Turvallisuus ja tapa ovat nuorten syyt käyttää pyöräilykypärää

Kuva: Liikenneturva, Nina Mönkkönen

Julkaistu:

Aihe:

Nuoret käyttävät pyöräilykypärää pyöräillessään muuta väestöä harvemmin. Liikenneturvan nuorille suunnatussa kyselyssä kolmasosa 15-20-vuotiaista kertoi käyttävänsä kypärää, vaikka kypärän käytön tärkeyden allekirjoitti lähes kolme neljästä vastaajasta. Kypärän käyttöä pidettiin tärkeänä pyöräilijän iästä tai kokemuksesta riippumatta.

–Nuorten asenteet pyöräilykypärää kohtaan ovat hyvät. Kypärää käyttävistä lähes puolet mieltää kypärällisyyden tavaksi ja kahdeksan kymmenestä pitää turvallisuutta tärkeimpänä pyöräilykypärän käytön kannustimena. Jos kypärän käyttö pyöräillessä vakiintuu tavaksi pienestä pitäen, sen voi ajatella tuottavan hyötyjä loppuelämän ajan, lähes minimaalisilla kustannuksilla, pohtii Liikenneturvan suunnittelija Jyrki Kaistinen.

Nuorilla syyt kypärän käyttämättä jättämiseen ovat sitten enemmän teknisiä: kypärä unohtuu, se koetaan hankalaksi käyttää tai pitää mukana, se sotkee kampauksen tai ei sovi omaan tyyliin. Kolmasosalla käytön esteenä on usko siitä, ettei tarvitse kypärää tai joudu onnettomuuteen.

Kypäräkampanjan tärkeyden allekirjoittaa kahdeksan kymmenestä

Yksi selittävä tekijä siihen, ettei nuori käytä kypärää, voi olla halu kuulua joukkoon tai haluttomuus erottautua vertaisista. Ryhmässä voi tulla toimineeksi vastoin omia asenteita, jos ulkopuolelle jäämisen pelko on suuri. Toisaalta samaan aikaan asennetutkimukset kuitenkin kertovat, että kypärän käyttö on nuorista ihan fiksu juttu. Liikenneturvan nuorille suunnatussa pyöräilykypäräkampanjassa kannustetaankin pitämään oma pää ja tuodaan kypärä esille luonnollisena osana peruspyöräilyä.

–Yksi kampanjan tavoitteista on herättää nuorten parissa keskustelua kypärän käytöstä ja haastaa kypärään liittyviä kielteisiä mielikuvia. Kampanjoinnissa on mukana sosiaalisen median vaikuttajia, jotka käsittelevät omilla tavoillaan nuorten esteitä kypärän käytölle. Näin kypäräteemaa saadaan nostettua puheenaiheeksi myös passiivisille ja satunnaisille kypäränkäyttäjille tai kypärää käyttämättömille, jotka eivät välttämättä kuvittele lukeutuvansa kampanjan kohderyhmään, kertoo Liikenneturvan viestinnän suunnittelija Minna Saarinen.

–Pyöräilykypärä ei suoranaisesti ehkäise onnettomuuksia. Ajamalla ennakoiden vähentää riskiä joutua onnettomuuteen tai kaatua. Onnettomuuden sattuessa pyöräilykypärän käyttäminen on kuitenkin yksinkertainen tapa ehkäistä päävammaa. Oikein kiinnitetty kypärä suojaa päätä tutkitusti myös hiljaisemmilla nopeuksilla esimerkiksi pyöräilijän kaatuessa, Kaistinen toteaa.

HurHurin Pidä pääsi -video

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.