Pian ilmestyy viikon 5 digilehti – tässä otteita viikon uutistarjonnasta

Muista viikon digi, se ilmestyy luettavaksesi jo tänään kello 16! Kuva: Santeri Viinamäki.
Muista viikon digi, se ilmestyy luettavaksesi jo tänään kello 16! Kuva: Santeri Viinamäki.

Viikonloppuna tapahtumia tarjoili Lappajärvellä järjestetty Ice Weekend. Perjantainen JPYP:n järjestämä Business On Ice tarjosi ajateltavaa yrittäjille. Mikäli et päässyt paikan päälle, käy lukemassa tiivistelmä mielenkiintoisista puheenvuoroista. Lauantaina pipolätkä kirvoitti katsojissa kommentteja ja koiravaljakkoajelu sai aikaan jonoja.

Presidentinvaaleissa äänestysaktiivisuus koko Suomessa oli korkein sitten 2000-luvun. Kurkkaa jutusta äänestyspäivän tunnelmia.

Evijärvellä perheille tarjottiin välineitä kotien kasvatuspankkiin, kun Kuntayhtymän ja Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen perhekeskustoimintaa jalkautettiin kuntalaisille yhdessä Evijärven MLL:n kanssa. Kauhavan kaupungin varhaiskasvatuksessa erityisopettajana toimiva Heidi Alahuhta puhui vanhemmille MLL:n perhekahvilassa lapsen itsesäätelyn ja tunnesäätelyn kehityksestä.

Kortesjärven yhtenäiskoululla käytössä oleva LukuTähti -sovellus on ollut lapsille mieleen. Koululla on muutenkin tänä vuonna panostettu lukemiseen ja siihen innoittamiseen.

Kouluterveyskyselyjen vastaukset nostettiin käsittelyyn huolestuttavien lukujen johdosta. Oppilaiden, joita ei ole kiusattu lainkaan koulussa lukuvuoden aikana, määrä on laskenut edellisen tutkimuksen 62 prosentista 54 prosenttiin. Vähintään kerran viikossa kiusattujen määrä kasvoi 9,1 prosentista 15,3 prosenttiin. Päihteiden osalta sähkötupakointi, nuuska ja kannabiskokeilut sekä muut laittomat huumeet nousussa. Kouluruokaa syö nyt vain 27,5 prosenttia oppilaista, kun kaksi vuotta sitten määrä oli 42,1 prosenttia. Yksinäisyys on lisääntynyt. Nyt 14,4 prosenttia koululaisista ei koe olevansa osa koulu- eikä luokkayhteisöä, kun aiemmin luku oli kahdeksan prosenttia. 34,1 prosenttia kokee, ettei tarjolla ole kiinnostavaa vapaa-ajan toimintaa nuorille. Koulunkäynnistä pitävien määrä laski 62,2 prosentista 51 prosenttiin ja oppilaiden, joilla on vaikeuksia opetuksen seuraamisessa, määrä kasvoi 12,9 prosentista 21,6 prosenttiin. Osallisuuden ja vaikuttamisen teeman yhteydessä 60,1 prosenttia yläkoululaisista koki olevansa tärkeä muille ihmisille, kun kaksi vuotta sitten näin koki 70,4 prosenttia. 

Meidän kesken -sivulta löydät mukavan jutun evijärveläisestä Kivijärven Eerosta, joka on sitä mieltä, että kökkä ja kuorolaulu pidentävät ikää.

Vimpeliläiset kaverukset tekivät albumin ja se on nyt kuunneltavissa Spotifyssa.

Lappajärvellä lapsuutensa viettäneen Jussi Savolan musiikki vei Sonicvisionin yrittäjäomistajaksi. Jussi kertoo yrittäjyydestä tapahtumatekniikan alalla.

Nämä ja monet muut jutut tulevat luettavaksesi kello 16 ilmestyvässä lehdessä!

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.