Paljon uusia vesistökunnostushankkeita pohjalaismaakunnissa – Evijärven kunnostamiseen avustusta

Pohjalaismaakunnissa on vuonna 2023 jälleen käynnistymässä runsaasti uusia vesistökunnostushankkeita.
Pohjalaismaakunnissa on vuonna 2023 jälleen käynnistymässä runsaasti uusia vesistökunnostushankkeita.
Pohjalaismaakunnissa on vuonna 2023 jälleen käynnistymässä runsaasti uusia vesistökunnostushankkeita.
Pohjalaismaakunnissa on vuonna 2023 jälleen käynnistymässä runsaasti uusia vesistökunnostushankkeita.

POHJALAISMAAKUNNISSA on vuonna 2023 jälleen käynnistymässä runsaasti uusia vesistökunnostushankkeita. Yhteensä on myönnetty tai ollaan myöntämässä rahoitusta noin kolmellekymmenelle hankkeelle virtavesien, järvien ja rannikkovesien tilan parantamiseksi yli 800 000 euron edestä. Kaikkiaan kunnostushankkeita on käynnissä pohjalaismaakunnissa yli 50 joiden valtionavustusten yhteenlaskettu summa ylittää 2,6 miljoonaa euroa.

Avustus on keskimäärin noin 50 prosenttia hankkeen kokonaiskustannuksista, joten pohjalaismaakunnissa tullaan käyttämään tänä vuonna alkaviin vesistöjen kunnostushankkeisiin ja muihin vesistöhankkeisiin yli 1,6 miljoonaa euroa. Lisäksi muutaman avustushakemuksen osalta käsittely on vielä kesken ja ELY-keskus odottaa hakijoilta tarkistuksia hakemuksiin.

Ympäristöministeriön vesiensuojelun tehostamisohjelmasta sekä vesien- ja merenhoidon edistämisrahasta on tänä vuonna myönnetty avustusta 15 hankkeelle yhteensä noin 750 000 euroa. Selvästi suurin avustus (500 000 euroa) on myönnetty Mustasaaren kunnalle Lintuvuoren teollisuusalueen hulevesikäsittelyyn ja Sepänkylän-Kappelinmäen pohjavesialueen suojeluun. Pohjavesialue on tärkeä vedenhankinnan kannalta ja hankkeen avulla edistetään pohjavesien suojelua. Seuraavaksi suurimmat avustukset tästä määrärahasta ovat myönnetty Vaasan kaupungin hankkeelle Järviruo’osta biokaasuksi – Vaasan edustan rannikkovesien tilan parantaminen, jonka tavoitteena on edistää kunnostusniittojen yhteydessä syntyvän järviruokojätteen hyötykäyttöä (99 000 euroa) ja Ähtärin Niemisvesi-Pemun ennallistamishankkeelle, jonka tavoitteena on järven aiempien vedenkorkeuksien palauttaminen (25 000 euroa).

Mainos

Maa- ja metsätalousministeriön kautta tulevasta vesi- ja kalatalouden edistämisrahasta on myönnetty avustusta neljälle hankkeelle yhteensä noin 100 000 euroa. Suurimmat avustukset kohdistuvat Evijärven kunnostustoimiin (50 000 euroa) ja Ähtärin reitin vesistösäännöstelyn kehittämiseen (21 000 euroa).

Rehevöityneet järvet suuressa roolissa vesien kunnostuksessa

Tänä vuonna vesistöhankkeita käynnistymässä tasaisesti kaikissa maakunnissa. Suurin osa uusista ja käynnissä olevista hankkeista kohdistuu mataliin rehevöityneisiin järviin, mutta myös virtavesikunnostuksia ja rannikkovesikohteita avustetaan. Rannikkovesien kunnostustoimenpiteet voivat olla haasteellisia toteuttaa, joten näiden toimenpiteiden toteutuksista ja vaikutuksista saadaan arvokasta uutta tietoa. Rannikkovesien kunnostusten tueksi käynnistettiin Rannikko-Pohjanmaan vesistökunnostusverkosto vuoden 2022 alussa. Verkoston tarkoituksena on jakaa tietoa, tehostaa rannikon vesistökunnostuksia ja edesauttaa käytännön kunnostustoimien toteutumista. Lähes kaikissa hankkeissa on myös kiinnitetty huomiota valuma-alueelta tulevaan kuormitukseen, joka edistää vesistöjen hyvän ekologisen tilan saavuttamista. Vesistöjen kunnostustoimet toimivat tärkeänä osana toimenpiteitä parantaa pohjalaismaakuntien pintavesien tilaa.

Luitko jo nämä?

https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2023/06/03/sinilevaseuranta-alkaa-jalleen-pohjalaismaakunnissa/
https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2023/05/16/huoli-evijarven-tilasta-kasvaa-entisestaan-valitus-pinnan-nostosta-voi-viivastyttaa-toimeenpanoa-jopa-vuodella-tai-kahdella/
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.