Jääkaruselli pyörähti käyntiin vimpeliläisellä voimalla

Jääkarusellimies Janne Käpylehto onnistuneen sahauksen jälkeen. Karuselli ei kuitenkaan pyörähtänyt käyntiin ennen kuin paikallinen ihminen arvasi syyn ja rautakanki haettiin avuksi. Taustalla apuna Mikko Autio.

Julkaistu:

Apuna karusellin käynnistyksessä olivat muiden muassa Topi Tuomela (9), Aapo Tuomela (7) ja Topias Lönnmark (12). Pojat rassasivat karusellin uraa laudanpätkillä ja nostivat sieltä sohjoa ja jääpaloja hanskat litimärkinä.

–Aluksi kastuminen haittasi, mutta nyt voi vaikka tahallaan kastella hanskat, Topias totesi ja uitti käsiään vesiurassa.

Toistakymmentä lasta ja aikuista yritti välillä vetää halkaisijaltaan 16 metrin jäälauttaa liikkeelle kahdella liinalla, ja Käpylehto haki autosta vielä kolmannen.

–En lähde Vimpelistä ennen kuin se pyörii. Käydään vaikka välillä kaljalla, Käpylehto tuumi.

Iltapäivällä apu löytyi rautakangesta.

–Yksi paikallinen ihminen arvioi, että karusellin alla on sohjoa joen pohjaan asti. Aloimme nytkyttää uraa edestakaisin rautakangella, otimme sohjoa pois ja vedimme liinoista. Yhtäkkiä se lähti liikkeelle ja pyöri iloisesti puolisen tuntia yhteen menoon, Käpylehto kertoi. Karusellia käytettiin noin kaksi tuntia ja ihmisiä kävi hänen arvionsa mukaan paikalla 150–200. Illansuussa hän laittoi muutaman jääpalan vesiuraan varmistamaan, että se jäätyisi yön aikana kiinni.

–Jääkarusellit ovat yhden päivän juttuja. Jos sen ei annettaisi jäätyä kiinni ja virta voimistuisi ja pyörittelisi sitä, urat levenisivät niin, että sinne mahtuisi menemään kenkä.

Mainos

EDELLISENÄ päivänä Käpylehto oli tehnyt jääkarusellin ja valoteoksen Lappajärvelle Hotelli Kivitipun läheisyyteen. Vimpelin karuselli oli vuonna 2017 alkaneen sahailun 70. tulos.

Alun perin tänä talvena Lappajärveen oli tarkoitus tehdä halkaisijaltaan kilometrin kokoinen karuselli Alajärven, Lappajärven ja Vimpelin rajoille. Maailman suurin jäälelu tehdäänkin vasta ensi vuonna tammikuun loppupuolella, kun jään alle ei ole vielä muodostunut välikerrosta vettä, mikä hankaloittaa työskentelyä.

–Sinne tulee saunakylä, ravintoloita, bändit soittamaan ja valoteoksia, Käpylehto suunnittelee.

Se sahataan järeämmillä vehkeillä, joista Käpylehdolla on kolme suunnitelmaa. Pyörittämisen hoitavat kahdeksan vinssiä.

Viime vuonna hän sahasi apulaistensa kanssa Lappajärveen halkaisijaltaan 310 metrin karusellin, joka pääsi Guinnessin ennätysten kirjaan maailman suurimpana.

Helsingissä asuva keksijä ja tietokirjailija on kouluttautunut muun muassa insinööriksi teknillisessä korkeakoulussa. Hänen haastaviin kokeiluihinsa kuuluu esimerkiksi seilaaminen Suomenlahden poikki saunalautalla, kylpytynnyrillä, puisella intiaanikanootilla ja aurinkosähkökäyttöisellä veneellä.

Anne Savela

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.