Flirttailua vai seksuaalista häirintää?

Some mahdollistaa monta asiaa. Kuva luotu tekoälyn avulla.
Some mahdollistaa monta asiaa. Kuva luotu tekoälyn avulla.
Some mahdollistaa monta asiaa. Kuva luotu tekoälyn avulla.
Some mahdollistaa monta asiaa. Kuva luotu tekoälyn avulla.

SOSIAALINEN MEDIA eli lyhyesti some toi tullessaan aivan uusia mahdollisuuksia ihmisten väliseen kanssakäymiseen. Muistan, kuinka joskus 1990-uvun puolivälissä internetin alkaessa yleistyä Yahoolla avautui chat- eli keskustelu-kanava, jossa oli mahdollisuus hiiren klikkauksella aloittaa keskustelu missä päin maailmaa tahansa asustelevan henkilön kanssa. Tuntui ihan mahtavalta keskustella ihmisten kanssa New Yorkissa, Los Angelesissa, Filippiineillä ja vaikkapa Yhdysvaltojen länsirannikolla Nasellessa, jonne muutti Kaustiselta iso joukko siirtolaisia aikoinaan.

Nyt some on paisunut aivan valtavaksi ja lähes kaikki ja eritoten nuoret käyttävät sitä ja osa on jäänyt somen vangiksikin. On äärimmäisen helppoa kommentoida julkaisua, lähettää viestejä ja kuvia melkeinpä kenelle tahansa ja niinpä somessa rehottaa kaikenlainen asiatonkin toiminta, jossa lähetellään loukkaavia viestejä ja monet niistä ovat seksuaalispainotteisia. Melkein jokaiseen viestiketjuun pulpahtaa ennen pitkää joku häirikkö, joka mustamaalaa tai vähättelee aloittajan julkaisua tai lyttää muita kommentteja. Riitahan siitä tulee ja moni pahoittaa mielensä.

Seksuaalinen häirintä kohdistuu pääsääntöisesti naisiin ja monet ovat julkistaneet saamiaan viestejä ja kertoneet myös lähettäjän nimen. Medialle tällaiset paljastukset ovat taivaan mannaa ja monet viestien lähettäjät on teilattu moneen kertaan ennen kuin asioita on edes kunnolla tutkittu. Ministeri erotettiin, kansanedustaja vietiin käräjille, suositun näyttelijän esitykset ja televisio-ohjelmat peruttiin, huippupesäpalloilija erotettiin joukkueesta ja vietiin käräjille ja niin edelleen.

Olihan sitä viestien vaihtoa ennenkin, kun ei ollut some eikä edes kiinteän verkon puhelimia. Viestintä tapahtui kirjoittelemalla kirjeitä ja sehän oli viimeisen päälle jännittävää ja koukuttavaa myöskin. Kirjeeseen ei millään muotoa voinut laittaa mitään, minkä voisi tulkita seksuaaliseksi ehdotteluksi tai häirinnäksi. Kirjeenvaihto olisi loppunut siihen ja peli olisi pelattu. Piti kirjoitella romanttisia asioita, kertoa kuinka odottaa tapaamista seuraavana lauantaina Halkosaaren tanssilavalla ja muuta sellaista, jonka arveli kirjeen vastaanottajaa miellyttävän. Taisi kyseessä olla kirjeitse tehtävä flirttailu.

Heikki Salmela

Luitko jo nämä Karhuahon kaiut?

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.