Pilvet talouden taivaalla johtavat välittömiin toimenpiteisiin Vimpelissä

Vimpeli varautuu tuleviin talouden haasteisiin tasapainottamisohjelmalla ja hakemalla harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta.
Vimpeli varautuu tuleviin talouden haasteisiin tasapainottamisohjelmalla ja hakemalla harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta.

VIMPELIN kunnanhallitus päätti esittää 23. lokakuuta kokoontuvalle valtuustolle talouden tasapainottamisohjelman hyväksymistä vuosille 2023–2026, sillä tuoreen laskelman mukaan verotulojen jäävät odotetusta loppuvuoden aikana ja ensi vuonna niiden arvioidaan jäävän tämän vuoden ennustettuun kertymään. Tämänhetkisen talousarviovalmistelun mukaan ensi vuoden tulos tulee olemaan joko hieman negatiivinen tai lähellä nollaa. Toimenpiteinä esitetään muun muassa vesi- ja jätevesimaksujen, vuokrien ja rakennusvalvonnan taksojen nostamista, säästöjä sivistystoimesta, kiinteistöstrategian toteuttamista sekä kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamista. Tänä vuonna säästöjä kertyisi noin 60 000 euroa, 2024 263 500, 2025 293 500 ja 2026 413 500 euroa.

Harkinnanvaraisen valtionosuuden korotusta haetaan 1 574 079,40 euroa. Vimpeli kuuluu niihin kuntiin, joiden valtionosuuden maksatus jää negatiiviseksi kotikuntakorvausten vuoksi. Kunta maksaa nyt noin 74 000 euroa kuukaudessa valtiolle ja laskelmien mukaan summa tulee kasvamaan entisestään.

Poikkeuksellisia ja tilapäisiä ongelmia kunnan talouteen aiheuttavat päiväkodin ja Aapiskujan koulun väistöt, joista tulee neljän vuoden aikana noin 676 279,59 euron menot.

VEROPROSENTIKSI esitetään 9,61 ja kiinteistöverot hyväksyttäväksi seuraavasti: yleinen kiinteistöveroprosentti 1,10, maa-alueiden 1,30, vakituisten asuntojen 0,65, muu kuin vakituisten asuinrakennusten 1,30, rakentamattomien tonttien 3,00, yleishyödyllisten yhteisöjen 0,00 ja voimalaitosten 3,10.

KUNTA ryhtyy valmistelemaan uuden hallinto- ja talousjohtajan rekrytointia. Nykyinen viranhaltija Seija Kinnunen on ilmoittanut eläköityvänsä syksyllä 2024.

Valintaprosessi kestänee ensi vuoden keväälle. Riittävän aikaisella rekrytoinnilla voidaan varmistaa riittävä perehdytys. Koska samassa virassa ei voi olla yhtä aikaa kahta vakinaista viranhaltijaa, palkataan tuleva hallinto- ja talousjohtaja ensin määräaikaisena ja siirretään vakinaiseen virkaan nykyisen viranhaltijan jäädessä eläkkeelle.

KUNNANJOHTAJA Sam Leijonanmielelle myönnettiin lupa osallistua26.10. – 13.11 Japanin matkaan, joka liittyy Geoparkin kehittämiseen ja suunnitelmiin. Heikki Mäkipää on suunnitellut matkan, jonka aikana järviseutulaiset muun muassa verkostoituisivat, tutustuisivat Japanin Geoparkeihin ja esittelisivät saunakulttuuria. Alustavan arvion mukaan matkan hinta olisi noin 3 680 euroa henkilöltä viikolta ja noin 5 000 euroa kahdelta viikolta.

Lisää ajankohtaisia uutisia

Omaishoitajayhdistyksen kuvanäyttely on tulossa myös Vimpeliin.

JPYP juhlii keskiviikkona.
Vimpeliläislähtöinen Seija Anthes kokkaa muistojen muttia.
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.