Vanhemmat peräänkuuluttavat parempaa tiedottamista ja tilanteiden jälkihoitoa

Koulussa tapahtuvat uhkatilanteet horjuttavat vanhempien luottamusta kouluun.
Koulussa tapahtuvat uhkatilanteet horjuttavat vanhempien luottamusta kouluun.
Koulussa tapahtuvat uhkatilanteet horjuttavat vanhempien luottamusta kouluun.
Koulussa tapahtuvat uhkatilanteet horjuttavat vanhempien luottamusta kouluun.

23. ELOKUUTA uutisoitiin Isokyrössä koululla tapahtuneesta tilanteesta, jossa oppilas uhkasi muita teräaseella. Poliisi tuli paikalle ja otti uhkailijan haltuunsa. Alajärvellä Paavolan koululla tapahtui samana päivänä uhkaustilanne, jossa opettaja takavarikoi oppilaalta teräaseen. Asianosaisten vanhemmat saivat tietää asiasta vasta seuraavana päivänä, erään lapsen mainitessa asiasta ohimennen vanhemmilleen.

Oppilaan isä haluaa tehdä asiasta julkisen. Taustalla on myös toinen, viime keväänä tapahtunut väkivaltatilanne, jossa koulun toiminta on herättänyt kysymyksiä vanhemmissa.

ISÄ kertoo ottaneensa välittömästi yhteyttä poliisiin.

–Poliisi teki lastensuojeluilmoituksen ja totesi, että koska uhkaaja on alle 15-vuotias, kyse ei ole heidän tehtävästään. Perjantaina olin yhteydessä Ankkuripoliisiin, joka totesi, että koulu on laiminlyönyt velvollisuuksiaan. Asianosaisten oppilaiden vanhempien olisi kuulunut saada tietää uhkauksesta heti. Mitä, jos uhka olisi konkretisoitunut vaikka seuraavana päivänä? Tuntuu, että Paavolan koululla tosi vakavia asioita painetaan villasella ja pyritään pitämään viranomaiset erossa asioista.

–Myöskään lapseni kokemasta koulukiusaamisesta ja -väkivallasta ei koululta tullut mitään tietoa. Asioihin tulisi puuttua nopeasti ja riittävällä vakavuudella. Jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen kouluympäristöön.

Uhkatilanteen käsittelyssä puutteita

TOISESSA perheessä viime keväänä tapahtuneen väkivallan ja uhkailun jäljet tuntuvat yhä.

–Opettaja soitti ja kertoi, että luokkakaveri oli uhannut lastani puukolla, muistelee Paavolan koulua käyneen lapsen äiti.

–Lapseni alkoi oireilla uhkauksen vuoksi, joten soitin rikosuhripäivystykseen ja sain ohjeen tehdä rikosilmoituksen. Tein niin. Ilmoitus ei kuitenkaan johtanut mihinkään, kun rikosta ei kuulemma ollut tapahtunut. Otin myös yhteyttä kyseisen lapsen vanhempiin, otin asian puheeksi koululla ja tein uhkaajasta lastensuojeluilmoituksen. Asia luvattiin ottaa hoitoon ja meille tarjottiin kuraattorin apua.

Kuitenkin lapset jatkoivat samassa luokassa eikä mikään näyttänyt muuttuvan.

–Lapseni alkoi kärsiä traumaoireista ja jäi lopulta pois koulusta. Kun pyysin koululta apua, alkoi palaute lapselleni kuitenkin olla, että ”mitäänhän ei kuitenkaan ole tapahtunut”. Lapseni kokemus mitätöitiin ja uhkaaja sai jatkaa koulua kuten ennenkin, vaikka kävi myös ilmi, että hän oli satuttanut lastani fyysisesti koulussa. Tapahtuma laukaisi lapsessani aiempia traumakokemuksia, jotka romahduttivat arjen, mikä heijastui koko perheeseen. Myös sisarukset ja eräs lapseni ystävä ovat traumatisoituneet tapauksen vuoksi.

–Koulun toimet tilanteen selvittämiseksi ja korjaamiseksi olivat riittämättömiä. Lopulta lapseni teki itse ratkaisun, kun opettajat eivät sitä kyenneet tekemään, ja siirtyi viimeisiksi kouluviikoiksi toiseen luokkaan. Koin, ettei kukaan lopulta kuullut meitä. Asiaa ei mitenkään käsitelty. Loma alkoi ja tuli vain viesti, jossa toivotettiin hyvää kesää. Sivistystoimentoimenjohtaja oli meitä kohtaan ymmärtäväinen, mutta vetäytyi kuitenkin vastuusta ja ohjeisti tekemään valituksen aville. Avin vastaus oli, että koulu on toiminut riittävällä tasolla eikä laiminlyöntejä ole tapahtunut. Otin nyt uudelleen yhteyttä Aviin ja käsittelijä kehotti tekemään uuden kantelun koulun toiminnasta. Aiemmin ratkaisu tehtiin koulua kuulematta, ilmeisesti liian positiivisen selontekoni perusteella.

Avointa keskustelua ongelmista ja niiden hoidosta kaivataan

Äiti peräänkuuluttaa asioiden oikeaa käsittelytapaa, sillä lapset puhuvat tapahtuneista keskenään ja asiat saattavat saada melkoiset mittasuhteet ja aiheuttaa koulupelkoa sekä ahdistusta, kuten tapahtui.

–Tukea ja avointa puhetta olisi pitänyt olla enemmän. Asetelma oli kääntynyt lopulta siihen, että minun ja perheen jaksamisesta oltiin huolissaan ja meistä tehtiin lastensuojeluilmoitus.

–Käsittämätöntä oli, miten lapsen tunne ohitetaan. Jos työkaverisi uhkaisi henkeäsi vakavissaan, istuisitko sen jälkeen tyynesti hänen kanssaan samassa toimistossa? Miten sitä voidaan odottaa lapselta? Haluan, ettei kenellekään lapselle enää käy näin. Kyse on kuitenkin ammattikasvattajista ja muista ammattihenkilöistä, jotka koululla työskentelevät, ja lapsista, jotka lähetämme heidän vastuulleen.

Koulu ei ota kantaa yksittäisiin tilanteisiin

–Sivistystoimen linjaus on, että yksittäisiin tapauksiin ei oteta kantaa. Meillä on vaitiolovelvollisuus, kertoo Paavolan koulun rehtori Pentti Rentola.

–Kun tällaista tapahtuu, koulu tekee aina lastensuojeluilmoituksen ja ottaa yhteyttä poliisiin. Toimimme poliisin ohjeiden mukaisesti. Kaikki asiat raportoidaan poliisille.

Vanhemmat eivät esiinny jutussa omilla nimillään turvallisuussyistä.

Julkaisemme lisää aiheeseen liittyviä artikkeleita lähiaikoina.

Asian pariin tultiin jo eilen tällä haastattelulla.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.