Uusimmat kesäblogit:

Suviseurat Kauhavalla: Raamattu on edelleen vanhoillislestadiolaisen uskon ja elämän perusta

Suviseuroihin kokoonnutaan saarnojen ja laulujen äärelle sekä tapaamaan sukulaisia ja ystäviä. Kauhavalle löysivät myös lähialueen asukkaat ja kauempaakin tulevat päiväkävijät katsomaan, millainen tapahtuma on. Kuva: Suviseurojen kuvapalvelu.
Suviseuroihin kokoonnutaan saarnojen ja laulujen äärelle sekä tapaamaan sukulaisia ja ystäviä. Kauhavalle löysivät myös lähialueen asukkaat ja kauempaakin tulevat päiväkävijät katsomaan, millainen tapahtuma on. Kuva: Suviseurojen kuvapalvelu.

POHJOISMAIDEN suurin hengellinen kesätapahtuma, Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen Suviseurat, ylitti kävijäodotuksensa: Kauhavan lentokentälle pystytetyssä suviseurakaupungissa oli lauantaina noin 86 000 seuravierasta paikalla samanaikaisesti. Seurojen tunnus oli Sinun sanasi on valo minun matkallani, joka nousi esille seurapuheissa, laulutuokioissa, alustuspuheenvuorossa, nuortenillassa sekä lasten pyhäkoulussa.

Liikkeen kanta avioeroon, samaa sukupuolta olevien avioliittoihin, naispappeuteen, aborttiin, aktiiviseen eutanasiaan ja ehkäisyyn ei ole muuttunut. Se pohjaa edelleen Raamattuun elämän ohjenuorana ja Jumalan luomistyön kunnioittamiseen.

–Jumalan sana on perusta, jolta asioita aina arvioidaan, totesi SRK:n puheenjohtaja Valde Palola.

Seurojen yhteydessä käsiteltiin ajankohtaisia puheenaiheita, kuten translakia. Aiheesta keskusteltiin puhujien ja seurakuntavanhinten kokouksessa anatomian professori Seppo Parkkilan pitämän alustuksen pohjalta. Päivän aihe oli Ihminen, Jumalan luomistyön ihme. Raamatun mukaan jokainen ihminen on Luojan luoma ja Jumalan kuva, Jumalan edessä yhtä arvokas.

–Kuitenkaan Jumalan sanan mukaan erilaiset tavat toteuttaa seksuaalisuutta eivät ole samanarvoisia. Ymmärrämme, että poikkeava sukupuolinen identiteetti tai seksuaalinen suuntautuminen on koettelemus, jonka kanssa ihminen voi joutua taistelemaan vuosikymmenten ajan. Sukupuolen vaihtaminen on teko, jossa ihminen pyrkii korottamaan itsensä Jumalan yläpuolelle ja toimii Jumalan luomisjärjestystä sekä ihmisen biologista alkuperää vastaan.

Parkkila toteaa, että Jumalan luomistyön ihmeitä ei voi täysin ymmärtää järjen avulla – paljon jää uskon varaan. Tieteellä on rajoitteensa, samoin kuin ihmisen ymmärryksellä. Monet sisimmässämme ja lähellämmekin olevat asiat jäävät meille arvoituksiksi, maailmankaikkeuden salaisuuksista puhumattakaan.

–Keskusteluissa vedotaan usein siihen, että ajat ovat muuttuneet eikä Raamatun opetusta pidä enää tulkita kirjaimellisesti. Meillä ei kuitenkaan ole oikeutta kääntää Raamatun ilmoitusta päinvastaiseksi tai poistaa siitä kohtia, jotta olisi mahdollisuus saavuttaa jonkinlainen kompromissi.

Suviseuroissa keskeinen sanoma, samoin kuin on aina ollut, oli Jumalan armo, syntien anteeksiantamus ja siunaus, joka kantaa ajallisen elämän halki iankaikkiseen elämään.

Kauhavan Suviseurojen kävijätavoite ylittyi. Ensi vuonna Suviseurat järjestetään Pudasjärvellä ja Kauhavalle palataan 2026, jolloin järjestelyvastuussa on Ylivieskan Rauhanyhdistys ympärysyhdistyksineen. Kuva: Suviseurojen kuvapalvelu.

VANHOILLISLESTADIOLAISET saavat arvostelua siitä, että he ovat jämähtäneet paikoilleen. Liikkeen johdolla ja jäsenillä on huolta yleisestä vastakkainasettelusta ja ääripäiden etääntymisestä toisistaan, on sitten kyse politiikasta ja yhteiskunnasta tai yksittäisten ihmisten arvomaailmoista.

–Me olemme pysyneet paikoillamme, yksilönvapaudet ja kaiken salliminen vievät toista äärilaitaa eteenpäin ja kauemmaksi, kuvailee SRK:n toiminnallisen osaston päällikkö Pekka Kainua.

–Somemaailma ja kuplautuminen lisäävät osaltaan vastakkainasettelua. Nopea muutos arvoissa ja maailmassa yleisesti haastaa ihmisiä. Se näkyy erityisesti nuorten henkisinä haasteina. Voi olla vaikeaa löytää elämälleen sellaista perustaa, jolla seisoa ja rakentaa elämää. Esimerkiksi somesta löytyy tuhansia idoleita ja ideologioita, mikä hämmentää. Yhteiskunta on myös valtavan vaativa, mikä aiheuttaa paineita: pysynkö mukana, olenko hyväksytty, toteaa SRK:n puheenjohtajistoon kuuluva Matti Niemelä.

–Tällä liberaalilla kehityksellä on varjopuolensa: mielenterveysongelmat ja ihmisten pahoinvointi ovat lisääntyneet. Perinteiset, pysyvät asiat kuten avioliitto ja perhe sekä kristilliset perusarvot tuovat turvaa yksittäiselle ihmiselle, perheelle ja yhteiskunnalle.

Valde Palola.

Kuinka kauan SRK voi olla mukana maallistuvassa evankelisessa kansankirkossa?

Suviseurojen mediatilaisuudessa kysyttiin, voiko SRK olla osana kirkkoa, kun evankelisluterilaisessa kirkossa ollaan kääntymässä avioliittokysymyksessä samaa sukupuolta olevien vihkimisen kannalle ja Pride-tilaisuudet valtaavat kirkot.

–Me olemme ja haluamme olla osa kirkkoa, jossa on oikea usko ja oppi ja opetamme edelleen avioliitosta, että se on miehen ja naisen välinen. Miten kauan: me emme ennakoi näitä asioita, näemme tällä hetkellä kansankirkkomme erittäin arvokkaana, että saamme olla sen jäseniä ja kirkon sisällä tehdä Jumalan valtakunnan työtä, totesi Valde Palola.

–Vaikka kansankirkko on menossa liberaalimpaan suuntaan, siellä on kuitenkin monia, jotka toivovat että säilymme kirkossa ja opetamme Raamatun mukaisesti. Saamme usein rohkaisua siitä, että on hyvä, että olette kirkon jäseniä, sanoi Matti Niemelä.

Tapani Kinnunen totesi, että liberaali liike kansankirkossa ei ole ainoa ja siksi asiat etenevät kirkon rattaissa hitaahkosti.

–Haluamme olla kirkossa mukana ja kantaa vastuuta kirkon keskellä. Meillä on paljon liikkeen jäseniä työssä seurakuntien eri tehtävissä, kuten pappeja, kanttoreita ja diakonissoja.

Palola täsmensi, että vanhoillislestadiolaisia pappeja on virassa noin sata ja huomattava määrä liikkeeseen kuuluvia on mukana seurakuntien ja kirkon luottamustoimissa kirkolliskokousta myöten.

Yksi hiertävä kivi kengässä on eriävä suhtautuminen samaa sukupuolta olevien avioliittoon.

–Kun puhutaan samaa sukupuolta olevien vihkimisoikeudesta, se liittyy saumattomasti pappien vihkimisoikeuteen. Se edellyttää avioliittolain ja kirkkolain noudattamista ja se on toteutettava kirkkokäsikirjan mukaisesti. Tämän perusteella papilla ei ole siviilivihkimisoikeutta. Kun puhutaan samaa sukupuolta olevien vihkimisoikeudesta, se on avioliittolain mukaan mahdollista, mutta ei kirkkolain, eli kirkon papilla ei ole oikeutta vihkiä samaa sukupuolta olevia avioliittoon. Siviilivihkiminen tapahtuu niiden toimesta, joille vihkimisoikeus on myönnetty, kuten maistraatin, laamannin, käräjätuomarin tai muun oikeusoppineen, täsmensi Palola.

Pekka Kainua.

Lähetystyö kasvoi korona-aikana

SRK tekee laajaa lähetystyötä ympäri maailmaa, noin 20 maassa.

–Periaate on, että menemme kutsuttuna, täsmensi toiminnallisen osaston johtaja Pekka Kainua.

Yhteydenottoja tulee eri puolilta maailmaa.

–Korona avasi uusia väyliä sähköisen viestinnän käyttöön. Suurin kasvu on ollut Afrikan suunnalla viime vuosina. Kun lähetysmatkat loppuivat, tuli tilalle muita keinoja. WhatsApp-seuroja lähetetään toiveiden mukaan edelleen säännöllisesti englanniksi ja ranskaksi ja niitä kuunnellaan sitten paikallisen tulkin kanssa eri puolilla maailmaa. Olemme avustaneet kaiuttimien hankintaa. Lähetysmatkat ovat sittemmin käynnistyneet uudelleen.

Ulkolähetystyötä toteutetaan yhdessä sisarjärjestöjen, Amerikan LLC:n ja Ruotsin SFC:n kanssa. Tekeillä on nettisivusto, josta tietoa kristillisestä uskosta löytyisi kiinnostuneille kootusti.

–Teemme myös humanitääristä työtä. Koska apu menee perille pääasiassa talkootyönä, lähes 100 prosenttia tuesta päätyy avun saajille kriisitilanteissa, lasten koulunkäyntiin ja niin edelleen.

Painopiste lähetystyössä on kääntynyt kotimaasta ulkomaille, mutta edelleen SRK:n seuroja järjestetään siellä, missä ei ole paikallista toimintaa, paikallisradioiden kautta lähetetään seuroja ja lähes kaikissa maan rangaistuslaitoksissa järjestetään hartauksia.

Suviseuroissa on paljon lapsia ja nuoria. Lapset osallistuivat aktiivisesti pyhäkouluun. Kuva: Suviseurojen kuvapalvelu.

Ensi vuonna Pudasjärvellä

Vuoden 2024 Suviseurat on tarkoitus järjestää Pudasjärvellä 28.6.–1.7.2024.

Pudasjärvi sijaitsee Pohjois-Pohjanmaan pohjoisosassa noin 100 kilometriäOulusta Kuusamoon päin. Pudasjärvellä on noin 7 600 asukasta. Seurapaikkana on Pudasjärven kaupungin omistama Pudasjärven lentokenttä. Edellisen kerran Pudasjärven lentokentällä on järjestetty Suviseurat vuonna 2013. Seura-aluetta on kehitetty Pudasjärven kaupungin kanssa.

Järjestelyvastuussa ovat Kuusamon, Jakkukylän, Kiimingin, Posion, Pudasjärven, Ranuan, Taivalkosken, Ylikiimingin ja Yli-Iin rauhanyhdistykset. Päävastuu suviseurajärjestelyistä on Kuusamon Rauhanyhdistyksellä.

Vuoden 2024 Suviseurojen seuratunnus on Jeesuksen kysymys Pietarille ”Olenko minä sinulle rakas?” (Joh. 21:17).

Näillä näkymin Kauhavalle järjestetään Suviseurat jälleen vuonna 2026, jolloin järjestelyvastuussa on Ylivieskan Rauhanyhdistys ympärysyhdistyksineen.

Kauhavan Suviseurat päättyivät lipunlaskuun. Kuva: Suviseurojen kuvapalvelu.

Luitko jo nämä?

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.