Leivän hinta – Sota uhkaa ikiaikaisia viljelyperinteitä Ukrainassa

Svitlana Zubenko
Svitlana Zubenko.
Svitlana Zubenko
Svitlana Zubenko.

UKRAINALAISET – kylväjien ja maanviljelijöiden kansakunta – ovat pitkään kunnioittaneet leipää Jumalan, auringon ja runsauden symbolina. Joka aamu otamme leipää aamiaiseksi. Emmekä aina ymmärrä, kuinka paljon työtä ihmiset tekevät saadakseen tämän leivän pöydällemme. Ymmärrät tämän varsinkin nyt, kun sadonkorjuu Ukrainassa tapahtuu vaikeissa olosuhteissa ihmishenkien kustannuksella. Ukrainalaiset maanviljelijät korjaavat viljaa luotien ja pommien alla tai kun naapuripelto on tulessa Venäjän pommitusten vuoksi.

Varhaisen viljan ja palkokasvien sadonkorjuu Ukrainassa alkoi 20. kesäkuuta. Vilja- ja öljykasvien sato Ukrainassa vuonna 2021 saavutti ennätysmäärän 106 miljoonaa tonnia ja vuonna 2023 sato oli 78,7 miljoonaa tonnia. Sodan ja Ukrainan maiden liittämisen Venäjään vuonna 2023 seurauksena viljakasvien pinta-ala pieneni 45 ja bruttosato 60 prosenttia.

Jopa täysimittaisen sodan olosuhteissa Ukraina vei vuonna 2023 viljaa ja palkokasveja 24,208 miljoonaa tonnia, kun määrä vuonna 2022 oli 48,355 miljoonaa tonnia.

Ukrainan alueella on kehittynyt rikkaat kansanperinteet viljakasvien viljelyssä. Sadonkorjuun alku on erityinen prosessi. Isoisä leikkasi aina ensimmäisen lyhteen ruista, vehnää tai kauraa ja otti sen ylpeänä pellolta. Tällaista nippua kutsuttiin isoisäksi ja sitä säilytettiin joululomiin asti. Didukh on ukrainalainen maissin tähkistä valmistettu joulukoristelu, alun perin pakanallinen idoli, suojelijan, perheen perustajan symboli; ja sadon, vaurauden ja vaurauden symboli. Se näyttää pystysuoralta nipulta, joka koostuu parhaista jyvistä, ja se voidaan koristella värillisillä langoilla, nauhoilla, kukilla, hedelmillä.

Jouluaattona ennen joulua isoisä käveli ympäri maatilaa didukh sylissään. Sitten hän vei didukhin taloon ja ylitti kynnyksen, nosti sen ja sanoi: “Onnittelen sinua onnesta, terveydestä, tästä lomasta, jotta voimme viettää tämän loman onnellisena ja terveenä ja odottaa muita – sadasta vuodesta toiseen. sata vuotta – kunnes Jumala asettaa meille iän!” Sitten didukh asetettiin ikonien alle ja pidettiin loppiaiseen asti. Joillakin Ukrainan alueilla se poltettiin ja tuhkat kaadettiin puutarhaan “jotta kurkut kasvaisivat”.

Meidät opetettiin arvostamaan leipää jo pienestä pitäen. Leipää leipova isoäiti osoitti jauhomäärän, joka saadaan jauhamalla yksi vehnänjyvä tai vehnänjyviä yhdestä vehnän tähkästä. Hän puhui jatkuvasti siitä, että viljaa ja leipää ei voida tallata. Muinaisista ajoista lähtien ihmiset ovat kohdelleet leipää suurella kunnioituksella. Jos leivänpala putosi lattialle, hänen isoäitinsä nosti sen lattialta ja suuteli sitä, sillä selvittyään neuvostoviranomaisten järjestämästä nälänhädästä vuosien 1932–1933 hän tiesi tuon leivän arvon.

Ukrainalaiset sanovat: “Leipä on kaiken pää.” Leipä on aina ollut elämän perusta ja ymmärrän näiden sanojen erityisen merkityksen nykyään.

Svitlana Zubenko

Luitko jo nämä jutut?

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

ISOJAKO

JA