Lukijan mielipideartikkeli:

Tavoitteena avoin ja rakentava keskustelu tuulivoimahankkeesta 

Tuulivoimaloiden maisema- ja meluvaikutukset kuvitellaan ennalta usein merkittävämmiksi kuin mitä enemmistö ne lopulta kokee, kun tuulivoimapuisto on valmistunut, kirjoittaa Amanda Cardwell. Arkistokuva.
Tuulivoimaloiden maisema- ja meluvaikutukset kuvitellaan ennalta usein merkittävämmiksi kuin mitä enemmistö ne lopulta kokee, kun tuulivoimapuisto on valmistunut.

TOIMITTAJA Tiina Kiviaho otti mielipidekirjoituksessaan (JSS 21.6.2023, toim. huom.) kantaa Iso Saapasnevan tuulivoimahankkeeseen. Kiviaho nosti esiin erityisesti hankealueen läheisyydessä asuviin ihmisiin kohdistuvat vaikutukset. On totta, että voimalat näkyvät ja niistä muodostuu ääntä. Voimalat näkyvät erityisesti aukeille kuten pelloille ja järvialueille, kun taas metsän reunasta voimalat eivät näy. Tuulivoimaloiden ääni mallinnetaan tarkasti Ympäristöministeriönohjeistusten mukaisesti ja voimassa olevia ohjearvoja noudattaen, eikä niistä voi poiketa.  

Tuulivoimahankkeisiin kohdistuu ymmärrettävästi usein ennakkoluuloja ja epäilyksiä. Tuulivoimaloiden maisema- ja meluvaikutukset kuvitellaan ennalta usein merkittävämmiksi kuin mitä enemmistö ne lopulta kokee, kun tuulivoimapuisto on valmistunut. Asukaskyselyissä on tyypillistä, että tuulivoimapuistojen noustua niiden vaikutusta ei koeta niin suureksi kuin ennalta on ajateltu. Tuoretta tietoa löytyy muun muassa hankekehittäjä OX2:n alkuvuonna julkaistusta kyselystä. Myös ABO Wind on teettänyt asukaskyselyitä tuulivoimapuiston rakentamisen jälkeen ja tulosten mukaan tuulivoimaan suhtaudutaan alueella rakentamisen jälkeen positiivisesti. Hyvä vaihtoehto on käydä tutustumassa jo rakennettuun tuulivoimapuistoon. Tuulivoimapuistoihin voi vapaasti käydä tutustumassa, koska kulkemista alueella ei ole rajattu. 

Kiviaho kritisoi hankkeesta käytävää keskustelua tukahdetuksi. Me hankekehittäjänä haluamme rohkaista kaikkia kuntalaisia tuomaan ajatuksensa esiin joko virallisen prosessin kautta ELY-keskuksen ja konsultin kautta tai suoraan meille ABO Windille projektijohtaja Marika Koskimäelle. Toivomme hyvää ja rakentavaa keskustelua myös kunnan sisällä.  

Lopuksi haluan korostaa, että tuulivoimahankkeessa päätöksen tekevät kuntalaisten valitsemat päättäjät kunnanvaltuustossa. Päätösehdotuksessa esitellään kaavaehdotus, jossa on muun muassa määritelty tuulivoimaloiden määrä ja kokonaiskorkeus. ABO Wind ei suunnittele kasvattavansa Iso Saapasnevan voimalamäärää seitsemästä. Kuntalaiset voivat siis luottaa siihen, että hankkeen koko ei muutu kunnanvaltuuston tekemästä päätöksestä ABO Windin aloitteesta. 

Amanda Cardwell 

kehitysjohtaja, ABO Wind Oy 

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Veikko Leväniemi kirjoittaa lappajärveläissyntyisen diplomaatin Kirsti Päällysahon tapaamisesta Vladimir Putinin kanssa.

Tuntematon heppu olikin Putin

TIETOKIRJAILIJA Jussi Pekkarinen kirjoitti ulkoministeriön töpinästä ministeriön 100-vuotisjuhlien kunniaksi veijarihenkisen ”Ei pelkkää glamouria”. Yksi töpinän

Veikko Leväniemi kirjoittaa lappajärveläissyntyisen diplomaatin Kirsti Päällysahon tapaamisesta Vladimir Putinin kanssa.

Tuntematon heppu olikin Putin

TIETOKIRJAILIJA Jussi Pekkarinen kirjoitti ulkoministeriön töpinästä ministeriön 100-vuotisjuhlien kunniaksi veijarihenkisen ”Ei pelkkää glamouria”. Yksi töpinän

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.