Ensi kesää odotellessa

Julkaistu:

Olen pelannut golfia monta vuotta, mutta harvakseltaan. Tänä kesänä kertyi kaksi ja puoli kierrosta Lappajärven golfkentällä. Sinne ajaessani katselin Lomayhtymä ry:n kiinteistöjä, joissa sen omistama Lomayhtymä Finland Oy toimi. Yhtiöllä oli ensin vuosikymmeniä Kivitippu-kylpylähotelli ja sitten vajaan vuoden verran turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus. Mikäli kiinteistöt eivät mene kaupaksi viimeistään 29. syyskuuta, yhdistys ja osakeyhtiö hakeutuvat konkurssiin.
Lomayhtymä Finlandin vastaanottokeskus on suurin syy siihen, että Lappajärven kunnallispolitiikassa riidellään. Valtuuston asettama tilapäinen valiokunta valmistelee kunnanhallituksen erottamista. Tosin kokoonpanoa pitää vielä rukata, koska siitä tuli kuntalain vastainen. Ja jos joku ihmettelee, miksi valiokunnassa eivät ole näkyvimmät kunnallispoliitikot, vastaus on yksinkertainen. Siihen ei

valittu kunnanhallituksen jäseniä eikä heidän varajäseniään, mikä aiheutti joukkoon 14 henkilön loven. Mukana ei ole myöskään valtuuston kolmehenkinen puheenjohtajisto.
Viime syksynä Lomayhtymä Finland teki Maahanmuuttoviraston kanssa sopimuksen vastaanottokeskuksen perustamisesta. Kunnanvaltuusto otti sopimukseen kielteisemmän kannan kuin oli kunnanhallituksen esitys, mutta turvapaikanhakijoiden saapumiseen kannanotolla ei ollut vaikutusta.
Jälkikaikuja kuultiin loppukesällä, kun valtuutettujen enemmistö halusi valtuuston ratkaistavaksi kysymyksen, maksaako kunta 30:n päätöksiään odottavan turvapaikanhakijan vuokrat. Määräraha myönnettiin, koska kunta saa koululaisista runsaahkot valtionosuudet.
Valtuutettujen keskuudesta löytyy muutakin tyytymättömyyttä. Joidenkin mielestä Kotiahonkujan kahdesta koulukiinteistöstä vanha hirsirakennus olisi täytynyt purkaa ja uudempaa osaa ei olisi saanut ottaa käyttöön heti koulujen alkaessa. Eikä kaikkien mielestä aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestäminen 1.- ja 2.-luokkalaisille sujunut niin kuin olisi pitänyt.
Riitely on olennainen osa politiikkaa, mutta usein sanotaan korkeaotsaisesti, että asiat riitelevät, eivät ihmiset. Nyt molemmat riitelevät Lappajärvellä. Juopa näkyy parhaiten kunnanhallituksen ja valtuuston välissä, mutta se kulkee valtuustonkin sisällä. Lisäksi osa kunnanhallitukseen osoitetusta epäluottamuksesta tosiasiassa kohdistuu kunnan viranhaltijoihin.
Ulkopuolinen pystyy myös aistimaan, että joitakin valtuutettuja harmittaa se, miten luottamushenkilöpaikat jaettiin lokakuun 2012 kunnallisvaalien jälkeen. Kyynisimmän näkemyksen mukaan nyt on kyse pelkästään asemiin ajamisesta ensi huhtikuun kuntavaaleja varten.
Jos yllätyssopua ei synny ja valtuusto päättää erottaa kunnanhallituksen, se on normaalia, kuntalaissa määritettyä toimintaa. Suhteellisella vaalitavalla valittuna kunnanhallitukseen ei silti tulisi suuria henkilövaihdoksia.
Ensi kesän toivelista alkaa olla valmis. Silloin pelaan golfia vähintään kolme kierrosta, entisessä Kivitipussa nähdään jälleen matkailutoimintaa ja uudessa kunnanvaltuustossa ei riidellä enempää kuin perinteisesti on tapana.

Tämä kolumni julkaistiin Järviseudun Sanomissa keskiviikkona 14.9.2016.

Jätä kommentti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.