Uusimmat kesäblogit:

Järviseudun tapahtumakesän uusi tulokas kokoaa saunalautat Veanteensaaren ympäriajoon

Tämäntyyppisellä paljualuksella Janne Käpylehto (oik.) ajaa Lappajärvessä. Kuvan alus on tehty joitakin vuosia sitten tv-sarjaa varten. Kyydissä myös Ismo Apell ja Ville Haapasalo. Kuva: Käpylehdolta.
Tämäntyyppisellä paljualuksella Janne Käpylehto (oik.) ajaa Lappajärvessä. Kuvan alus on tehty joitakin vuosia sitten tv-sarjaa varten. Kyydissä myös Ismo Apell ja Ville Haapasalo. Kuva: Käpylehdolta.

LAUANTAINA 19. elokuuta Lappajärvellä veneily ja saunakulttuuri yhdistyvät harvinaislaatuisella tavalla. Silloin järjestetään ensimmäinen saunalauttojen kokoontumisajo, joka kiertää Veanteensaaren ympäri.

Idean isä, tietokirjailija ja keksijä Janne Käpylehto kertoo, että mukaan voi tulla millä tahansa kelluvalla saunalla, jota voi ohjata. Itse hän osallistuu tapahtumaan ajettavalla paljulla.

–Mukaan ovat ilmoittautuneet jo maailman suurin saunalautta, maailman ainoa sukellusvenesauna, Otaniemen teekkarien kelluva mönkijäsauna ja soudettava sauna. Toivottavasti kaikki Lappajärvessä ja lähialueella olevat saunalautat lähtevät liikkeelle tuolloin. Osallistuminen on maksutonta.

Leikkimielisessä kisassa palkitaan hitain sauna, hauskin sauna sekä henkilö, joka käy useimmassa saunassa matkan aikana.

Yleisöllä on mahdollisuus tutustua saunoihin jo perjantai kello 17–20, jolloin niitä esitellään Kivitipun rannassa.

–Saunat ja palju lämpiävät illan aikana. Varsinainen ympäriajo käynnistyy lauantaina kello 14 ja saunat tulevat takaisin lähtöpaikkaan oman aikataulunsa mukaan, minkä jälkeen saunoihin voi edelleen tutustua. Matkan aikana saunojen kapasiteetti on rajoitettu, joten ajelua varten täytyy olla oma sauna.

Illalla Kivitipussa järjestetään megabileet, kertoo Käpylehto.

IDEA saunalauttojen kokoontumisajosta syntyi tarpeesta järjestää jotakin yhteisöllistä tekemistä kesäaikana.

–Olemme sahanneet talvisin Lappajärvessä jääkaruselleja ja mukaan on saatu ihmisiä, yrityksiä ja yhteisöjä Lappajärveltä, Vimpelistä sekä Alajärveltä. Siellä on mahtava yhteisö ja ajattelimme, että on pitkä väli, jos tapaamme vain talvisen projektin merkeissä. Tällaisen tapahtuman järjestäminen tuo mielestämme jotain erikoista ja hauskaa Järviseudulle sekä kokoaa väkeä yhteen. Ensimmäisellä kerralla kun sahasimme jääkarusellia, sanoimme, että älkää tulko paikalle, mutta väkeä kävi siellä silti noin 1 000 henkeä.

Käpylehto osallistui hiljattain Helsingissä Sompasaunan edustalla järjestettyyn saunalauttojen kokoontumisajoon.

–Tapahtumaan oli ilmoittautunut kuusi tai seitsemän lauttaa, mutta myrskyn vuoksi paikalle saapui vain kolme. Ajoin itse sinne kylpytynnyrillä. Tapahtuman toteutuminen kertoo kuitenkin suomalaisuudesta; pahimpanakin myrskypäivänä suomalaiset saunovat. Siinä näkyy suomalainen hulluus -aspekti.

Saunakulttuuri on Suomessa vanhaa, mutta saunalautat ovat yleistyneet viimeisen 10 vuoden aikana.

–Saunalautassa on lähellä luontoa. Vaikka se olisi parkissakin, saunominen on aivan erilaista kuin maalla sijaitsevassa saunassa, Käpylehto kuvailee.

19. elokuuta Lappajärvessä seilataan saunalautoilla. Päämääränä on Annie Laitilan ja Jarkko Oravan taustalla kuvan oikealla laidalla sijaitseva Veanteensaari, jonka ympäri matkaa kertyy noin kuusi kilometriä.  

LAPPAJÄRVEN kunta on tapahtumassa mukana lähinnä mahdollistajan ja sparraajan roolissa.

–Haluamme ylläpitää ja uudistaa suomalaista saunakulttuuria. Se linkittyy myös Kraatterijärven Geoparkiin, onhan meillä täällä Kyrönsaaren saunakuopat, varhaista suomalaista saunakulttuuria, vaikkei sitä ole tieteellisesti todistettukaan, saunatonttukirja sekä monenlaisia suunnitelmia saunoihin liittyen, toteaa kunnan viestintä- ja hankekoordinaattori ja Kraatterijärven Geopark ry:n toiminnanjohtaja Annie Laitila.

–Tällainen tapahtuma täydentää konseptia osaltaan.

Kivitippu on tapahtuman yhteistyökumppani. Kivitipun tapahtumakoordinaattori Jarkko Orava kertoo, että lauantai-iltana on odotettavissa melko iso tapahtuma.

–Uniklubi esiintyy puoliltaöin Kivitipussa. Syksyllekin Kivitippuun on jo buukattu nimekkäitä esiintyjiä ja nyt jo pitäisi lyödä lukkoon kevään tapahtumat, sillä suosituimmilla artisteilla on kova kysyntä.

Juttua muokattu 14.8. klo 9.45; Lauantain tapahtuma käynnistyy kello 14.

Käpylehdon aiemmista projekteista kertovia juttuja täällä

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Artikkelit vuosittain

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.