Soinin rantaonkikilpailuun osallistuttiin laajalta alueelta

Lilja Lantela voitti naisten sarjan.
Lilja Lantela voitti naisten sarjan. Kuvat: Jaana Pöllänen.
Lilja Lantela voitti naisten sarjan.
Lilja Lantela voitti naisten sarjan. Kuvat: Jaana Pöllänen.

Soinin Hankakoskella järjestettiin sunnuntaina 15.6. rannalta onkimiskilpailut. Idean isänä oli kesäsoinilainen Kari Pienimäki, joka on ollut innokkaana erämiehenä mukana niin Soinin kunnan eränkäynnistä lumovoimaa kuin erämatkailusta elinvoimaa Kuusiokuntiin -hankkeessakin. Pienimäki esitti ideansa hankekoordinaattori Jaana Pölläselle ja oli alustavasti yhteydessä Järvi-Pohjanmaan Onkijat ry:n puuhamieheen Seppo Valkeiseen, joka näytti tapahtumalle vihreää valoa. Tapahtuma järjestettiin erittäin hyvässä hengessä JPO ja Soinin kunnan erämatkailuhankkeen yhteistyönä.

Kilpailu aloitettiin ilmoittautumisella ja siinä yhteydessä jokainen sai oman kilpailukorttinsa. Kilpailupaikolle menojärjestys arvottiin ja jokainen sai valita onkipaikkansa siinä järjestyksessä.

Juttu jatkuu linkin jälkeen

Kilpailuun osallistui 21 onkijaa, joista nuorin oli 5-vuotias ja vanhimmat yli 80-vuotiaita. Soinilaisten lisäksi osallistujia oli ainakin Ähtäristä, Lappajärveltä, Alajärveltä ja Alavudelta. Suurin osa kilpailijoista oli kalastusharrastajia, jotka kiertävät Järvi-Pohjanmaan Onkijat ry kisoissa mukana ympäri maakuntaa, mutta myös ensikertalaisia oli lähtenyt kisaan mukaan kokeilemaan kalaonneaan.

Kisapaikkana Hankakoski ja sen molemmin puolin sijaitsevat Hankajärvi ja Iso-Punsa olivat osallistujille mieluisia, sillä kala söi ja sitä nousikin ihan kiitettävästi. Isoimmat saaliit saatiin juurikin itse Hankakosken rannalta käsin. Saaliskaloina nousi särkien ja ahventen lisäksi säynävää, lahnaa ja Jukka Luoma-ahon 765-grammainen haukikin.

Onkimisaikaa oli tasan neljä tuntia ja sen jälkeen kaikki osallistujat palasivat saaliinsa kanssa punnitukseen. Punnituksessa saaliit ja isoimmat kalat punnittiin vielä erikseen osallistujakohtaisesti ja merkittiin kilpailukorttiin ja kortit järjesteltiin luokittain painojen mukaiseen järjestykseen.

Kilpailuluokkia oli neljä; miehet, naiset, lapset alle 12 vuotta ja nuoret alle 16 vuotta. Kilpailun suurimman kalasaaliin sai nuorten luokan voittanut Luka Muurinaho 3 895 gramman saalillaan. Muurinaho voitti myös suurimman kalan kilpailun 990 grammaa painavalla lahnallaan ja hänen säynävänsäkin oli 960 grammaa. Miesten sarjassa oli tiukka taisto, jonka voitti Pasi Lantela 2 920 grammalla ja toiseksi tuli 2 800 grammalla Hannes Kaukola. Naisten sarjan suvereeni voittaja oli Lilja Lantela 2 525 gramman saalillaan. Alle 12-vuotiaiden lasten luokassa oli kaksi kilpailijaa, joista voittajan Miiko Törön saalis oli 505 grammaa. Eemi jäi veljestään Miikosta vain hieman 430 gramman saalillaan.

Oli hienoa nähdä myös nuoremman sukupolven innostuvan kalastuksesta ja kuinka taitavia he olivatkaan! Paikalla kävi myös muutama perhe kilpailun ulkopuolella onkimassa lapsiensa kanssa.

Kiitokset onnistuneesta tapahtumasta kuuluvat myös kilpailun sponsoreille, Kuninkaanjoen osakaskunnalle, Hankarannan yrittäjille, Nature Paavolalle ja tietenkin osallistujille.

Soinin Hankakoskella järjestettiin sunnuntaina 15.6. rannalta onkimiskilpailut.
Soinin Hankakoskella järjestettiin sunnuntaina 15.6. rannalta onkimiskilpailut. Kuva: Jaana Pöllänen.

Tulokset
Sarjat:
Miehet

 1. Pasi Lantela – 2920 gr.
 2. Hannes Kaukola – 2800 gr
 3. Matti Ala-Lantela – 2250 gr.
 4. Jukka Luoma-aho – 2120 gr
 5. Mauno Seikinranta – 1715 gr.
 6. Jarmo Mäkipelto – 1610 gr.
 7. Martti Murto – 1480 gr.
 8. Erkki Yliaho – 1475 gr.
 9. Petri Aho – 1230 gr.
 10. Esko Aho – 1070 gr.
 11. Seppo Valkeinen – 945 gr.
 12. Janar Tuustik – 315 gr.
  Naiset
 13. Lilja Lantela – 2525 gr.
 14. Johanna Mäkelä – 1100 gr.
 15. Sari Sippola – 390 gr.
 16. Viveka Vähäsoini – 110 gr.
  Nuoret alle 16 v.
 17. Luka Muurianaho – 3895 gr. (lahna 990 gr.)
 18. Viljami Valkeinen – 405 gr.
 19. Ali Vähäsoini – 145 gr.
  Lapset alle 12 v.
 20. Miiko Törö – 505 gr.
 21. Eemi Törö – 430 gr
Kalastus on kaiken ikäisten harrastus, onkikisaankin osallistui väkeä noin 80 vuoden ikäerolla.

Sinua saattaisivat kiinnostaa nämä jutut

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

ISOJAKO

JA