Valtuusto myönsi lisämäärärahan biotalousterminaalille

Alajärven kaupunginvaltuuston päätöksiä 29. tammikuuta 2024 pidetystä kokouksesta.
Alajärven kaupunginvaltuuston päätöksiä 29. tammikuuta 2024 pidetystä kokouksesta.
Alajärven kaupunginvaltuuston päätöksiä 29. tammikuuta 2024 pidetystä kokouksesta.
Alajärven kaupunginvaltuuston päätöksiä 29. tammikuuta 2024 pidetystä kokouksesta.

ALAJÄRVEN kaupunginvaltuusto hyväksyi 29. tammikuuta Lehtimäellä pidetyssä kokouksessaan 334 950 euron lisämäärärahan talousarvion investointiosaan biotalousterminaalin rakentamiseen. Alajärven kaupunki on jättänyt Etelä-Pohjanmaan Liiton JTF-rahastoon 70 prosentin avustushakemuksen hankkeesta, jonka kustannusarvio on 1 116 500 euroa. Rakentamaan käydään, jos avustus myönnetään.

Terminaalin sijoittumista Alajärvelle tukee se, että Alajärvi lähialueineen on ollut yksi Etelä-Pohjanmaan suurimmista turvetuotantoalueista. Biotalousterminaali auttaa turveyrittäjien ja muiden turvesektorin toimijoiden uudelleen työllistymistä sekä antaa mahdollisuuden uuden liiketoiminnan käynnistämiseen.

Lisää valokuituverkkoa Alajärven kyliin

ALAJÄRVEN Puhelinosuuskunta Japo on päättänyt rakentaa valokuituverkon Alajärvellä Menkijärven, Kaartusen, Uusikylän ja Möksyn alueille. Hankkeiden toteutumisen ehtona on, että Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus myöntää rakentamiseen rahoitusta. Rahoituksen yhtenä ehtona on, että kuntarahoituksen tulee olla 10 prosenttia julkisesta kokonaisrahoituksesta. Valtuusto myönsi hankkeille yhteensä 78 600 euron rahoituksen.

Valokuituverkon kattavuuden Alajärven alueella odotetaan kasvavan merkittävästi hankkeen myötä, saavuttaen noin 92 prosentin kattavuuden.

Luoma-ahon teollisuusalueen uusi asemakaava hyväksyttiin

VALTUUSTO hyväksyi Luoma-ahon teollisuusalueen asemakaavan muutoksen ja laajennuksen. Kaavoituksen tarkoituksena on laajentaa Luoma-ahon teollisuusalueen asemakaavaa ja muuttaa sitä muuttuneiden maankäyttötarpeiden takia. Alueen kaakkoisosaan on varattu uusi aluevaraus biokaasulaitoksen toimintaan varten.

Valtuusto käveli testamenttilahjoittajan tahdon ylitse

KESKUSTELUA herätti Lehtimäellä 2004 testamenttilahjoituksella kunnalle luovutettu AS. Oy. Lehtorinteen osakehuoneisto, jonka tarkoitus oli tukea vanhusten asumista. Koska se ei sijaintinsa ja esteettömyyden puutteen vuoksi toiminut alkuperäisessä tehtävässään, päätettiin asunto myydä ja rahat käyttää Lehtimäen ikäihmisten tukemiseen. Asiaa käsiteltiin viime syyskuun valtuustossa, jossa Jukka Pekka Matintupa (sd.) esitti asian palauttamista valmisteluun huomioiden, että tuotto tulee kohdentaa lyhentämättömänä Wilhelmiinan asumispalveluyksikölle testamentin mukaisesti. Rahoilla voitaisiin rakentaan Wilhelmiinaan aurinko/viherhuone.

Kaupunginhallituksessa lehtimäkeläinen valtuutettu Kuisma Kujala (kesk.)  esitti, että asuinhuoneiston myynnistä saatava tuotto kohdennetaan Lehtimäen ikäihmisten tukemiseen ja että elinvoimalautakunta päättää tuen myöntämisestä ja kohteesta. Esitys raukesi kannattamattomana. Kujala ilmoitti jättävänsä päätökseen eriävän mielipiteen.

Valtuustossa Kuisma Kujala teki saman esityksen nyt keskustan valtuustoryhmän puolesta ja äänestyksessä äänet menivät tasan 17–17, jolloin puheenjohtaja Antti Joensuun (kesk.) ääni ratkaisi asian ja Kujalan/valtuustoryhmän esitys meni läpi. Pentti Joensuu esitti kokoomuksen, perussuomalaisten, kristillisten, vihreiden ja sosiaalidemokraattien valtuustoryhmien puolesta epäluottamuksen kaupunginhallituksen puheenjohtajalle.

Raimo Vistbacka (kok.) esitti päätökseen eriävän mielipiteen sillä perusteella, että testamentin tarkoitusta ei ole noudatettu ja pyytää kaupunginhallitusta kiinnittämään asiaan huomiota, kun kaupunginhallitus päättää päätöksen täytäntöönpanosta. Kaikki kokoomuksen, perussuomalaisten, kristillisten, vihreiden ja sosiaalidemokraattien valtuustoryhmien edustajat yhtyivät Vistbackan eriävään mielipiteeseen.

Luitko jo nämä uutiset?
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.