Kiharakarvaiset hurmaajat muuttivat Lappajärvelle

Vieläkö niitä herkkuja on? Villasiat ovat sosiaalisia ja uteliaita.
Vieläkö niitä herkkuja on? Villasiat ovat sosiaalisia ja uteliaita.

KAKSI kiharakarvaista possua, Pipsa ja Mimmi, kirmaavat innoissaan edestakaisin, kun Veera Timo tuo niille omenoita. Ne ovat possujen suurinta herkkuja. Nämä possut eivät olekaan tavanomaisia lihasikoja, vaan villasikoja eli mangalitzoja. Rotu on lähtöisin Itävalta-Unkarin hovista ja sitä kasvatetaan Suomessa pienissä määrin. Pipsa ja Mimmi ovat vasta kolmekuisia ja olleet Timolla reilun kuukauden ajan.

−Haaveilin jo keväällä omasta possusta, mutta lihasikojen porsaita ei juuri mistään saa ostettua. Sitten löysin ilmoituksen näistä villasioista ja hain ne Vesilahdelta.  Alun perin ajatukseni oli kasvattaa omaa lihaa, mutta olen alkanut olla sitä mieltä, että en ehkä pysty näitä possuja siihen tarkoitukseen käyttämään, sillä olen jo kiintynyt niihin.

Talven possut viettävät navettarakennuksessa paksuilla pahnoilla, mutta keväällä Timon tarkoitus on rakentaa niille ulkoaitaus. Afrikkalaiselta sikarutolta suojaamiseksi sikojen ulkotarhat on rakennettava tarkkojen määräysten mukaan riittävän vankoiksi ja korkeiksi.

Villasikojen ravinto poikkeaa lihasikojen ruokavaliosta. Timon possut syövät pääasiassa heinää, jota niillä on jatkuvasti saatavilla.

−Annan kaupan hävikkiruokana niille hedelmiä, vihanneksia ja leipää. Sen lisäksi ne saavat kivennäisiä ja tarpeen mukaan myös ohrajauhoa ja härkäpapua.

Villasiat kasvavat lihasikoihin verrattuna paljon hitaammin. Reilun rasvakerroksensa vuoksi ne pärjäävät hyvin kylmissäkin oloissa. Rasvan koostumuksen takia myös niiden lihaa pidetään erityisen mehukkaana ja maukkaana.

Villasian karva on jouhimaista ja karkeaa.

Timo viljelee Harjunjoen mansikkatilallaan mansikkaa ja hernettä sekä jonkin verran pensasmustikkaa, josta hän odottaa ensimmäistä koesatoa ensi kesänä.

−Viime mansikkakausi meni ihan hyvin, vaikka kesä oli sään puolesta aika haasteellinen. Kaikki ei myöskään ollut itselle enää niin uutta kuin vielä toissakesänä.

Ensi kesänä mansikkatilalla on villasikojen lisäksi jälleen lampaita, kanoja ja kaneja omana ja asiakkaiden ilona. Mansikanviljelijällä on kypsymässä monenlaisia ideoita sekä mansikkapuolella, että kotieläinten suhteen. Eläinrakkaan naisen pitkäaikaisena haaveena on ollut oma lapinlehmä. Jonain päivänä sekin haave varmasti toteutuu.

Harmaa Pipsa ja ruskea Mimmi ovat touhukkaita villapossuja.

Luitko jo tämän

Veera Timolla on menossa kolmas mansikkakesä ja yrittäjänä toinen vuosi Lappajärvellä  – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.