Tarkasta auto ja renkaat ennen kesälomareissuja – vinkit turvalliseen matkantekoon 

Järvimaisema.
Muista tehdä tarkistushuolto autolle ennen kesälomareissua.
Järvimaisema.
Muista tehdä tarkistushuolto autolle ennen kesälomareissua.

Kesä on aivan nurkan takana ja niin ovat myös lomareissut. Monet suuntaavat kesälle mökille, sukulaisille tai erilaisiin lomakohteisiin, jolloin kilometrejä kertyy nopeasti. Ennen tien päälle lähtöä kannattaakin tarkastaa, että niin auto kuin renkaat ovat kunnossa. Silloin matkanteko on mukavaa ja turvallista, ja koko lomaseurue kuljettaja mukaan lukien voi keskittyä nautiskelemaan reissusta. Turvallisuuden lisäksi renkaiden tarkastus voi säästää myös euroja, sillä väärillä rengaspaineilla ajaminen kasvattaa polttoaineenkulutusta. 

Auton tarkastus on hyvä aloittaa perusasioista. Aivan ensimmäisenä voi varmistaa, että auton ja mahdollisen jarrullisen perävaunun katsastus on voimassa. 

–Kannattaa myös tarkastaa, että tuulilasinpesunestettä on riittävästi, lasit ovat puhtaat sekä sisä- että ulkopuolelta ja auton valot toimivat, kertoo rengas- ja autohuoltoketju Vianorin autohuollon päällikkö Pekka Alanko

Rengaspaineet ja renkaiden urasyvyyden voi tarkastuttaa veloituksetta 

Renkaiden merkitys on turvallisuuden kannalta suuri, sillä ne ovat auton ainoa kosketuspinta tiehen. Renkaista on tärkeää tarkastaa, että ilmanpaineet ovat kohdallaan ja urasyvyyttä on riittävästi. Lomareissuilla auto on usein täynnä ihmisiä ja tavaraa ja siksi normaalia painavampi. Liian alhainen rengaspaine lisää polttoaineenkulutusta ja tekee autosta vaikeammin hallittavan. Kesärenkaissa urasyvyyttä tulee lain mukaan olla vähintään 1,6 millimetriä, mutta renkaiden pito ja ajoturvallisuus heikkenevät jo ennen tätä rajaa. 

–Märällä kelillä ajettaessa vesiliirron riski kasvaa huomattavasti, jos auton renkaiden urasyvyys on alle neljä millimetriä. Mikäli renkaiden kuluneisuudessa havaitsee eroja, paremmat renkaat kannattaa vaihtaa taakse. Silloin ohjattavuus säilyy poikkeustilanteissakin. Rengaspaineet ja renkaiden urasyvyyden voi käydä tarkastuttamassa kaikissa Vianorin palvelupisteissä veloituksetta, Alanko vinkkaa. 

Mukavampaa matkantekoa ennakoimalla 

Auton järkevä pakkaaminen lisää matkustajien mukavuutta ja liikenneturvallisuutta. Painavat tavarat on hyvä sijoittaa tavaratilaan siten, että ne ovat keskellä ja mahdollisimman alhaalla. Hattuhyllyllä eikä matkustamossa saa olla kovia tai painavia tavaroita, jotka voivat vahingoittaa matkustajia äkkijarrutustilanteessa. 

–Ennen matkalle lähtöä kannattaa varmistaa, että autosta löytyy varoituskolmio, heijastinliivit, hinausköysi ja akkukaapelit. Matkalle on myös hyvä varata tarpeeksi aikaa ja lähteä liikenteeseen pahimpien ruuhka-aikojen ulkopuolella, Alanko sanoo. 

Pienennä polttoaineen kulutusta tarkastamalla ohjauskulmat 

Väärät ohjauskulmat rasittavat auton monia osia ja voivat sitä kautta johtaa kalliisiin korjauksiin. Renkaat voivat myös kulua niin epätasaisesti ja ennenaikaisesti, että ne on vaihdettava uusiin. Jos vääriä ohjauskulmia ei korjata, pahimmassa tapauksessa niin kesä- kuin talvirenkaat menevät vaihtokuntoon. 

–Väärät ohjauskulmat vaikuttavat renkaiden pitoon ja liikenneturvallisuuteen. Myös polttoaineenkulutus kasvaa, kun renkaiden vierintävastuksesta tulee suurempi. Suosittelen ohjauskulmien tarkastusta, jos ajotuntuma on epämääräinen tai renkaat ovat kuluneet epätasaisesti, Alanko toteaa.  

Muistilista auton ja renkaiden tarkastukseen 

Ennen kesän lomareissuja tarkasta autosta ainakin: 

– ilmastoinnin toiminta ja vaihda raitisilmasuodatin, jos se on edellisen kerran vaihdettu ennen talvea tai autolla on ajettu paljon edellisen vaihdon jälkeen. 

-renkaiden urasyvyys ja poista irtokivet urista. Käy tarkastuttamassa ohjauskulmat, jos renkaat ovat kuluneet epätasaisesti, auto puoltaa tai ajo tuntuu epävakaalta. 

-renkaiden ilmanpaine. Renkaisiin kannattaa laittaa täyden kuorman ilmanpaine, jos auto on täynnä ihmisiä ja tavaraa. Muista tarkastaa myös vararenkaan kunto ja ilmanpaine. 

-tuulilasinpesunesteen määrä ja pyyhkijöiden kunto. 

 -öljyt ja nesteet. Tärkeimmät ovat jäähdytys- ja jarrunesteet sekä moottoriöljy. 

-käynnistysakun kunto, varsinkin jos se on vanha. Kuuma sää rasittaa vanhaa akkua siinä, missä kovat pakkasetkin. 

 -perävaunun kunto. Jos vaunu on vanhempi, kiinnitä huomiota erityisesti renkaisiin. Varmista myös perävaunun valojen toiminta. 

-auton ja perävaunun oikea kuormaus. Kiinnitä erityistä huomiota aisapainoon ja muista kunnollinen kuorman kiinnitys.   

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.