JAMI juhli 20-vuotista taivaltaan – Seuraavalle vuosikymmenelle matkataan luottavaisin mielin 

Jamin ensimmäinen rehtori Anitta Pehkonen ei päässyt tilaisuuteen paikalle. Hänen jälkeensä rehtorina toimi Vesa Koivunen, sitten Jouko Kuismin, Matti Väänänen ja hänen jälkeensä Anu. Anu Raudasoja aloitti JAMI:n rehtorina 1. syyskuuta 2022
Jamin ensimmäinen rehtori Anitta Pehkonen ei päässyt tilaisuuteen paikalle. Hänen jälkeensä rehtorina toimi Vesa Koivunen, sitten Jouko Kuismin, Matti Väänänen ja hänen jälkeensä Anu Raudasoja, joka aloitti JAMI:n rehtorina 1. syyskuuta 2022.
Jamin ensimmäinen rehtori Anitta Pehkonen ei päässyt tilaisuuteen paikalle. Hänen jälkeensä rehtorina toimi Vesa Koivunen, sitten Jouko Kuismin, Matti Väänänen ja hänen jälkeensä Anu. Anu Raudasoja aloitti JAMI:n rehtorina 1. syyskuuta 2022
Jamin ensimmäinen rehtori Anitta Pehkonen ei päässyt tilaisuuteen paikalle. Hänen jälkeensä rehtorina toimi Vesa Koivunen, sitten Jouko Kuismin, Matti Väänänen ja hänen jälkeensä Anu Raudasoja, joka aloitti JAMI:n rehtorina 1. syyskuuta 2022.

OPETUSMINISTERIÖN päätöksellä Alajärven kaupungin (Alajärven ammatti-instituutti, aiemmin Alajärven maatalous- ja puutarhaoppilaitos), Alajärven kauppaoppilaitoksen ja Järviseudun ammatillisen koulutuksen kuntayhtymän (Lappajärven ammattioppilaitos) järjestämislupien sisältämät koulutustehtävät siirrettiin Järviseudun koulutuskuntayhtymälle 1. elokuuta 2003. Jäsenkuntia koulutuskuntayhtymässä oli tuolloin Alajärvi, Evijärvi, Kauhava, Kortesjärvi, Lappajärvi ja Vimpeli.  

–Vuotuinen opiskelijamäärä oli tuolloin enimmillään 700 opiskelijaa. Uuden yhdistetyn oppilaitoksen avajaisia vietettiin 5. syyskuuta 2003. Juhlapuhujana oli silloinen alue- ja kuntaministeri Hannes Manninen. Koulutuskuntayhtymän rehtorina toimi tuolloin Anitta Pehkonen, kertoo Kuntayhtymän rehtori Anu Raudasoja.  

30. elokuuta järjestetyssä Juhlaseminaarin puheessaan hän kiitti koko koulun henkilökuntaa ja muistutti siitä, kuinka kaikkia heitä tarvitaan. Hän puhui myös opettajan monista rooleista. 

–Opettaja ohjaa ammatillisesti, toimii uraohjaajana, tukee ja ohjaa eteenpäin. Lisänä on inhimillisyyden ja holistisen ohjauksen rooli, opiskelijan tukeminen arjessa. Opettajan roolit muistuttavat välillä äidin ja isän rooleja, pohtii Raudasoja puheessaan. 

–Meillä on käsissämme suuri joukko nuoria ja siihen joukkoon mahtuu myös haasteita ja tarpeita. 

JÄRVISEUDUN ammatti-instituutti (JAMI) on vuosien varrella kasvanut ja kehittynyt, ja sen merkitys Järviseudulle on korvaamaton. Ammattikasvatusneuvos Jouko Kuismin kertasi puheenvuorollaan oppilaitoksen moninaista merkitystä alueelle.  

–Alueella on väestö ikääntymässä, me tarvitsemme työvoimaa. Sen lisäksi tärkein ammattioppilaitoksen tehtävä on syrjäytymisen ehkäiseminen. Nuorten suhtautuminen työhön on erilaista nykyään, se pakottaa koulutusta ja työelämää miettimään miten opiskelusta ja työstä saadaan houkuttelevaa. Mikään muu ei ole pysyvää kuin muutos, mutta siihen voi yrittää valmistautua.  

Mainos

Kuismin korosti myös sitä, että kuntayhtymän talous tulee olla kunnossa. Kansanedustaja Mikko Savola oli samaa mieltä. 

–Maailman muuttuessa meidän täytyy pyrkiä pitämään koulut lähellä kotia ja panostaa myös työperäiseen maahanmuuttoon. Se tarkoittaa tulevaisuudessakin integroitumista ja laaja-alaista yhteistyötä. 

Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelun toimitusjohtaja Vesa Alanko-Luopa kiitteli, kuinka JAMI on aina ollut helposti lähestyttävä. Hän toi myös yrittäjien terveiset kentältä. 

–Yrittäjät arvostavat paljon sitä, että Jami tuo oppilaita lähelle yrityksiä.  

Myös Jamin nykyisen yhtymähallituksen puheenjohtaja Pentti Rentola esitti kiitoksia eri tahoille. 

JAMI:n perustaminen vuonna 2003 oli merkittävä askel kohti Järviseudun alueen koulutustarjonnan monipuolistamista ja vahvistamista. JAMI on kouluttanut tuhansia ammattilaisia eri aloille ja valmistuneiden ammattilaisten panos Järviseudun työelämään on ollut merkittävä. Monet heistä ovat jääneet alueelle töihin ja tuoneet osaamisensa ja energiansa paikallisten yritysten ja yhteisöjen hyväksi. 

–Seuraavalle vuosikymmenelle JAMI siirtyy luottavaisin mielin. Haasteita varmasti riittää tuleviinkin vuosiin, mutta matka etenee ”Tekemällä Eteenpäin” -teemalla, nimenomaan yhdessä tekemällä. Rooli yhteisön kasvun ja kehityksen tukijana on tulevaisuudessakin tärkeä, sanoo Raudasoja. 

JAMI:n pitkäaikaisia työntekijöitä palkittiin juhlassa Kuntaliiton ansiomerkillä. Kuntaliiton ansiomerkkien lisäksi juhlassa muistettiin Jamin omalla erityislahjalla liki 40 vuotta Jamin, sekä sen edeltäjäorganisaation palveluksessa olleita ja edelleen Jamissa työskenteleviä työntekijöitä.
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.