Alajärvi suunnittelee biotalousterminaalin rakentamista

Alajärven kaupunginhallitus päätti esittää valtuustolle bioterminaalin rakentamista. Arkistokuva.
Alajärven kaupunginhallitus päätti esittää valtuustolle bioterminaalin rakentamista. Arkistokuva.
Alajärven kaupunginhallitus päätti esittää valtuustolle bioterminaalin rakentamista. Arkistokuva.
Alajärven kaupunginhallitus päätti esittää valtuustolle bioterminaalin rakentamista. Arkistokuva.

ALAJÄRVI kaavailee biotalousterminaalin rakentamista. Etelä-Pohjanmaan liiton JTF-haku kuntien ja kuntayhtymien toteuttamille, yritysten toimintaedellytyksiä tukeville, perusrakenteen investointihankkeille päättyi joulukuussa 5.12.2023. Hakemusten käsittely on parhaillaan menossa ja päätöksiä on luvassa myöhemmin keväällä.

JTF-rahaston kautta rahoitettavien investointien tavoitteena on ehkäistä turpeen energiakäytön vähenemisestä johtuvia haittavaikutuksia niistä eniten kärsivillä alueilla sekä samalla tukea hiilineutraaliin talouteen siirtymistä. Alajärven kaupunki on jättänyt hakemuksen hankkeesta, jonka kustannusarvio on 1 116 500 euroa. Hankkeelle haetaan prosentin tukea eli 781 550 euroa. 22. tammikuuta kokoontunut kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että se myöntää 334 950 euron lisämäärärahan investointiosaan. Päätös on ehdollinen ja edellyttää Etelä-Pohjanmaan liiton myönteisen rahoituspäätöksen. Lisämääräraha katetaan tarvittaessa lainanotolla.

Terminaalin sijoittumista Alajärvelle tukee se, että Alajärvi lähialueineen on ollut yksi Etelä-Pohjanmaan suurimmista turvetuotantoalueista. Biotalousterminaali auttaa turveyrittäjien ja muiden turvesektorin toimijoiden uudelleen työllistymistä sekä antaa mahdollisuuden uuden liiketoiminnan käynnistämiseen.

Aurinkopuistolle suunnittelutarveratkaisu

ALAJÄRVEN kaupunginhallitus myönsi suunnittelutarveratkaisun Möksyn ja Louhukankaan alueelle rakennettavaa aurinkopuistoa varten. Aurinkopaneelikenttiä on tuulivoimapuiston yhteydessä noin 75 hehtaaria. Perusteluina kaupunginhallitus toteaa, että suunniteltu hanke soveltuu ympäristöönsä, eikä se ennakoidusti aiheuta lähialueen asukkaille ja maanomistajille haittaa.

Mukaan kasvuyrittäjiä tukevaan hankkeeseen

KAUPUNKI lähtee mukaan Think big! Kasvuyrittäjyyden edistäminen Etelä-Pohjanmaalla -hankkeeseen, jossa JPYP on mukana osatoteuttajana, korkeintaan 10 528 euron kuntarahoitusosuudella. Hankkeen hallinnoijana ja päätoteuttajana on Seinäjoen ammattikorkeakoulu. Hankkeen päärahoitus, 80 prosenttia, koostuu Etelä-Pohjanmaan liiton myöntämästä EAKR-hanketuesta ja loppuosa kuntarahoituksesta.

Hankkeen päätavoitteena on kehittää kasvuyrittäjyyden ekosysteemin toimijoiden verkostoitumista ja osaamista painottuen erityisesti vihreän kasvun ja digitalisaation mahdollisuuksiin. Hankkeen käytännön toimenpiteissä sparrataan ja rohkaistaan yrityksiä oman liiketoiminnan kehittämiseen ja lisätään yritysten kasvutietoutta sekä -valmiuksia. Projektikoordinaattorina toimii Maria Ahvenniemi ja hankkeen toteutusaika on 1.9.2023–28.2.2026.

Uusi eläinlääkärin vastaanotto rakenteilla

LÄÄKÄRINTIEN kiinteistölle, jolla sijaitsee eläinlääkärintalo, haetaan kaavamuutosta. Nyt tontille suunnitellaan yksikerroksista harjakattoista eläinlääkäritaloa, jonka kokonaiskerrosala on 349 neliötä sekä jätekatosta. Tontilla sijaitsee vuonna 1974 poikkeamisluvalla terveyskeskuslääkärien vastaanottotiloiksi rakennettu rakennus. Tilat on myöhemmin muutettu hammaslääkärien vastaanottotiloiksi, ja rakennusta on laajennettu poikkeamisluvalla vuonna 1981. Vanha rakennus puretaan ja viereistä pysäköintialuetta laajennetaan, mikä parantaa terveyskeskuksen alueen pysäköintitilannetta.

Juttua muokattu 25.1. kello 9.35; täsmennetty JTF-hakua koskeva tieto, hakuaika päättyi joulukuussa.

Sinua saattaisivat kiinnostaa nämä jutut

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.