Sote-renkikunnaksi?

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Hallitus- ja oppositiopuolueiden johtajat sopivat maaliskuussa, miten sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään.
Sote-uudistusta viedään eteenpäin vauhdilla. Monessa kunnassa sorvataan parhaillaan lausuntoa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskevasta laista.
Toistaiseksi evijärveläisille, kauhavalaisille ja lappajärveläisille sosiaali- ja terveyspalveluja tuottaa Kuntayhtymä Kaksineuvoinen. Saman tekee alajärveläisille, soinilaisille ja vimpeliläisille Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alue.
Parin vuoden kuluttua täällä palvelut järjestää Väli-Suomen sote-alue. Siitä tulee kuntayhtymä, jonka jäsenkunnissa asuu yli miljoona ihmistä.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mielestä kullakin sote-alueella saisi olla neljä tai viisi palveluntuottajaa. Ne voivat tarvittaessa käyttää alihankkijoita.
Välisuomalaisia on Pirkanmaalla 522 000, Päijät-Hämeessä 213 000, Etelä-Pohjanmaalla Isonkyrön kera 199 000 ja Kanta-Hämeessä 175 000.
Tiukka poliittinen vääntö tullaan käymään siitä, mitkä kuntayhtymät ja kunnat saavat tuottaa sote-palvelut. Ne keräävät työpaikat, rahat ja vallan.
Esimerkiksi Seinäjoki todennäköisesti haluaisi tuottaa kaikkien eteläpohjalaisten sote-palvelut, vaikka urakka olisi sille aikamoinen.
Palveluntuottajan pitää pystyä tarjoamaan yhtenäisenä kokonaisuutena kaikki sosiaalihuollon, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palvelut.
Muut Etelä-Pohjanmaan kunnat eivät välttämättä halua sote-renkikunnan asemaan. Vaihtoehtona on maakunnallisen sote-tuottajan rakentaminen.
Laajimmillaan Etelä-Pohjanmaan sote-kuntayhtymään yhdistettäisiin kertaheitolla Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymä sekä kuntien ja kuntayhtymien terveyskeskukset ja sosiaalitoimet.
Sitten Väli-Suomen sote-alue päättäisi, että tuottamisvastuu olisi Etelä-Pohjanmaan sote-kuntayhtymällä.
Jos järviseutulaiset joutuvat luopumaan Kuntayhtymä Kaksineuvoisen ja Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueen sote-palveluista, kuntien valtuustoissa päätetään, mikä on parasta asukkaille.
Veikkaan, että täällä moni kannattaisi maakunnallista sote-tuottajaa.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.