Kasvun kautta kiinni kultaan – viime kauden takaa-ajajasta tuli alkavalle kaudelle takaa-ajettu

Vedon pelinjohtaja Tomi Niskanen toivoo Saarikentälle tunnelmaa ensimmäisestä vihellyksestä lähtien. Vimpelin Vedon Superpesiskausi käynnistyy 11. toukokuuta.
Vedon pelinjohtaja Tomi Niskanen toivoo Saarikentälle tunnelmaa ensimmäisestä vihellyksestä lähtien.
Vedon pelinjohtaja Tomi Niskanen toivoo Saarikentälle tunnelmaa ensimmäisestä vihellyksestä lähtien. Vimpelin Vedon Superpesiskausi käynnistyy 11. toukokuuta.
Vedon pelinjohtaja Tomi Niskanen toivoo Saarikentälle tunnelmaa ensimmäisestä vihellyksestä lähtien.
VIMPELIN VEDON Superpesis-joukkue sai pyöreän kirkon pitäjän sekaisin viimesyksyisellä kullanhuuhdonnallaan. Samalla päättyi neljän vuoden finaaliton jakso, johon mahtui kolme pronssimitalia ja yksi neljäs sija.

Mestaruus oli Vedon pelinjohtaja Tomi Niskaselle ensimmäinen. Riemun hetkiin palaaminen saa viuhkamiehen edelleen pienen tovin punnitsemaan sanojaan.

–Eihän sitä voi kieltää, etteikö voittaminen tuntunut aivan älyttömän hyvältä. Joukkueen kanssa tehtiin kaikki, mitä tehtävissä oli ja siinä onnistuttiin. Joka kerta, kun Vimpeliin ajelee ja kopista kävelee kentälle, tulee fiilis, että johonkin tämä kaikki tähtää. Kilpailuvietti on korkealla, ja halu kokea se kaikki uudestaan on kova. Kyllä se motivoi vielä näilläkin kilsoilla jatkamaan tässä hommassa.

Ammattimaisuutta ja kovaa kannustusta

Niskanen tähdentää, että Vedon unelmakausi ei ollut sattumaa. Kyse oli tekemisen, sitoutumisen ja joukkueen ammattimaisuuden summasta. Kultahippuja saa osakseen myös sinivalkoinen katsomo.

–Edellinen vuosi päättyi pettymykseen, kun emme päässeet finaaleihin. Kaikki sen jälkeen tapahtunut on ollut paitsi jatkumoa, myös iso kasvun ja opin paikka meille. Halusimme muuttaa asioita, palauttaa vimpeliläisyyden kaikille sektoreille ja sytyttää yleisön taistelemaan meidän rinnalla.

Vimpelin Veto ei ollut mestarisuosikki viime vuonna. Silti se voitti 30 ottelun runkosarjan häviten ainoastaan neljä peliä. Puolivälierissä Kitee onnistui kellistämään mestarit yhden kerran. Välierissä ja finaaleissa Veto meni menojaan.

Saarikentällä jokainen kohtaaminen päättyi kotijoukkueen voitontanssiin ja nuori kokoonpano eteni kohti unelmiaan ottelu ottelulta. Joukkueen lyötyjen juoksujen määrä oli täysin omaa luokkaansa ja ulkopeli sarjan kärkikastia. Lähtökohta hallitsevalla mestarilla onkin nyt uuteen kauteen startatessa erilainen.

–Takaa-ajajasta on tullut takaa-ajettu, Niskanen nyökkää.

Kilpailu pelipaikoista on kovaa

NISKANEN luonnehtii Vedon talvikautta kaikin puolin onnistuneeksi. 19 pelaajan ringissä on mukana tukku tuoreita kasvoja, joilla on aito halu oppia ja kehittyä lajin parissa.

–Vanhemmat pelaajat ovat halunneet mennä eteenpäin, ja nuorisokaarti tulee perässä omaa polkuaan kehittäen. Meillä on kasassa hieno ryhmä, johon on varmasti ollut helppo jokaisen tulla mukaan. Olemme löytäneet uusia keinoja harjoitella, eikä porukan koko ole missään vaiheessa aiheuttanut hankaluuksia.

Pelipaikoista kilvoittelu on Niskasen mukaan yhtä kiivasta kuin vuosi takaperin.

–Tosi tiukkaa ja kovaa taistelua käydään. Onhan se välillä melkoista vääntämistä, kun joillekin tulee parempia ja huonompia jaksoja. Joukkue on toki niin tasapainoinen ja stabiili, että jokainen pelaaja tietää missä mennään. Mikäli omat rahkeet eivät riitä, silloin todennäköisesti parempi mies on kokoonpanossa. Niin karua kuin se tietyllä lailla onkin, on se myös rehellistä.

Pelinjohtaja lisää, että valintatilanteiden vaikeus korostuu erityisesti silloin, kun koko joukkue on terveenä ja pelikuntoisena. Porukan hengestä ja tekemisestä kertoo omaa kieltään myös se, ettei kenenkään tähti loista muita joukkuekavereita kirkkaampana.

–Kaikki ovat samalla viivalla, ja joukkueen etu edellä luonnollisesti mennään. Päätösten teko on välillä hyvin hankalaa, hän tunnustaa.

Horjahduksiin oltava valmiina

Vedon päänahka on kiistämättä halutuin saalis tulevan kesän koitoksissa. Niskanen ei näe tätä ongelmana, vaan päinvastoin: asetelma tarjoaa paljon mahdollisuuksia.

–Totta kai moni haluaa löytää tilanteesta uhkakuvia. Olemme peranneet joukkueen kanssa asioita ja perkaamme niitä taatusti vielä lisää. On selvä, että kaikki haluavat lyödä jalkaa meidän eteen ja kampittaa. Välillä saatamme horjahtaa tai kaatua, se on varma. Meidän pitää olla näihin horjahduksiin valmiina ja reagoida niihin nopeasti, hän kuvailee.

Vimpeliläisyleisö odottaa uutta pesiskesää taatusti kullankiilto silmissään. Kotikatsomon odotukset viuhkamies näkee niin ikään pelkästään positiivisina ja motivoivina seikkoina.

–Odotuksia pitää ehdottomasti olla. Ne potkivat meitä eteenpäin ja luovat tarpeen tehdä asioita. Luotan, toivon ja uskon siihen, että vimpeliläinen fiksu pesisyleisö ymmärtää sen, että tulemme varmasti lyömään joka kerta kaikkemme peliin.

Niskanen korostaa, että kilpailu on entisestään koventunut tälle kaudelle.

–Sotkamo on herännyt taas Sotkamoksi, ja pientä vastakkainasettelua on aistittavissa. Sotkamo on meille ihan ylivoimaisesti päävastustaja, ja yleisön pitää tulla kimpassa taistelemaan meidän kanssamme suurella sydämellä. Kilpailu on jo käynnissä ja syksyllä katsotaan, kuka tulee ensimmäisenä maaliviivan yli, hän maalailee.

Sotkamon ohella Vimpelin Vedolla on toki muitakin kovia kilpakumppaneita. Kestomenestyjien rinnalle pelinjohtaja nostaa Kempeleen ja Hyvinkään.

–Hyvinkää on todella vahva. Viime vuoden sarjanelonen ahdisti välierissä Mansen ja kävi tiukkaa pronssitaistelua. Kempele on entisestään vahvistunut ja heillä on laadukas miehistö.

Ankkurit inspiroiva vastus

Niskanen painottaa, että joukkueen on oltava hereillä jokaista kilpakumppania vastaan kotisaaren sarja-avauksesta alkaen.

–Alajärven Ankkurit on hyvä joukkue, ja sarjaan saadaan heti inspiroiva startti. Toivottavasti pesisväki tajuaa sen myötä, että kausi alkaa nyt, eikä vasta kesäkuussa havahdu ihmettelemään pelien käynnistymistä.  Jos vimpeliläiset haluavat hyviä päiviä, tapahtumia ja toimintaa tähän kylään, silloin meidän kaikkien vastuu on, että yhdessä osallistutaan, hän kannustaa.

Eija Koskela

Lisää aiheeseen liittyviä juttuja täällä

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.