Evijärveläinen mustakaura jalostuu hiutaleiksi ja ryyneiksi 

mustakaura

MUSTAKAURA on suomalainen alkuperäislajike, jota on viljelty evijärveläisellä Ylitalon sukutilalla jo lähes sata vuotta sitten. Lajiketta ei ole jalostettu, joten ravintoaineet ja vatsaystävällinen koostumus ovat kasvissa säilyneet tähän päivään. 

Pääasiassa Ylitalon tilalla on viljelty heinää hevosille parinkymmenen vuoden ajan. Tilan 15. isännän Markku Ylitalon sekä Kirsi Varilan MK Paali -nimisen yrityksen mustakaurantuotantokin lähti käyntiin ensin hevospuolelta.  

−Viljelimme mustakauraa hevosille 5–6 vuoden ajan ja saimme siitä hyvää palautetta. Asiakkaiden mukaan mustakaura sopii herkkävatsaisille hevosille, joille tavallinen kaura tuottaa ongelmia. Se ei myöskään aiheuta hevosille ylivireyttä. Hyvien tulosten perusteella halusimme kokeilla mustakauraa myös elintarvikkeeksi ihmisille, kertoo Varila.  

−Ensimmäiset mustakaurat vietiin alkuvuodesta veteliläiselle vesivoimalla toimivalle myllylle, jossa osaava mylläri sai jyvästä kuoren irti. Mustakauran kuori on todella kova, mutta sisältä jyvä on lähes yhtä vaalea kuin tavallinen kaura.  

Ensimmäinen hiutale-erä tuli pariskunnan omaan kokeiluun helmikuussa ja tulos oli Varilan mukaan se, mikä lukee nyt myös hiutalepakkauksessa, eli ”järkyttävän hyvää puuroa”. Tuotteille hankittiin pakkaukset ja aloitettiin myyntityö.  

Mustakaura sopii myös riisin korvikkeeksi

−Seuraavaksi päätimme kokeilla mustakaurasta tehtyä ryyniä. Riisin tilalla halutaan nykyään mieluummin käyttää kotimaista tuotetta, johon tarkoitukseen mustakauraryyni, eli kokonainen suurimo, sopii hyvin. Mustakauraryyni tuli myyntiin maaliskuussa.  

Mustakauraa viljellään koko Suomen alueella noin 140 hehtaaria ja Ylitalon tila viljelee siitä 40 hehtaaria. Viljelykset sijaitsevat Evijärvellä ja Vimpelissä. 

Nyt mustakauratuotteilla on kolmekymmentä myyntipistettä ympäri maata, Helsingistä aina Kittilään asti. 

Varilan päätyö on Etelä- ja Keski-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaisissa toiminnanjohtajana. Mustakauran suhteen pariskunnan työnjako on sellainen, että Varila kiertää tuotteiden kanssa markkinoilla ja Reko-tapahtumissa ja Ylitalo hoitaa viljelypuolen sekä tuotteet kauppoihin. Vetelistä vuokratuissa toimitiloissa alkaa toimia mustakauratuotteiden pakkaamo. Toistaiseksi pussitus tehdään käsin, mutta suunnitelmissa on pakkauslinjasto. 

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä jutut

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.