”Tavoitteellisuus tuo mielekkyyttä treeneihin”  

Milla Sulkakoski Lahden SM -kisoissa. Kuva: AM PoseFlow/ Larieemeli Media.
Milla Sulkakoski Lahden SM -kisoissa. Kuva: AM PoseFlow/ Larieemeli Media.

EVIJÄRVELÄISSYNTYINEN sairaanhoitaja Milla Sulkakoski, 24, innostui salilla treenaamisesta jo viisitoistavuotiaana. Siitä asti harrastus on kulkenut matkassa mukana. 

–Lihaksikas fysiikka on mielestäni kaunista. Body Fitness on kiehtonut aina ja kisojakin olen seurannut jo vuosia. Vuonna 2022 sitten päätin, että jossain vaiheessa nousen kisalavalle myös itse, kertoo Sulkakoski.  

–Lajiin kuuluu myös eräänlaista glamouria, joka viehättää minua. Arki itsessään pitää sisällään niin paljon samanlaisia elementtejä: käyt töissä ja salilla, hoitelet arkisia askareita. Tavoitteellisuus tuo treeneihin paljon mielekkyyttä ja kisat tietysti ovat tässä lajissa se kirsikka kakun päällä. Toki kävisin salilla vaikka en kisaisikaan, mutta kyllä tavoitteet tuovat tähän aivan toisenlaista tekemisen meininkiä. 

Ensimmäiset kisakokemukset on nyt hankittu.  

–Syyskuussa sijoitukset oli tulokkaiden SM neljäs ja lokakuussa yleisen sarjan SM kymmenes. Kansainvälisessä Nordic Cup kisassa olin yhdeksäs, kertoo Sulkakoski. 

Nyt on meneillään palautumisjakso, joka etenee kehon toipumisen mukaan. 

–Kilpaurheilussa treenaaminen ja syöminen viedään aina vähän pidemmälle kuin ei-tavoitteellisessa harrastamisessa, oli laji mikä hyvänsä. Mutta kaiken voi toteuttaa kuitenkin fiksusti, kehoa kuunnellen. Itselläni on hyvä valmentaja, joka todella kokonaisvaltaisesti vaatii viikkoraporttia. Terveys edellä mennään ja hormonitoiminnan täytyy toimia kuten pitää. Kisakuntoa ei todellakaan tavoitella hinnalla millä hyvänsä, muistuttaa Sulkakoski. 

Tampereella asuvan Sulkakosken tavoitteelliseen treenaamiseen oman haasteensa on tuonut vuorotyö, joka jo itsessään on kuormittavaa. 

–Onneksi työpaikka on joustanut siinä, eikä minun tarvinnut tehdä yövuoroja kisojen alla. Sitä mahdollisuutta ei voi pitää mitenkään itsestäänselvyytenä. 

“Ei tätä tekisi, ellei tästä nauti”

KISADIEETTIIN liittyy paljon ennakkoluuloja, joita Sulkakoski mielellään hälventäisi.  

–Dieettiä pystyy toteuttaa tosi monipuolisesti, esimerkiksi makrojen kanssa pystyy paljon soveltaa. Jos alusta asti hommat on toteutettu fiksusti, ei ruokailuun edes tule niin suuria muutoksia. On kuitenkin muistettava, että tässä lajissa kaikki on niin yksilöllistä, oikeastaan mitään ei voi yleistää. Selvää kuitenkin on se, että kisakuntoa ei saavuteta yhdessä yössä. Minun kisadieettini kesti puoli vuotta. Dieetti ei ole ollut ainakaan minulle alusta loppuun kärsimysnäytelmää, vaikka loppua kohti olisikin tarkempaa. Ei tätä tekisi, ellei tästä nauti. 

Sulkakoski kertoo treenaamisen asettaneen monet arkiset asiat uuteen valoon. 

–Tämä on opettanut arvostamaan pieniä asioita, kuten hyviä yöunia ja energistä oloa. Omaa kehoa on oppinut kuuntelemaan aika hyvin. Nyt tarkkaillaan, kuinka keho lähtee toipumaan kisoista. Ruokamääriä on nostettu ja liikunta on ollut alkuun kevyttä höntsä liikuntaa. Minulle tämä on rakas laji ja hyvä muistaa, että voin tietysti puhua vain omasta kokemuksestani. Kahta samanlaista kisaohjelmaa ei ole, jokainen kisamatka on yksilöllinen. 

Sinua saattaisivat kiinnostaa nämä jutut

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.