UNESCOn arvioitsijat saapuvat Etelä-Pohjanmaan Kraatterijärvi Geoparkin alueelle

UNESCO-statuksen saavuttaminen alueelle on merkittävä juttu, sillä se lisäisi turistivirtoja alueen matkailun kannalta.
UNESCON evaluaattoreiden saapuminen alueelle kiinnosti lukijoita. UNESCO-statuksen saaminen olisi merkittävä juttu muun muassa alueen matkailun kannalta.
UNESCO-statuksen saavuttaminen alueelle on merkittävä juttu, sillä se lisäisi turistivirtoja alueen matkailun kannalta.
UNESCON evaluaattoreiden saapuminen alueelle kiinnosti lukijoita. UNESCO-statuksen saaminen olisi merkittävä juttu muun muassa alueen matkailun kannalta.

LAPPAJÄRVEN, Vimpelin, Evijärven ja Alajärven alueelle saapuvat UNESCOn arvioitsijat eli evaluaattorit 1.8.-5.8.2023 arvioimaan Kraatterijärvi Geoparkin alueen sopivuutta UNESCO-statuksen alaiseksi.  

–UNESCO-statuksen saavuttaminen alueelle on merkittävä juttu, sillä se lisäisi turistivirtoja alueen matkailun kannalta. UNESCO-statuksen perässä matkustavat erityisesti aasialaiset luonto- ja kulttuurimatkailijat, kertoo Kraatterijärvi Geopark ry:n toiminnanjohtaja Annie Laitila

–Geopark tarkoittaa alueen geologisen perinnön ja kulttuurin esille tuomista ja sen hyödyntämistä alueen elinvoiman hyväksi. Kraatterijärvi Geoparkin perimä on erittäin ainutlaatuinen muihin geoparkkeihin verrattuna, sillä se on syntynyt 78 miljoonaa vuotta sitten iskeytyneestä meteoriitista, jonka iskun seurauksena syntyi kuntia ympäröivä Lappajärvi, hän muistuttaa.  

Mainos

Hakemus on jätetty Unescolle marraskuun lopulla 2022, jonka seurauksena on alkanut arviointiprosessi. Nyt elokuussa 2023 evaluaattorit tulevat paikanpäälle tutustumaan alueeseen, jonka jälkeen he antavat Unescolle suosituksen, millaisen arvioinnin alueelle annetaan. UNESCO-statuksen arviointiasteikko perustuu erilaisiin kriteereihin, joita on satoja. Mikäli kriteerit täyttyvät, alue saa niin kutsutun ”vihreän kortin”. Mikäli löytyy täydennettävää, alue saa ”keltaisen kortin” ja mikäli kriteerit eivät täyttyisi alkuunkaan, alue saisi ”punaisen kortin”.  

Lisää aiheesta: https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2022/11/24/geopark-hakemus-jatettiin-viiden-vuoden-tyon-jalkeen/

Geopark on muutakin kuin geologiaa  – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi) https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2023/05/02/lappajarven-geopark-etsii-tuotteistamisesta-kiinnostuneita-yrittajia-jarviseudun-alueelta/ https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2023/05/29/kraatterinjarven-geopark-info-painotti-yrittajien-tarkeytta-hankkeessa/

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.