Geopark-hakemus jätettiin viiden vuoden työn jälkeen

Heikki Mäkipää on ollut mukana Kraatterijärven Geopark -hankkeessa alusta asti.
Heikki Mäkipää on ollut mukana Kraatterijärven Geopark -hankkeessa alusta asti.
Heikki Mäkipää on ollut mukana Kraatterijärven Geopark -hankkeessa alusta asti.
Heikki Mäkipää on ollut mukana Kraatterijärven Geopark -hankkeessa alusta asti.
VUONNA 2017 käynnistynyt työ Unescon Geopark -statuksen hakemuksen jättämiseksi tuli päätökseensä 23. marraskuuta, kun Kraatterijärven Geopark ry luovutti hakemuksen Opetus- ja kulttuuriministeriön alla toimivalle kansalliselle Geopark -toimikunnalle, joka puolestaan lähettää sen Unescolle kuun loppuun mennessä.

–Joulukuun loppuun mennessä saamme vastineen siitä, onko hakemus teknisesti oikein, kertoo Heikki Mäkipää Kraatterijärven Geopark -yhdistyksestä.

Helpotus hakemuksen valmiiksi saamisesta on Mäkipään mukaan suuri.

–Siitä saakka, kun tätä alettiin esiselvityksen puitteissa tekemään Kujalan Sarin kanssa, on mukana ollut monia ihmisiä ja on tapahtunut paljon. Töitä on tehty kovasti ja monia käänteitä koettu. Annie Yli-Leppälä Lappajärven kunnasta teki kanssani hakemuksen loppurutistuksen, ympäripyöreitä päiviä.

Hakemus on erittäin laaja kokonaisuus. Itse hakemus, jossa hanke ja alue esitellään, saa olla korkeintaan 50 sivua. Kraatterijärven hakemuksessa on neljä liitettä sekä evaluointilomake, jossa on seitsemän osiota. Niistä laajin on nähtävyyksiä koskeva; se sisältää 250 sivua, muut osiot ovat 20–30 sivun mittaisia.  

–Paljon tuli kirjoitettua, mutta noin puolet materiaalista on kuvia ja piirroksia.

KUN kansainvälinen Geopark-toimija hyväksyy hakemuksen teknisen puolen, alkaa evaluaattoreiden matkan suunnittelu.

–Tarkoitus on, että kaksi ihmistä eri puolilta maailmaa tulee ennen kesää katsomaan, pitääkö kaikki kirjoittamamme paikkansa. Olemme toivoneet, että sen ajankohta olisi toukokuussa. Jos he antavat puoltolauseen, että kaikki on kunnossa, hakemus menee syksyllä Unescon kansainvälisen Geopark-hallituksen käsittelyyn ja keväällä 2024 virallisesti hyväksyttäväksi.

TYÖ Järviseudulla ei pääty hakemuksen jättämiseen.

–Nyt alamme syynäämään, että hakemuksessa kertomamme pitää yhä paikkansa ja katsotaan, että paikat ovat kunnossa. Talven aikana suurin työ on saada alueen omat yritykset ja yhdistykset liittymään mukaan toimintaan, että he kokevat saavansa siitä hyötyä ja haluavat myös olla mukana antajina ja tekijöinä. Kuntien organisaatioiden, kuten tekniset toimet, vapaa-aikatoimet ja kulttuuritoimet, kanssa katsotaan, että kaikki kohteet ovat keväällä tiptop kunnossa.  Tähän liittyy myös keskusteluita maanomistajien kanssa. Järviseutu-Seura laittanut kohteita maastoon ja tehnyt hyviä sopimuksia maanomistajien kanssa, haluamme jatkaa samalla linjalla. Yrityssektorilla Kraatterijärven toimijoiden kanssa hiotaan yrityskuviot ja myyntialustat kuntoon, että tuotteet ja palvelut saadaan esille ja muutettua sitten myös rahaksi.

Lisäksi muutama kohde vaatisi jonkinlaista suojelupäätöstä. Kansallisen toimikunnan pyynnöstä Kannanlahti ja Lakeaharjun lakiosa saatiin suojeltua jo maanomistajien luvalla, Valmosannevalla suojelu on Natura2000-alueen myötä kunnossa.

–Tästä se työ vasta alkaa. Lukuisien vaiheiden jälkeen tulevaisuus näyttää nyt kirkkaalta, Mäkipää toteaa.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.