Katajalaisen kaivelun perässä tullaan kaukaakin

Jukka Kataja ratkoo asiakkaiden pulmia kesäkuun alusta alkaen Vimpelissä. Keinoina ovat pääasiassa jäsenkorjaus sekä itse kehitetty katajalainen kaivelu.

Julkaistu:

Jukka Kataja siirtyy keskemmälle järviseutulaista asiakaskuntaansa aloittaessaan vastaanoton Vimpelissä kesäkuun alusta. Syksystä 2017 Kataja on ottanut asiakkaita vastaan Lappajärvellä, Kivitipun hoitolatiloissa.

–Yksi syy muuttoon on uusien tilojen asiakasystävällisyys: moni vastaanotolle tuleva on huonojalkainen tai pyörätuolissa. Isäntätiellä parkkiin pääsee aivan oven pieleen ja sisälle näppärästi pyörätuolillakin.

Evijärvellä asuva Kataja valmistui koulutetuksi hierojaksi 2001 ja paria vuotta myöhemmin jäsenkorjaajaksi. Aluksi hän teki hoitoja sivutoimisesti, mutta vuodesta 2008 se on ollut hänen päätyönsä.

–Manuaaliterapeutti-nimitystä voi käyttää, jos on sekä koulutettu hieroja että kaustislainen jäsenkorjaaja, Kataja kertoo. –Tätä nimikettä ei hirveän monella Suomessa ole, itse olin aikoinani neljäs sen saaja.

Tällä hetkellä hän hyödyntää pääasiassa itse kehittelemäänsä katajalainen kaivelu -metodia, jossa käsitellään lihasten kiinnityskohtia. Oli villit vuodet, jolloin töitä tuli tehtyä enemmän kuin terveys sallii. Niiden jäljiltä kädet olivat niin huonossa kunnossa, että lääkäri esitti kahdeksalle sormelle leikkaushoitoa. Voidakseen jatkaa työn tekoa Jukka Kataja kehitti uuden tekniikan, joka on paitsi käsille armollisempaa, myös hyvin tehokasta.

–Tämän perässä tullaan kaukaakin, esimerkiksi ensimmäiset asiakkaani Vimpelissä ovat Lohjalta. Kolarista ovat tulleet pohjoisimmat hierottavat. Suhtaudun hyvin kriittisesti omaan tekemiseeni, mutta imarteleehan se, että maine on kiirinyt. En aliarvioi hieronnan vaikutusta, mutta esimerkiksi nivelen virheasennossa manipulointi yhdistettynä kaikkeen muuhun tuo parhaan lopputuloksen.

KATAJA puhuu hyväksi havaittujen täydentävien hoitojen puolesta, länsimaisen lääketieteen keinot kun ovat rajalliset. Kun kirurgi ehdotti jänteiden puhdistamista leikkauspöydällä, Kataja päätti kokeilla omaa lääkettään. Jäsenkorjausoppilas Marika Ahola on käsitellyt Katajan käsiä tämän ohjeiden mukaan. Nyt oikea käsi on kunnossa, vasemmassa kädessä yksi sormi on vielä huonona.

Mainos

–Se on osoitus siitä, kuinka ”uskomushoito” on tapauskohtaisesti hyvinkin vaikuttavaa. On tapauksia, että luokseni on tultu sen jälkeen, kun terveydenhuollossa on sanottu, ettei mitään ole tehtävissä, ja potilas on avullani päässyt eroon oireistaan. Uskon täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitojen nostavan suosiotaan tulevaisuudessa, myös siksi, että lääkäreille ei pääse tarpeeksi nopeasti. Vaatii kuitenkin alan toimijoilta eettistä ja moraalista otetta, ettei alan mainetta pilattaisi.

Näytöistä huolimatta Kataja ei lupaa uusille asiakkaille ihmeitä. –Lähtökohtaisesti on 50 prosentin todennäköisyys, että paranemista tapahtuu. Lonkalta heitettynä 60–70 prosenttia asiakkaista saa apua ongelmiinsa. Heistä valtaosalla ongelmat katoavat kokonaan. Usein ihmetyttää kuitenkin, miksei ihmisten hyväksi tehdä terveydenhuollossa enemmän: eikö ole osaamista vai onko liian kiire? Iloitsen siitä, että Suomeen on tulossa uusi sukupolvi funktionaalisia lääkäreitä, jotka osaavat perehtyä oireitten lisäksi myös niiden syihin.

PEREHTYMINEN ihmisen kehoon ja sen toimintaan on vaatinut paneutumista. –Terveys ja sairaus kiinnostavat paljon. Esimerkiksi olkapäässä olevan samantyyppisen vian voi aiheuttaa kymmenkunta eri syytä. Vuosien varrella olen tehnyt tuhansia tunteja tutkimustyötä asiakkaiden ongelmien vuoksi. Tieto on tallella lopun elämää, vaikka osa tapauksista on ollut hyvinkin harvinaisia, eikä niitä ehkä tule enää vastaan.

Raha ei ole Katajalle koskaan ollut motivoiva tekijä; riittää, että tulee eläneeksi. –Halu auttaa, parantaa ihmisen elämänlaatua, motivoi enemmän. Tuottaa suurta iloa, kun asiakas sanoo vaikka, että voi taas pestä kaikki ikkunat samana päivänä, kun on vuosien ajan joutunut pesemään ruudun päivässä ja pitämään sitten kaksi päivää taukoa.

Myöskään mestarititteleitä Kataja ei aio oma-aloitteisesti ottaa käyttöön.

Auttamisen into sai Katajan aikoinaan venymään jopa 80-tuntisiin työviikkoihin. –Nyt tiedän, etten voi auttaa kaikkia, eikä minun tarvitse. Alueella on onneksi muitakin jäsenkorjaajia, kalevalaista koulukuntaa on koulutettu Kivitipussakin, sekä hierojia.

Omista lapsistaan neljälle Kataja on opettanut jäsenkorjauksen perusteet. –Jäsenkorjauksessa anatomian osaamista saisi olla taustalla. Lapsistani kolme on lähihoitajia ja yhdellä on hierontakoulutusta. Tarvittaessa he osaavat auttaa ainakin kavereitaan.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.