Uusimmat kesäblogit:

Sairaanhoitajan 5 vinkkiä mökkeilevälle miehelle, joka kuvittelee yhä olevansa Tarzan

Sairaanhoitaja suosittelee tukevia kenkiä ja taukoja mökkitöihin.
Sairaanhoitaja suosittelee tukevia kenkiä ja taukoja mökkitöihin.

Kesälappajärveläiseksi tunnustautuva sairaanhoitaja Susanna Vainionpää kokosi ohjeita turvalliseen mökkeilyyn riskialttiille miehelle. Ja saa niitä lukea jokainen oman elämänsä Janekin, koska mies ei kuitenkaan viitsi. Ennakointi ja varautuminen on viisautta.

1. Lannevaatteen sijaan panosta pukeutumiseen ja tauota töitä

Käytä mökkiaskareissa turvavälineitä, hyväkuntoisia työvälineitä ja kunnon kenkiä. Släbärien tai crocsien sijaan käytä mieluummin pitäviä ja tukevia ulkojalkineita. Vaikka Tarzan pukeutui vain lannevaatteeseen, ole sinä viisaampi ja suojaa ihosi vaatetuksella ja käytä säästelemättä aurinkorasvaa. Pidä usein töissä taukoja ja juo riittävästi.

2. Tulen kanssa ei ole leikkimistä

Mökille tullessasi tarkista palovaroitinten toiminta ja sammutusvälineet. Risut voit polttamisen sijaan viedä ilmaiseksi kunnalliselle jäteasemalle. Kun grillaat, tee se suojassa tuulelta ja huolehdi, että grilli on tukevasti paikallaan paloturvallisessa paikassa. Lisäksi, pidä puhelinta aina mukana ulkoillessasi ja lataa siihen 112 Suomi -mobiilisovellus. Kun hätätilanteessa soitat sovelluksen kautta, niin sijaintitietosi välittyy hätäkeskukseen automaattisesti.

3. Vaikka Tarzan on raaka mies, niin Janea hän kohtelee aina hellästi

Kotiväkivallalle on ehdoton nollatoleranssi myös mökillä, vaikka tilanteet eskaloitusivatkin arkea herkemmin. Kunpa oppisit kohtelemaan hellästi itseäsikin! Kaikkea ei tarvitse tehdä itse ”laikka punaisena”, esimerkiksi kattotöihin on viisasta palkata turvavarusteita käyttävä ammattilainen. Suunnittele työt niin, ettet putoa tai loukkaa itseäsi, vaikka olisitkin raaka mies. Liikaa hempeyttä sinulta ei olisi kyypakkauksen ja kipulääkkeiden osto mökin ensiapulaukkuun.

4. Tarzan on raitis mies, ole sinäkin!

Alkoholi ei sovi janojuomaksi. Hyvin ansaittu talkoo-olutkin on viisaampaa nauttia vasta töiden jälkeen. Missään tapauksessa alkoholi ei kuulu vesille, mistä pääsemmekin viimeiseen vinkkiin…

5. Tarzan-näyttelijä oli olympiauimari, sinä et ole

Jokaiselle sydän- ja verenpainetautiselle toivon malttia uimiseen. Verenpainemittari on hyvä ottaa mukaan mökille ja käyttää sitä. Ei ole syytä verrata itseään Tarzaniin, joka ponkaisi uimaan kauhoen huimaa vauhtia, sillä tunnetuin elokuvien Tarzan Johnny Weissmuller oli uinnin viisinkertainen olympiavoittaja Pariisin ja Amsterdamin olympialaisista.

-Suomessa hukkuneista liki 90 prosenttia on ollut miehiä. Alkoholi on liittynyt joka neljänteen hukkumiskuolemaan. Tyypillinen hukkuja on vedessä pulikoimassa oleva iäkäs mies, jolla on piilevä sydänsairaus, kertoo Onnettomuustutkintakeskus Otkesin tutkimusselostus.

Lopuksi sairaanhoitaja Susanna Vainionpää haluaa toivottaa kaikille leppoisaa kesää. Hänen oma kesän suosikkipaikkansa on Lappajärven kaunis Kirkkoranta.

Otetaan iisisti ja nautitaan!

Tapani Tyynelä

Riskialttiit kattotyöt on syytä jättää turvavarusteita käyttävälle ammattilaiselle.

Lisää kesäjuttuja täällä

Ja täältä löydät kesäasukassivustomme

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

-Meistä useimmilla on omakohtaisia kokemuksia ongelmallisesta alkoholinkäytöstä ja siitä, mitä se ympäristölle aiheuttaa. Asiaa on hartaasti hävetty ja piiloteltu, sanoo Aino Alppinen kolumnissaan.

Mitä ihimisetki sanoo? 

SUN isäs oli alkoholisti. Ja niin oon minäkin, sanoi mies ovesta sisään työntyessään.  Vähän erikoinen

-Meistä useimmilla on omakohtaisia kokemuksia ongelmallisesta alkoholinkäytöstä ja siitä, mitä se ympäristölle aiheuttaa. Asiaa on hartaasti hävetty ja piiloteltu, sanoo Aino Alppinen kolumnissaan.

Mitä ihimisetki sanoo? 

SUN isäs oli alkoholisti. Ja niin oon minäkin, sanoi mies ovesta sisään työntyessään.  Vähän erikoinen

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.