Kaislakranssien teko on kivaa kesäpuuhaa

Pöydällä on kaksi letittämällä tehtyä kranssia. Keskellä oleva sydän on tehty kierretystä kaislanipusta. Soile vinkkaa, että kranssia voi halutessaan litistää laittamalla se kosteana painon alle.
Pöydällä on kaksi letittämällä tehtyä kranssia. Keskellä oleva sydän on tehty kierretystä kaislanipusta. Soile vinkkaa, että kranssia voi halutessaan litistää laittamalla se kosteana painon alle.
Pöydällä on kaksi letittämällä tehtyä kranssia. Keskellä oleva sydän on tehty kierretystä kaislanipusta. Soile vinkkaa, että kranssia voi halutessaan litistää laittamalla se kosteana painon alle.
Pöydällä on kaksi letittämällä tehtyä kranssia. Keskellä oleva sydän on tehty kierretystä kaislanipusta. Soile vinkkaa, että kranssia voi halutessaan litistää laittamalla se kosteana painon alle.

SOILE SÖDERLINGIN kaislatyöpaja sijaitsee Evijärven Särkikylässä. Kaislatöiden konkari on luvannut kertoa Kesäseudun lukijoille, kuinka voi tehdä itsekin kauniin kranssin järvikaislasta. Niitä voi valmistaa kerralla isommankin määrän vaikka joululahjoiksi.

-Kaislat kerätään juhannuksen aikoihin. Oikea hetki on silloin, kun kaislan kukinto on nupullaan mutta ei vielä auki. Kaisla nyhdetään irti pohjasta, jolloin juuri jää pohjaan: tällä tavoin saadaan pidempi varsi käyttöön. Kaisla ei saisi käsitellessä taittua.

Soile kertoo kuivattavansa kaislat vaakatasossa mahdollisimman hitaasti, isona nippuna ja välillä käännellen. Hämärä, viileähkö tila kuten ulkovarasto sopii hyvin. Auringossa kuivuminen tapahtuu liian nopeasti ja kaislasta tulee haurasta – kaislan sitkeyden säilyminen on oleellista sen onnistuneelle työstämiselle. Kuivumisaika vaakatasossa on noin kuukausi, ja sitten nipun kuivattamista jatketaan pystyasennossa vielä 1-2 viikon ajan tasaisen kuivumisen varmistamiseksi. Näin ollen heinä-elokuun vaihteessa päästään itse askarteluvaiheeseen.

KUN kuivien kaislojen käsittely alkaa, ne suihkutetaan ja jätetään hautumaan esim. märän pyyhkeen alle 4-5 tunniksi. Sen jälkeen korret pyyhitään yksitellen puhtaiksi.

Kranssia varten on syytä olla vähintään metrin mittaisia kaisloja, mielellään pidempiäkin. Nyt tehtävä kranssi letitetään kolmesta nipusta, jossa kussakin on 14 kaislaa. Kranssin olemukseen vaikuttaa lettien määrä, kaislojen määrä per letti sekä kaislojen paksuus, jossa on suurtakin vaihtelua. Kokeilemalla löytyy oma visuaalinen tyyli!

Valmiin kranssin voi viimeistellä vaikkapa nauhasta tehdyllä rusetilla.

-Jos haluaa laittaa kranssin ulos aivan taivasalle, sen päälle voi suihkauttaa hiuslakkaa. Se auttaa kranssia säilymään freesin näköisenä pidempään. Itselläni kranssit ovat pysyneet katoksen alla hyvinä vuosikausia, Soile kertoo.

Kaisu Huhtala

Katso työvaiheet kuvina

Lue myös nämä jutut

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.