Vuoden kova treeni palkittiin lavalla

Minna Jaakkola kisakunnossa. Kuva: Jaana Manner

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Se oli hänen ensimmäinen fitness-kisansa.

–Neljäs sija oli minulle kyllä voitto.

Vielä muutama vuosi sitten hoivakoti Tuulikellossa työskentelevä kolmen lapsen äiti mielsi itsensä sohvaperunaksi.

–Työkaveri innosti liikkumaan, ja kokeilinkin triathlonia ja kyläjuoksukisoja, joihin osallistuin leikkimielellä ilman suurempia tavoitteita. Salilla käyminen kuitenkin motivoi. Olen kotoisin Itäkylästä ja harjoitellut siellä kyläseuran salilla.

Jaakkola osallistui aluksi FitFarmin Bull`s All Out- nettivalmennukseen, sitten Kati Rinta-ahon kuntosali-pienryhmävalmennuksessa FitFactoryllä.

–Kati kysyi, oletko ajatellut kisaamista. Vuosi sitten osallistuin kisakonsultaatioon, ja kun sain kuulla, että pohjat on hyvät, ensi keväänä lavalle. Olo oli kyllä hieman epävarma, onko tämä mun juttu, ja kun ikääkin on jo… Päätin, että teen sen nyt tai en koskaan.

VALMENTAJA Harri Forsberg laati treeniohjelman sekä ruokavalion raamit. Häneltä Jaakkola sai myös vankkumattoman tuen koko vuoden ajan.

–Neuvoja ja ohjeita sai kysyä aina kun siltä tuntui.

Vaati selkärankaa laittaa kaikki ruuat puntarin kautta, mutta siitä tuli äkkiä rutiinia.

 –Se yllätti, miten paljon pitää syödä. Onneksi kroppa toimi ilman säätöä, eikä dieetilläkään tarvinnut nähdä nälkää. Ruoka oli helppoa ja yksinkertaista, kanaa ja jauhelihaa riisillä ja makaronilla, puuroa ja marjoja.

Esiintyminen ja oikeaoppinen poseeraus ovat tärkeä osa kokonaisuutta.

–Kävin pääsääntöisesti Seinäjoella Jaana Mannerin poseerausopeissa ja harjoittelin paljon kotona peilin edessä.

Salitreenejä viikkoon piti mahduttaa viisi, lisäksi loppuun tuli aerobisia harjoituksia.

–Pystyin tekemään niitä myös sillä aikaa, kun lapset olivat koulussa, joten touhu ei vienyt perheeltä kovin paljon aikaa. Ilman perheenjäsenten ja ystävien tukea tästä ei olisi tullut mitään.

RUPEAMASTA jää käteen muun muassa itseluottamusta.

–Sitä on harjoiteltu, itsensä kantamista ylpeydellä. Moni pitää varmasti lajia pinnallisena ja epäterveellisenä, mutta en koe, että se olisi nälässä kitumista ja elämä pelkkää urheilua. Siinä se on mennyt perhe-elämän rinnalla ja muu elämä pysynyt mukana. Lajin parissa on paljon kaksikymppisiä, joiden elämä pyörii täysin lajin ympärillä. Jos itsetunto ei ole sen ikäisellä kohdallaan, voi laji tehdä hallaakin.

–Annan itselleni aikaa toipua tästä ennen kuin teen päätöksen jatkosta. Tykkään, että on tavoite, jota kohti mennä, ja että on joku, joka sanoo, mitä tehdä.

Oma tavoite ylittyi

FITNESS on yhä kasvava laji, ja kisojen lukuisiin eri sarjoihin oli valtavasti osallistujia. Body fitness vaatii lihaksikkaampaa kroppaa kuin esimerkiksi bikini fitness. Yhteistä sarjoille on se, että jos kilpailijoita on enemmän kuin 15, jatkoon menijät selvitetään eliminaatiokierroksella.

–Jatkoon pääsy oli tavoitteeni, ja se, etten kaadu kävelyssä, kertoi Jaakkola.

Sen selvittyä hän fiilisteli ja nautti tunnelmasta: vuoden työn teon jälkeen tavoite oli saavutettu. Yleisöstä kuului Ella-tyttären kannustus: ”Hyvä, äiti!” Siellä olivat myös Marko-puoliso, Minnan sisko ja veli sekä ystäviä. Finaaliin, kuuden parhaan joukkoon pääsy tuli vähän yllätyksenä, ”kirsikkana kakun päälle”.

Tuomaristo vertaili kilpailijoita etu-, sivu- ja takanäkymien osalta.

–Jännittävin osuus kilpailussa oli i-kävely, jonka finalistit suorittavat ollen yksin lavalla. Tein omastani yksinkertaisen, etten unohtaisi sitä kaiken jännityksen keskellä.

KUN dieetti ja kilpailut ovat ohi niin ravinnon energiamäärää aletaan nostaa käänteisdieetillä. Kisakunnossa ja -kireydessä ei ole tarkoitus olla kuin sen yhden päivän.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.