Ostosreissut Itäkylän kyläkauppaan voivat olla lomalaiselle kuin paluuta lapsuuden jäätelökesiin

Sari Särkijärvi myymässä kassalla oman Kaffiino-paahtimonsa artesaanikahvia.
Sari Särkijärvi myymässä kassalla oman Kaffiino-paahtimonsa artesaanikahvia.

ITÄKYLÄN kyläkauppa oli vaarassa sulkeutua osuuskauppafuusion myötä vuonna 2017. Kun Itäkylän Salessa kymmenen vuotta työskennelleeltä Mari Kahilakoskelta kysyttiin, haluaisiko hän jatkaa kaupan toimintaa yrittäjänä, hän päätti ottaa riskin.

–Naureskelin, että minun täytyy olla hullu, koska aloitan kauppiaana, kun muualla kyläkaupat lopetetaan, Kahilakoski kertoo.

Lappajärveläiset muistavat hänet vielä Alasen kukkakaupasta tai Tulivuori-marketista. Hän pitää asiakaspalvelutyöstä sekä työn vapaudesta ja toteaa, ettei varmaankaan viihtyisi pitkään toimistohommissa. Hän kehuu olevansa nyt unelmatyöpaikassaan, kuin toisessa kodissaan.

–Olen tällainen höpöttelijä ja puhun joskus varmaan liikaakin, hän sanoo ja nauraa iloisesti.

M-Marketiin saapuu hymyssä suin töihin myös Sari Särkijärvi. Työpäivä alkaa maitohyllyllä pitkillä iloisilla kuulumisten vaihdolla asiakkaiden kanssa. Juttua riittää, ovathan käytännössä kaikki asiakkaat tuttuja itäkyläläiselle Särkijärvelle. Kolmantena osa-aikaisena työntekijänä on jo viisi vuotta ollut Minna Kuoppala. Työvoimapulasta ei ole kärsitty, sillä Kahilakosken ja Särkijärven tyttäret Saana ja Kristiina ovat lomittaneet äitejään.

Kyläkauppaverkosto harvenee

ITSESTÄÄN selvää kaupan säilyminen ei tulevaisuudessa ole. Kun parisen kymmentä vuotta sitten Suomessa oli kyläkauppoja 704, niin vuonna 2012 niitä oli vielä 355 ja nykyisin enää 191 kappaletta. Kyläkauppoja hieman suurempien market-tyyppisten myymälöiden määrä on laskenut 4 600 myymälästä alle 2 800 myymälään 25 vuodessa. Johtaja Ilkka Nieminen Päivittäistavarakauppa ry:stä näkee, ettei kyläkauppatuki riitä investointien tekemiseen, vaan siihen tarvittaisiin investointitukea, jota ei tällä hetkellä ole saatavilla.

–Meillähän alkaa kaikki olla jo vanhaa ja remontin tarpeessa, mutta investointi esimerkiksi uuteen bensapumppuun tulisi hyötyihin nähden liian kalliiksi, Kahilakoski laskeskelee.

Alkava kesä huomataan kyläkaupassa myyntipiikkinä. Lomailijat voivat lisätä myyntiä jopa neljänneksen. Lähiruokahyllyssä on Itäkylässä tuotetun hunajan ja Kaffiinon artesaanikahvien lisäksi Evijärvellä valmistettua mustakaurapuurohiutaleita.

–Mökkeilijät ovat kanta-asiakkaitamme innokkaampia kokeilemaan paikallisia uutuksia, kauppias kertoo.

Monelle Lappajärveltä poismuuttaneelle nostalgisessa kaupassa käyminen on yksi loman kohokohdista. Vaikka synnyinkodissa kaikki olisi toisin, niin tässä samanlaisena 1980-luvulta asti pysyneessä kaupassa asiointi on kuin paluuta huolettomiin lapsuuden jäätelökesiin. Eräs kesälappajärveläinen kuvaa Itäkylän tunnelmia omasta näkökulmastaan.

–Täällä kaukana kehäkolmosen ulkopuolella pienten ihmisten elämä soljuu leppoisasti omalla painollaan.

Tapani Tyynelä

Lähiruokahyllyssä on järviseutulaisten pientuottajien tuotteita.

Luitko jo nämä jutut?

https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2023/05/29/veikot-jatkavat-myotatuulessa/
https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2023/05/31/itsensa-haastaminen-on-aina-seikkailu-toteaa-himalajalla-vuoren-valloittanut-antti-savola/
https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2023/06/01/veto-palasi-voittojen-tielle-liekehtiva-jattilainen-murjoi-mansea/

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti

Ilmainen

isojako

digilehti

julkaistu