Kommentti: Mahdoton yhtälö?

Suvi Hosionaho.
Suvi Hosionaho.

Viime aikoina on uutisoitu paljon koulukiusaamisesta sekä kouluissa tapahtuneista väkivalta- ja uhkaustilanteista.

Luottamus on kivijalka yhteiskunnassamme. Meidän tulisi voida luottaa esimerkiksi siihen, että koulu pystyy tarjoamaan lapsille turvalliset olosuhteet oppimiseen niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Kun luottamus rikkoontuu, sitä on vaikea paikata.

Huomattavaa on, että näkökulmat ovat tässä tapauksessa hyvin erilaisia, kun puhutaan koulun näkökulmasta ja kotien sekä lasten kokemuksista. Kummallakin on oma käsityksensä ja totuutensa, joka muovautuu monien tekijöiden kautta. Turvallisuuden tunteen vaarantuminen on kuitenkin jo yksistään varoittava signaali.

Julkaistuamme Paavolan koulun vanhempien kokemukset kotisivullamme palaute on ollut kaksijakoista. Toiset kokevat, että asiat hoidetaan hyvin ja niin kuin ne kuuluu hoitaa. Olen kuitenkin saanut yhteydenottoja vanhemmilta, jotka ihmettelevät koulun toimintakulttuuria ja kyseenalaistavat sitä. Tämä nousi esille myös somekeskustelussa. Avointa keskustelua kipeistäkin asioista kaivataan lisää.

Koulun aikuisten osa ei ole helppo. Opettamisen ja lasten kohtaamisen lisäksi on raportointia ja paperitöitä. Vaatimustaso tuntuu kasvavan samaa tahtia lasten erilaisten haasteiden kanssa. Puuttuminen ja oikeanlainen reagointi vaatii aina tarkkaa silmää ja läsnäoloa.

Kenellekään ei saisi tulla tunne, että tunnettani ja kokemustani ei oteta todesta. Lasten turvallisuus on meidän kaikkien yhteinen asia.

Mistä on kyse?

Kommentit

Voit kommentoida tätä juttua, vain tilaajille. Kommentit näkyvät kaikille.

Jätä kommentti

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.