Väkivalta lisääntyy kouluilla – vanhemmillakin on vastuunsa 

Väkivalta yleistyy lasten ja nuorten keskuudessa, mikä näkyy myös kouluissa. Ankkuritiimi selvittelee tapauksia Etelä-Pohjanmaan alueella säännöllisesti.
Väkivalta yleistyy lasten ja nuorten keskuudessa, mikä näkyy myös kouluissa. Ankkuritiimi selvittelee tapauksia Etelä-Pohjanmaan alueella säännöllisesti.
Väkivalta yleistyy lasten ja nuorten keskuudessa, mikä näkyy myös kouluissa. Ankkuritiimi selvittelee tapauksia Etelä-Pohjanmaan alueella säännöllisesti.
Väkivalta yleistyy lasten ja nuorten keskuudessa, mikä näkyy myös kouluissa. Ankkuritiimi selvittelee tapauksia Etelä-Pohjanmaan alueella säännöllisesti.

NUORISOVÄKIVALTA on kasvava ilmiö, jolle on useita eri juurisyitä.  

–Jokainen voi lehdistä lukea, mikä tilanne on Etelä-Suomessa, siellä nuorisojengit levittäytyvät isommista kaupungeista pienempiin. Somessa lasten ja nuorten nähtävillä pyörii erilaisia videoita, joissa tällaista menoa esitetään ja ihannoidaan. Vaikutteita otetaan väkisinkin joka puolella. Ylipäätään väkivaltaa ei pidetä niin vakavana juttuna. Täällä maakunnassa nähdäkseni on vielä ihan hyvä tilanne, mutta huonompaan suuntaan ollaan menossa koko Suomessa, kertoo Ville Pajula Etelä-Pohjanmaan Ankkuritiimistä.  

Väkivaltaa on yhä enemmän myös kouluilla. Jopa alakouluilla. 

–Ei näitä nyt ihan joka viikko käy tässä meidän toimialueella, mutta ei se aivan tavatontakaan ole. Tiedostamme, että läheskään kaikki tapaukset, joissa kouluilla tapahtuu kiusaamista tai väkivaltaa, eivät tule meidän tietoomme. 

Toiminta protokollan mukaan

Laki määrää, että koulun velvollisuus on turvata jokaiselle turvallinen koulunkäynti.  

–Huomattavaa on, että kun puhutaan alakouluikäisistä, he eivät ole rikosoikeudellisesti vastuussa teoistaan. Kuitenkin poliisiin on otettava yhteyttä aina, jos rikos tapahtuu. 

–Tietyissä tilanteissa koulun on tehtävä lastensuojeluilmoitus ja konsultoitava poliisia. Vakavassa, akuutissa tilanteessa soitetaan aina hätänumeroon, jolloin partio tulee käymään koululla. Kiusaamista on ollut aina ja tulee olemaankin, mutta selkeä fyysinen väkivalta on asia, josta tulee poliisille ilmoittaa. Samoin jos tapahtuu rikos, esimerkiksi koulussa on mukana toisen vahingoittamiseen soveltuvia esineitä. Ne takavarikoidaan ja hävitetään lain mukaisesti. 15 vuotta täyttäneelle tulee lisäksi sakkoseuraamus tällaisessa tapauksessa. Tilanteet, jotka tulevat opettajan tietoon jälkikäteen, on myös hyvä tuoda meidän tietoomme, jolloin voimme antaa toimintaohjeita. Teemme koulujen kanssa yhteistyötä mahdollisimman tiiviisti. 

Kouluilla on velvollisuus hoitaa ja selvittää asiat tiettyyn pisteeseen saakka omalla toimivelvollisuudellaan.  

–Poliisi on sitten se viimeinen osoite, jos omat keinot eivät riitä. Koulujen välillä on melko paljon eroja, miten asioita hoidetaan, joissakin kouluissa pitkälti hoidetaan itse ja toiset ilmoittavat melko nopeasti. Pyrimme puuttumaan tapauksiin kaikin keinoin, mutta kun on kyse näin nuorista lapsista, myös hienotunteisesti ja oikealla tavalla.  

Apua kannattaa pyytää

PAJULA toivoo, että vanhemmat olisivat kiinnostuneita lastensa asioista. Jo se voi vähentää pahoinvointia ja väkivaltaa. 

–Usein heillä ei ole käsitystä, että lapsi voi huonosti. Jos ongelmia tulee, apua voi pyytää. Teemme yhteistyötä lastensuojelun, terveydenhoidon sekä muiden paikallisten toimijoiden kanssa. Lastensuojelu koetaan perheissä usein häpeänä tai rangaistuksena, vaikka siellä pyrkimys on auttaa lasta ja tukea perhettä. Tarkoitus on puuttua rikoksiin, haitallisiin ja vaarallisiin ilmiöihin moniammatillisesti. 

Ankkuritiimi työskentelee nuorten parissa

ETELÄ-POHJANMAAN Ankkuritiimi on laajentanut toimintaansa Seinäjoelta maakuntaan viime vuonna ja tekee nyt itseään tunnetuksi toimialueellaan. Se on moniammatillinen tiimi, joka toimii Seinäjoen poliisiasemalta käsin ja tekee töitä hyvinvointialueen alle 18-vuotiaiden, lähtökohtaisesti ensikertalaisten, kanssa, kun on kyse epäillyistä rikoksista tai lastensuojeluilmoituksista, jotka koskevat alaikäisen päihteiden käyttöä tai muuta huolta aiheuttavaa käytöstä. Ankkuritiimissä toimivat poliisit vastaavat myös ennalta estävän toiminnan (EET) koordinoinnista alueellaan. 

Aiheeseen liittyviä juttuja

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.