Radioliikenne pelastaa viestinnän häiriötilanteessa

Kurssilaiset tutustuivat radiolaitteisiin akuista antenneihin saakka.
Kurssilaiset tutustuivat radiolaitteisiin akuista antenneihin saakka.
Kurssilaiset tutustuivat radiolaitteisiin akuista antenneihin saakka.
Kurssilaiset tutustuivat radiolaitteisiin akuista antenneihin saakka.

TUSINAN koulutettavia kolmen pohjalaismaakunnan alueelta perehtyi Evijärven kunnantalolla Vapaaehtoisen pelastuspalvelun radiotoimintaan. Kouluttajana toimi Jani Puoma-Korvela.

Jokaisen hälytysryhmän pakissa on kuusi radiota latauslaitteineen, mutta oleellisinta on, että niitä osataan käyttää. Etsintäryhmillä, esimerkiksi koirapartioilla tai metsästäjillä voi olla tehtävillä käytössä myös omaa radiokalustoaan ryhmän sisäistä viestintää varten.

Vapepan toiminnassa radioverkko rakennetaan kutakin tilannetta varten erikseen ja käytettävissä olevan kaluston mukaan. Valmiita tukiasemia tai mastoja on käytössä hyvin vähän. Meidän lähialueellamme on kiinteitä tukiasemalaitteistoja tähän mennessä vain Kokkolassa, Kaustisella ja Alajärvellä.

Miksi radiotoimintaa tarvitaan?

Matkapuhelinverkkojen kapasiteetit on suunniteltu normaalitilanteiden tarpeisiin, joten ne tukkeutuvat helposti ruuhkatilanteissa. Matkapuhelinverkko on haavoittuvainen myös muulla tavoin; siinä on katvealueita ja kuuluvuus vaihtelee operaattoreiden mukaan. Sähkökatkon aikana matkapuhelimet alkavat tippua verkosta jo varttitunnin kuluttua.

Matkapuhelimia käytetään hälytyksillä vain kahdenkeskiseen tiedonvaihtoon, ja lisäksi Vapepan OHTO-hälytykset kulkevat matkapuhelinten viestiverkon kautta. Etsinnässä ja muissa tehtävissä tarvitaan kuitenkin radiot, jotta viestit saadaan kulkemaan johtopaikalta kaikille tehtävällä oleville partioille yhtä aikaa.

Evijärven kurssilla tutustuttiin erilaisiin radioverkkoihin ja taajuuksiin, opittiin millä keinoin viestiyhteyksiä voidaan parantaa ja harjoiteltiin radioviestintää Vapepan puheohjeen mukaisesti.

Kiireinen kevätkausi

Härmänmaan vapepalla on paljon tapahtumia kevään aikana, kertoo paikallistoimikunnan puheenjohtaja Suvi Linjamäki.

Mainos

–Vapepan juhlavuoden merkeissä kutsumme maaliskuussa toimialueemme hälytysryhmät koolle paikkakunnittain ja toukokuussa järjestämme vielä koko alueen yhteisen tapaamisen Lapualla. Toivomme hälytysryhmien järjestävän myös omia tapaamisia ja harjoituksia sekä kertovan mitkä koulutukset olisivat ryhmille ajankohtaisia. Näiden toteutuksessa voi paikallistoimikunta olla apuna. 

Ensihuollon peruskurssi järjestetään Lapualla 23. maaliskuuta. GPS-kurssi on luvassa Kauhavan Mäenpäässä 19.–20. huhtikuuta ja etsinnän peruskurssi Alahärmässä Yliviitalan liikuntakeskuksessa 4. toukokuuta.

Maanpuolustuskoulutuksen kanssa yhdessä järjestettävä Vapepa-jotos Kauhavalla toteutetaan 21. syyskuuta. Syksylle on suunnitteilla myös toinen etsinnän peruskurssi, ryhmänjohtajakoulutus ja pimeäetsintäharjoitus. Kaikki kurssit löytyvät verkosta Vapepa Pohjanmaan sivun tapahtumakalenterista.

Härmänmaan toimialueeseen kuuluvat Lapua, Kauhava, Evijärvi, Lappajärvi ja Vimpeli. Hälytysryhmiä alueella on parikymmentä ja niissä reilut 300 jäsentä.

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu yli viidenkymmenen järjestön yhteenliittymä, joka on toiminut viranomaisten tukena jo 60 vuoden ajan. Vapepan toiminta on kaikille avointa pyyteetöntä, organisoitua ja koulutettua vapaaehtoistoimintaa. Tule mukaan!

Päivi Kultalahti

Luitko jo nämä jutut?

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.