Vilho Mustajärvi-säätiö tukee evijärveläisiä nuoria  

Ville Kottari esitteli tiedotustilaisuudessa Vilho Mustajärvi-säätiön nettisivuja, jotka aukeavat ensi vuoden helmikuussa. Oikealla pöydän päässä säätiön hallituksen puheenjohtaja Martti Tyynismaa.
Ville Kottari esitteli tiedotustilaisuudessa Vilho Mustajärvi-säätiön nettisivuja, jotka aukeavat ensi vuoden helmikuussa. Oikealla pöydän päässä säätiön hallituksen puheenjohtaja Martti Tyynismaa.

Hiljattain Evijärvellä perustetun Vilho Mustajärvi -säätiön tarkoituksena on jakaa avustuksia ja oppilasstipendejä evijärveläisille eri alojen opiskelijoille, opiskelivatpa he missä päin maailmaa tahansa. Säätiö antaa myös avustuksia Evijärven kirkkopiirin ja Evijärven helluntaiseurakunnan nuorisotyön tukemiseen. Tämän lisäksi jaetaan avustuksia Evijärven partiotoiminnan ja nuorten urheilijoiden yksilö- ja joukkuelajien tukemiseen, kilpailumatkoihin ja harjoittelutilojen parantamiseen. Autourheilua säätiö ei tue.  

Säätiö julkistaa stipendit, avustukset ja tuet haettavaksi vuosittain maalis- ja huhtikuun ajaksi ja päätökset niistä tehdään toukokuussa. Stipendien, avustusten ja tukien haku tehdään säätiön nettisivuilla, jotka avataan ensi vuoden helmikuussa. Ilmoitus hakuajan alkamisesta julkaistaan Järviseudun Sanomissa. 

Säätiön varallisuus on useita miljoonia euroja. Avustuksia ja stipendejä jaetaan vuosittain osinkokertymän pohjalta useita kymmeniä tuhansia euroja. Jaettava määrä on riippuvainen suomalaisten yritysten menestymisestä ja siitä mikä niiden osingonmaksukyky on. Säätiö omistaa yli 30 suomalaisyrityksen osakkeita. 

Vilho Mustajärvi määräsi testamentissaan säätiön asioita hoitamaan nelihenkisen hallituksen. Puheenjohtajana toimii Martti Tyynismaa, varapuheenjohtajana Antti Haapoja sekä jäseninä Ville Kottari ja Esko Pellinen. Jokaisella hallituksen jäsenellä on henkilökohtainen varahenkilö.  

Nuoret voivat itse hakea stipendejä

SÄÄTIÖ piti syyskuun lopussa tiedotustilaisuuden, johon oli kutsuttu evijärveläisten lasten ja nuorten parissa toimivia järjestöjä sekä muita tahoja. Keskustelua tilaisuudessa tuli siitä, millaisiin asioihin tukea voi hakea. Kysymykseen voiko oppilaitos hakea nuorelle stipendiä, löytyi vastaus säätiön säännöistä, jotka estävät oppilaitosten tukemisen.   

−Nuoren tulee hakea stipendiä itse. Hallitus toivoo nuoren omaa aktiivisuutta ja perusteluja hakemukseen. Säätiön tuesta saattaa tulla hyvinkin merkittävä ponnahduslauta evijärveläisille opiskelijoille, arvioi Pellinen.  

Yleis- ja hankeavustuksien kohdalla hakemukseen tulee määritellä millainen vaikutus avustuksella tulisi olemaan evijärveläisten nuorten hyvinvointiin. Jatkossa hallitus mielellään myös seuraa ja ottaa vastaan tietoa siitä millaisia vaikutuksia avustuksilla on ollut.  

Avustusten hakeminen ei edellytä täysi-ikäisyyttä. Nuoret ovat avustusten pääasiallinen kohde, mutta säätiön hallituksella on oikeus eri vuosina painottaa avustus nuorten lisäksi muihinkin ikäryhmiin. 

−Olemme käytettävissä, jos hakemuksen kanssa tarvitsee lobbausta tai sparrausta, totesi Tyynismaa hallituksen puolesta. 

Matemaattisesti lahjakas sijoittaja

VAATIMATTOMASTI elänyt evijärveläinen Vilho Mustajärvi (1.10.1937 – 6.9.2022) jätti jälkeensä suuren omaisuuden ja säätiön, jonka on tarkoitus tukea evijärveläisiä nuoria. 

Mustajärvi syntyi Evijärvellä ja kasvoi enonsa Einari Lassilan huostassa, sillä hänen omat vanhempansa kuolivat, kun hän oli 6-vuotias. Hän asui enonsa kanssa samaa taloutta ja hoiti maatilaa sekä metsiä. Enonsa kuoleman jälkeen hän asui tilalla yksin. 

Mustajärvi tunnettiin Haapikylässä vaatimattomana miehensä, joka ei paljon omista asioistaan jutellut. Lähinaapurit olivat hänelle tärkeitä ja hän osallistui suvun juhliin ja tilaisuuksiin, mutta harva pääsi häntä lähelle.  

Martti Tyynismaalle Mustajärvi oli tuttu vaimonsa suvun kautta.  

Mainos

−Vilho pyysi kerran pilke silmäkulmassa minua pitämään aikanaan muistopuheen hautajaisissaan. Vastasin, että minun pitää tietää sinusta jotain puhetta varten. Siitä alkoi meidän tiivis yhteistyömme, jonka aikana Vilho alkoi avautua tilanteestaan ja toiveistaan.  

Ajan mittaan selvisi, että varallisuutta oli sen verran, että Mustajärvi oli suunnitellut omaa nimeään kantavan säätiön perustamista. Testamentin ja säätiön säännöt hän oli kirjoittanut sanomalehden reunaan. Myöhemmin asiakirjat käytiin kirjoittamassa puhtaaksi ja allekirjoitettiin. 

−Vilho oli matemaattisesti hyvin lahjakas sijoittaja, joka sijoitti suomalaisiin pörssiyhtiöihin strategialla ”osta ja pidä”. Hän oli valtavan innostunut seuraamaan suomalaisten yhtiöiden tilanteita. Tietolähteinä olivat Kauppalehti, Taloussanomat ja Arvopaperilehti, joita oli tuvan sivustavedettävä sänky pullollaan. Hän hoiti omatoimisesti osakekaupat netissä ilman pankkia tai varainhoitajaa, kertoo Tyynismaa. 

Mustajärvi kirjoitti myös Ilkka-lehteen talouteen, sijoittamiseen ja politiikkaan liittyviä kolumneja. Asia saattoi herättää ympäristössä aavistuksia varallisuudesta, mutta julkisesti asiasta ei koskaan puhuttu. 

−Hän oli sillä tavalla erikoinen, että hänessä oli kaksi puolta: toinen hyvin vaatimaton, jopa erakko ja toinen taas aktiivinen talousasioiden seuraaja ja sijoittaja. 

Säästeliästä elämää

TYYNISMAA kertoo, että metsiä Mustajärvi hoiti esimerkillisesti, mutta nuukana hän toi metsätöistä pyörän tarakalla oksia ja risuja toisen makuuhuoneen täydeltä tuvan hellan lämmittämistä varten. Myös hänelle alennuksesta ostettuja viiden euron college-housuja hän piti turhan kalliina ostoksena. 

−Vilhon kuoleman jälkeen talosta ei löytynyt yhtään arvoesinettä tai matkamuistoa. Hän ei koskaan käynyt missään ja omien sanojensa mukaan oli armeijan jälkeen ollut vain yhden yön poissa kotoa sairaalassa täytettyään 80 vuotta.  

−Kun veimme viime elokuussa hänelle ruokaa, niin Vilho istui kumarassa pöydän ääressä ja sanoi, että jos saisi elää tämän elämän uudelleen, niin kyllä toisin sen eläisi. Kysyin millaisen elämän hän olisi halunnut elää ja hän vastasi, että jos olisi nuorena päässyt edes joskus pois kotoa muiden nuorten joukkoon. 

Tätä taustaa vasten voi hyvin ymmärtää miksi juuri nuoret ovat Vilho Mustajärven perustaman säätiön avustusten kohteena.  

−Vilhon tarkkuus ja osaaminen tuli hyvin esille, kun laitoin säätiön säännöt ennakkotarkistettavaksi Patentti- ja rekisterihallitukseen. Sieltä soitettiin ja kysyttiin, että kuka juristi ne on laatinut, sillä ne ovat aivan täydelliset, kertoo Tyynismaa. 

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä jutut

Joululahja-keräys 2023 Evijärvellä   – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Viikon 40 Lyhyet uutiset: Avustukset uuteen jakoon Evijärvellä – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Sopulan tilat avautuivat syyskuussa perheille   – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.