Antakaa toisillenne anteeksi 

Mikko Elenius.
Mikko Elenius.
Mikko Elenius.
Mikko Elenius.

ANTEEKSIANTO on ensi sunnuntaipyhän kristillisenä aiheena kirkkovuodessa. Anteeksianto on yksi kristillisen lähimmäisenrakkauden piirteistä. Anteeksianto vaikuttaa ajallisessa elämässä, milloin lähimmäinen antaa lähimmäiselle anteeksi tämän rikkomuksen ja laiminlyönnin, pienen tai suuren vääryyden, epäoikeudenmukaisuuden tai minkä tahansa synnin. Anteeksianto puhdistaa, anteeksianto vapauttaa. Anteeksiantaja jättää taakseen mahdollisen loukatun mielensä, katkeruuden, vihan ja kostohengen. Anteeksiantaja tuntee rakkautta lähimmäisenrakkautena.  

Arjen elämässä anteeksianto ja tahto antaa anteeksi usein ehkäisevät pahaa tapahtumasta. Ilman halua ja tahtoa keskustella, sopia, ymmärtää sekä puolin ja toisin antaa anteeksi näkisimme vähemmän hyvää. Tällä hetkellä käytävät sodat puhuvat ikävää kieltään siitä, että mahdollisuus pahan tapahtumiselle ihmisten toimesta on olemassa. Ei pelkkä hyvä järkipuhe tai vahva luottamus ihmisyyteen päätä alkaneita sotia, jos ihmiset itse toimivat sen puolesta, että vihanpito jatkuu. Kristinuskon käsitys syntiin langenneesta ihmiskunnasta on oikea. Jos ihmisessä itsessään ei olisi minkäänlaista kykyä vääryyteen ja pahuuteen emme näkisi maailmassa ollenkaan pahaa.  

PAAVALI kirjoitti efesolaiskirjeessä kanssakristityille muun muassa vihasta ja riidasta: ”Vaikka vihastuttekin, älkää tehkö syntiä. Sopikaa riitanne, ennen kuin aurinko laskee”. Oiva neuvo. Paavali ei kiistänyt tosiasioita eikä kehottanut tukahduttamaan tunteita, jotka ihmisessä voivat nousta esiin. Hän vain kehotti sopimaan ja olemaan sortumatta syntiin. Sanat ”ennen kuin aurinko laskee” kertovat, ettei ole hyvä päästää syntymään vihaa ja riitaa.  

Jumalan voimasta on anteeksianto ihmisten kesken aina mahdollinen. Paavali kirjoitti kirjeessään: ”antakaa toisillenne anteeksi, niin kuin Jumalakin on antanut teille anteeksi Kristuksen tähden”. Kristuksessa on syntisille anteeksianto, Kristuksen sovitus pahoille teoille.  

Rakas taivaallinen Isämme. 

Me olemme saaneet paljon anteeksi. 

Auta meitä muistamaan, 

että rakkautesi on lahjaa, 

jota emme ole mitenkään voineet ansaita. 

Tiedät, miten helposti näemme lähimmäisten synnit näkemättä omia syntejämme. 

Auta meitä ymmärtämään, 

että sinä rakastat jokaista ihmistä 

samanlaisella rakkaudella kuin olet rakastanut meitä. 

Anna meille ymmärtäväinen ja anteeksiantava mieli. 

Kuule rukouksemme Jeesuksen tähden. Amen.  

Vs. kappalainen Mikko Elenius 

Alajärven seurakunta (Vimpeli) 

Aiemmin Mikko Elenius on kirjoittanut Viikon sanoja muun muassa tällaisista aiheista

https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2023/08/20/itsensa-tutkiminen/
https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2023/03/19/elaman-leipa/
https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2023/05/28/kolmiyhteinen-jumala/
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

ISOJAKO

JA