Valtionosuuksien ja verotulojen menetys vaikuttaa Lappajärven talouteen merkittävästi 

Korkokulujen nousu huolestuttaa Lappajärvellä. Arkistokuva: Eija Pippola.
Korkokulujen nousu huolestuttaa Lappajärvellä. Arkistokuva: Eija Pippola.

LAPPAJÄRVEN kunnanhallitus päätti hakea kuntien harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta 543 000 euroa.  Esittelytekstissä kerrotaan seuraavaa: ”Lappajärven kunnan taloutta heikensivät perusturvan ja erikoissairaanhoidon menot, jotka ylittivät vuonna 2022 alkuperäisen talousarvion 732 698 eurolla (5,39 prosenttia) ja vuoden 2021 talousarvion noin 700 000 eurolla.”

Huolena on myös valtionosuuksien ja verotulojen menetys tulevina vuosina, yhteensä noin 800 000 euroa vuosittain. Lisäksi mainitaan että, talouden haasteena on 13,5 miljoonan euron lainamäärä. Vaikkakin osa lainoista on kiinteäkorkoisia pitkäaikaisia lainoja, korkomenot ovat kasvaneet merkittäviksi viime vuoden aikana. Korkomenot olivat syyskuussa 2022 21 633 euroa, mutta syyskuussa 2023 243 712 euroa. Yhtenä haasteen Lappajärvellä ovat myös rakennukset, joiden vuotuiset kiinteistökulut tekevät noin 120 000 euroa, kiinteistöjä ei ole saatu myytyä tai vuokrattua.  

Taloutta on tasapainotettu muun muassa kunnallisveron korottamisen avulla, Rantakankaan koulun opetuksen siirrolla keskustaan, ryhmäperhepäiväkodin lakkautuksella ja opettajien virkarakenteen tarkastelulla, jotta se vastaisi paremmin opetusta ja olemassa olevaa oppilasmäärää.  

Talouden tasapainottamissuunnitelma 2023–2026 menee valtuuston käsiteltäväksi 23.10.2023. Lappajärven kunnanhallitus on sen omalta osaltaan hyväksynyt ja esitti eteenpäin valtuustolle.

Luitko jo nämä jutut?

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.