Mitä löytyi pimeästä metsästä?

GPS-laitteet ja kännyköiden karttasovellukset ovat pimeässä käteviä käyttää, mutta silti myös paperikartta ja kompassi ovat edelleen tärkeitä välineitä.
GPS-laitteet ja kännyköiden karttasovellukset ovat pimeässä käteviä käyttää, mutta silti myös paperikartta ja kompassi ovat edelleen tärkeitä välineitä.
PERJANTAINA 6. lokakuuta Länsirannan koulun ympäristössä saattoi ohikulkija ihmetellä lukuisaa otsalamppujen tuottamien valokiilojen määrää. Kyseessä ei tällä kertaa ollut suunnistajien iltaharjoitukset tai kyläläisten hämärät puuhat, vaan Vapaaehtoisen pelastuspalvelun pimeäetsintäharjoitus.

Kymmenkunta harjoitukseen ilmoittautunutta saivat pitkän kokemuksen tuomia tarpeellisia vinkkejä alan asiantuntijalta, kortesjärveläiseltä Antti Asuinmaalta, joka auttoi harjoitukseen osallistujia muun muassa oikeanlaisten varusteiden ja maastoon parhaiten soveltuvan etsintämenetelmän valinnassa.

–Kun ollaan pimeässä isolla porukalla, liian tehokkaasta otsalampusta voi olla haittaa, sillä se sokaisee kanssaetsijät. Hyvässä lampussa on säädettävä valoteho ja leveä valokiila. Myös käsivalaisin on hyvä olla lisänä, sillä voi tarkistaa maaston kohdat, jotka jäävät otsalampun tuottaman valon varjokohtiin.

Etsintää johtopaikalla suunnitteleva vapaaehtoisjohtaja ei kartasta aina pysty tietämään millainen maasto kohteessa on, joten vastuu etsintämenetelmästä siirtyy heille, jotka paikan päälle menevät. Jos paikka on ryteikköinen ja vaikea, on ehkä järkevää pienentää etsintäaluetta ja käydä se läpi huolellisesti. Muutoksista pitää vaan muistaa heti ilmoittaa johtopaikalle, niin sielläkin tiedetään missä mennään.

Tarkkana housunlahkeiden kanssa

Tiheässä metsässä pimeän aikaan liikkumatonta kohdetta on vaikea havaita ja etenemiseen on varattava ihan toisella tavalla aikaa kuin valoisalla, jokainen puunjuurakko on erikseen käytävä tarkistamassa ja katse on nostettava tarvittaessa myös ylös. Myös vaatetuksen valintaan kannattaa uhrata pari ylimääräistä minuuttia.

Mainos

–Metsässä on tähän aikaan vuodesta aina märkää, vesi kastelee kengät ja vaatteet ihan varmasti vaikkei sataisi, joten varusteen kannattaa valita sen mukaan. Ja ehdottomasti housun lahkeet saappaan varren päälle, ei sisään!

Paljon hyviä käytännön vinkkejä tuli myös konkareille, joten tälläkään kertaa ei turhaa harjoiteltu.
–Aina kannattaa lähteä harjoituksiin ja pimeässä metsässä kulkemista etenkin kannattaa ensin kokeilla, ennen kuin lähtee sinne tositoimiin, jo pelkkä pimeys saattaa olla monelle uusi ja pelottavakin asia. Onneksi näissä Vapepan hommissa ketään sinne ei laiteta yksin!

Mitä sieltä pimeästä metsästä sitten löytyi? No, ainakin yksi kuusen juurelle väsähtänyt maalihenkilö ja villapipo.
Eija Pippola

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.