Kevään tuloon varaudutaan mittaamalla jokijäiden paksuuksia ja tekemällä säännösteltyihin järviin tilaa sulamisvesille

Punatakkinen henkilö etenee syvässä lumessa pois päin valokuvan ottajasta. Kuva on otettu helmikuussa 2022 Soinissa Etelä-Pohjanmaalla. Kuva: ELY-keskus

Myös lunta ja lumen sisältämää vettä on pohjalaismaakunnissa enemmän kuin keskimäärin tähän aikaan. Lumen vesiarvot ovat nyt noin 80–140 millimetriä (mm). Eniten lunta on Lapväärtin-Isojoen, Perhonjoen ja Ähtävänjoen vesistöalueiden yläosilla, joissa lumen vesiarvot ovat noin 120–140 mm. Muilla vesistöalueilla lumen vesiarvot ovat noin 80–120 mm. Lumen vesiarvon millimetreinä vastaa lumikuormaa kg/m2.

Pohjalaismaakuntien tekojärvien ja säännösteltyjen järvien vedenpintoja lasketaan nyt alemmaksi kuin tavanomaisina keväinä, jotta saadaan tilaa lumien sulamisvesille ja voidaan vähentää kevättulvien haittoja. Esimerkiksi ja Kalajärven tekojärven pintaa lasketaan 3,5 metriä alemmaksi ja Patanan tekojärven pintaa 5 metriä alemmaksi kuin kesäkauden vedenpinta. Kuortaneenjärven säännöstelypadon kaikki luukut on avattu tällä viikolla ja järven pinta laskee ennen tulvaa vielä arviolta noin 20 cm. Kuortaneenjärven säännöstelypadon luukut pidetään täysin auki koko kevättulvan ajan.

Perhonjoella aletaan ensi viikon alussa laskea keskiosan järviryhmän vedenpintaa lisäämällä juoksutusta Kaitforsin voimalaitokselta. Tarkoituksena on saada vesi nousemaan jään päälle voimalaitoksen alapuolisella Perhonjoella. Tumma vesi jään päällä absorboi tehokkaasti auringon lämpöenergiaa ja edistää siten jokijäiden sulamista.

Tulevien viikkojen lämpötilat ja sulamisen nopeus sekä sademäärät vaikuttavat oleellisesti tämän kevään tulvatilanteeseen. Tulvakeskuksen ennusteiden mukaan pohjalaisjokien virtaamat pysyvän ainakin ensi viikolla vielä pieninä yöpakkasten ja poutaisen sään vuoksi.

Jätä kommentti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.