Aluevaltuusto hyväksyi UTV-ohjelman – neliöistä säästäminen edelleen ajankohtaista

Aluevaltuusto hyväksyi UTV-ohjelman.
Aluevaltuusto hyväksyi UTV-ohjelman.

Etelä-Pohjanmaan aluevaltuusto käsitteli 9. lokakuuta kokouksessaan hyvinvointialueen uudistus-, tuottavuus- ja vaikuttavuusohjelmaa (UTV-ohjelma). Laajan keskustelun jälkeen aluevaltuusto hyväksyi UTV:n puiteohjelmana.

Perussuomalaisten valtuustoryhmä esitti UTV-ohjelmaan lisäyksenä, että valtuustoryhmille maksettavista ryhmärahoista luovutaan kokonaan heti vuodenvaihteen jälkeen 1.1.2024 alkaen. Esitystä kannatettiin, mutta se hylättiin äänestyksessä äänin 49–10.

UTV-ohjelma sisältää useita eri tasoisia toimenpiteitä toiminnan kehittämiseen ja noin 56 miljoonan euron kustannussäästöjen aikaansaamiseen. UTV-ohjelma on laadittu vuosille 2024–2026. Tänä aikana hyvinvointialueen tulee saada taloutensa tasapainoon. Vuodelle 2024 kohdistuva säästötavoite on 15 miljoonaa euroa.

Valtuuston puheenjohtaja Paula Risikko korosti, että kyseessä on nimenomaan puiteohjelma.

–Olemme nyt antaneet viranhaltijoille luvan ryhtyä toteuttamaan UTV-ohjelmaa tulevien kuukausien ja vuosien aikana. Yksittäiset toimenpiteet tulevat hallintosäännön mukaisesti luottamushenkilöiden päätettäviksi. Kaikkien ohjelmaan liittyvien päätösten vaikutusarviointi, mukaan lukien yhteisvaikutukset tulee ennalta arvioida ennen päätöksentekoa.

UTV-ohjelman päälinjat muodostuvat sekä henkilöstökuluista että tilojen vähentämisestä aikaansaatavista säästöistä.

Hyvinvointialuejohtaja Tero Järvinen muistutti, että vaikka lakkautettavien toimipisteiden listaa ei ohjelmassa enää olekaan, ei neliöistä saatava säästö synny tyhjästä.

–Muutoksia tullaan tekemään. Keskeisintä on lakisääteisten palvelujen järjestäminen taloustilanne huomioiden.

Merkittävimmät UTV:n kehityskohteet ovat digitaalisten sosiaali- ja terveyspalveluiden vahvistaminen sekä liikkuvien palveluiden, kuten kotisairaalatoiminnan, kehittäminen.

Lisäksi pyritään kohti nykyistä kevyempiä palvelumuotoja, esimerkiksi edistetään siirtymää ympärivuorokautisesta palveluasumisesta kohti yhteisöllistä asumista.

Hyvinvointialueen säästettävänä 56 miljoonaa parin vuoden aikajänteellä 

Hannu Takala 

Tänään maanantaina hyvinvointialueen aluevaltuusto päätti mittavista säästötoimenpiteistä. On selvää, että asia oli kiperä aluevaltuutetuille. Asiaa korostettiin palvelujen kehittämisellä sekä uudistamisella, ei niinkään höyläämällä kuluja säästöohjelmalla. Esiin tuotiin taas jalkautuvat palvelut ja etä- sekä digitaaliset palvelut. Henkilöstön kohdalta asiaa tarkastellaan ja edessä ovat YT-neuvottelut. 

Mitä noihin jalkautuviin ja digitaalisiin palveluihin tulee, niin Esko Ahonen käytti asiasta oivan ja nasevan puheenvuoron, kuinka digitaalisuuteen siirtyminen vaatii opettelua ja kouluttautumista niiden käyttöön, etenkin ikäihmisten kohdalla.  

Huolta herättivät myös ikäihmisten ja vammaisten asumispalvelujen supistaminen. Uudistus-, tuottavuus- ja vaikuttavuusohjelman (UTV) mukaan palveluasumispaikkoja aiotaan vähentää tulevina vuosina kovalla kädellä sekä valmistella yhteisöllistä asumista ja tukea kotona asumista. Käsite yhteisöllinen asuminen herätti myös kysymyksiä.  

Todettiin myös, että tilojen vähentämisen tarve ei ole kadonnut. Mutta nyt puhuttiin 20 prosentin vähentämistä nykyisestä neliömäärästä. Vähentämisen kohteita ei nyt nimetty, mutta hyvinvointialueen johtajaTero Järvisen mukaan se aika on edessä. Saavutettava säästö on 8,8 miljoonaa euroa. Mainittakoon että summa on alkuperäistä esitystä suurempi rahamäärä. Järvinen mainitsee, että joistain tiloista luovutaan kokonaan ja joistakin osittain.  Nähtäväksi jää, mitä tuo tarkoittaa täällä reuna-alueilla eläville ihmisille ja heidän lähipalveluilleen.   

Kiteytettynä asian ydin on, että UTV-ohjelman päälinjat muodostuvat sekä henkilöstökuluista että tilojen vähentämisestä aikaansaatavista säästöistä. Usko digitaalisuuden mantraan on vahva.  

Luitko jo nämä jutut?

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.