Konttisuon tuulivoimapuiston avajaisia vietettiin lauantaina – Kimpilammenkankaan alueen kaavoitus valmistumassa tänä vuonna

Energiequellen toimitusjohtaja Nils Borstelmann, maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen, puiston ostaneen Downing LLP:n energia- ja infrastruktuurijohtaja Tom Williams sekä Soinin kunnanjohtaja Johanna Rannanjärvi avasivat tuulipuiston käyttöön leikkaamalla seremoniallisesti nauhan yhdessä. Kuva: Anni Mikkonen.
Energiequellen toimitusjohtaja Nils Borstelmann, maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen, puiston ostaneen Downing LLP:n energia- ja infrastruktuurijohtaja Tom Williams sekä Soinin kunnanjohtaja Johanna Rannanjärvi avasivat tuulipuiston käyttöön leikkaamalla seremoniallisesti nauhan yhdessä. Kuva: Anni Mikkonen.
Soinin kunnan ensimmäisen tuulipuiston avajaisia juhlittiin lauantaina 29. lokakuuta Konttisuon tuulipuistossa, jonne puhumaan oli saapunut maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen.

Noin kolmesataa soinilaista sekä lähikuntien asukasta oli saapunut juhlistamaan Energiequellen rakennuttaman tuulipuiston avajaisia. Paikalla vieraiden joukossa oli väkeä ympäryskunnista, sillä Energiequellella on tällä hetkellä suunnitteilla hankkeita muun muassa Karstulaan, Kyyjärvelle, Perhoon, Multialle sekä Ähtäriin.

Antti Kurvinen (kesk.), puhui tuulivoiman positiivisista vaikutuksista kunnille sekä maanomistajille.

–Konttisuon tuulivoimapuisto on merkittävä päänavaus täällä Soinin kunnassa, joka tuo mukanaan muun muassa työpaikkoja, merkittäviä kiinteistöverotuloja sekä maanvuokratuloja ja muuta elinvoimaa. Tuulipuistossa sijaitsevasta maatuulivoimalasta kertyy sen elinkaaren aikana kunnalle kiinteistöveroa yli 400 000 euroa jokaista voimalaa kohden, mikäli kunta on ottanut käyttöön korkeimman mahdollisen voimalaitoksen kiinteistöveroprosentin. Suomen suurimmat tuulivoimakunnat saavat kiinteistöverotuloa yli puolitoista miljoonaa euroa vuodessa, Kurvinen summasi.

–Tällaiset tuulivoimahankkeet työllistävät lukemattomia eri alojen asiantuntijoita. Paikallisen osaamisen tarve koskee usein hankkeen rakennus- sekä käyttö- ja kunnossapitovaiheita. Tuulivoimarakentamisessa paikallista työvoimaa käytetään erityisesti maanrakennustöihin, eikä suurten perustusten betoniakaan tuoda pitkien matkojen takaa. Lisäksi koko tuulipuiston elinkaaren ajan on paljon kysyntää majoitus-, ravintola- ja muille tuulivoima-alan ulkopuolisille palveluille. Etenkin voimaloiden rakennusaika piristää paikallista elinkeinoelämää huomattavasti. Eri puolelta Suomea löytyy lukuisia esimerkkejä kunnista, joissa majoituskapasiteetti on ollut kovassa käytössä vuosien ajan tuulivoimahankkeiden ansiosta. Suurin työllistävä vaikutus tulee kuitenkin voimaloiden käytöstä ja kunnossapidosta. Nyrkkisäännön mukaan kymmenisen voimalaa vaatii kaksi huoltajaa työssäkäyntialueelle.

Puheenvuorot kuultiin myös Energiequellen toimitusjohtaja Nils Borstelmannilta, Soinin kunnanjohtaja Johanna Rannanjärveltä sekä Suomen Tuulivoimayhdistyksen toimitusjohtaja Anni Mikkoselta. Avajaispäivän kruunasi paikallisen urheiluseuran Soinin Sisun järjestämät Tuulivoimatanssit Soinin yhteistalolla, jonne suomalaisten suosikkiartisti Anssi Kelaa oli kerääntynyt kuulemaan liki kaksisataa katsojaa, jotka lauloivat koko illan mukana kaikille tuttuja kappaleita. Silmin nähden rento ja hyvätuulinen Kela lauloi niin takavuosien hittituotantoaan kuin uudempaakin tuotantoaan ottaen toiveita vastaan yleisöltä. Artisti sai myös spontaanit aplodit, kun hän kertoi keikan olleen hänen 35-vuotisen uransa ensimmäinen Soinissa.

Energiequellen toinen valmis hanke Suomessa

Nyt avattu tuulipuisto on toinen hanke, jonka Energiequelle on toteuttanut ja ottanut täysin käyttöön Suomessa sen jälkeen, kun yhtiö tuli Suomen markkinoille vuonna 2015.

–Puiston valmistumista on todellakin syytä juhlia, sillä saimme hankkeen pitkälti valmiiksi aikataulussa, vaikka rakentamisen ajalle osuivat niin korona, Venäjän hyökkäyssota kuin energiakriisikin, Energiequellen toimitusjohtaja Nils Borstelmann kommentoi.

–Yhtiömme toimintaperiaatteena on ollut aivan alusta asti, että uusiutuvan energian tulee hyödyttää myös niitä ihmisiä, jotka asuvat alueella minne tuulivoimaa rakennetaan. Lisäksi haluamme antaa tuulipuistolle kasvot, jotta kynnys yhteistyöhön ja kysymyksille olisi jatkossakin mahdollisimman matala. Siksi avajaisten järjestäminen oli meille tärkeä ja mieluisa tehtävä.

–Esimerkiksi Kimpilamminkankaan tuulivoimapuiston hankealueemme sijaitsee Soinin kunnan ja Ähtärin kaupungin rajalla Etelä-Pohjanmaalla noin yhdeksän kilometriä Soinin kuntakeskuksesta etelään. Sen kaavoituksen on tavoitteena valmistua vielä tämän vuoden aikana, joten hyvä keskusteluyhteys on erittäin tärkeä.

Konttisuon jälkeen yhtiön seuraavan tuulipuiston odotetaan valmistuvan vielä tämän vuoden aikana Maalahden kuntaan ja aiemmin yhtiö on toteuttanut yhteensä viiden voimalan hankkeen Paltusmäellä Pyhäjoen kunnassa. Parhaillaan yhtiö rakentaa tuulipuistoja myös Kalajoella ja Hyrynsalmella, ja lisäksi Energiequellella on suunnitteilla yhteensä noin 2 500 MW edestä tuulivoimahankkeita eri puolella Suomea.

Konttisuon tuulipuisto on yhteensä seitsemän tuulivoimalan kokonaisuus. Kyseessä Soinin kunnan ensimmäinen tuulipuisto, ja se rakennettiin 20 kilometriä Soinin kunnan keskustan kaakkoispuolelle Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Suomen maakuntien rajalle. Tuulipuisto tuottaa jatkossa vuosittain energiaa noin 37 000 kotitaloudelle. Tuulipuiston kokonaiskapasiteetti on 29,96 MW ja voimalat ovat Nordexin N149/4.0-4.5-tyypin tuulivoimaloita, jotka ovat Suomen ilmastoon soveltuvia ja ne sisältävät mm. energiatehokkaan järjestelmän, joka vähentää jään kertymistä tuulivoimalan lapoihin. Tämän myötä voimaloiden toimintaa ei tarvitse keskeyttää jäätymisenestojärjestelmän käytön aikana, mikä takaa paremman sähköntuotannon. 

Energiequelle on aktiivinen kansainvälinen energia-alan toimija jo vuodesta 1997. Yhtiö suunnittelee, rakentaa ja operoi tuulivoimaa, biomassalaitoksia ja aurinkovoimaa, sekä sähköasemia ja energianvarastointijärjestelmiä. Energiequellen pääkonttori on Berliinin lähellä Kallinchenissa sekä useita muita toimipisteitä muualla Saksassa. Ranskassa yhtiön toimipisteitä ovat Rennes, Dijon ja Royan, sekä Suomessa Helsinki ja Puolassa Poznań. Energiequellellä on yli 400 työntekijää ja yli 750 voimalaitosta rakennettuna, joiden yhteenlaskettu kapasiteetti on noin 1 500 MW.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.