Kukkakökkää, havuteetä ja tulvamelontaa – parhaat vinkit luontoon uppoutumiseen

Luonnonystävän vuosi ilmestyy toukokuussa sekä painettuna että sähköisenä versiona. Kuvat: Petteri Karvinen

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

LUONTO- ja ympäristöalan opettajana Jamilla työskentelevä Petteri Karvinen kirjoitti pitkään hauduttelemansa kirjan Luonnonystävän vuosi100 tapaa uppoutua luontoon eri vuodenaikoina valmiiksi noin vuosi sitten. Hän toteaa kirjan esipuheessa, että luonto ”tarjoaa lohtua ja iloa hoivaa tarvitseville. Se antaa tukea vaikeina aikoina ja uskoa elämän jatkuvuuteen ja merkityksellisyyteen”. Ilmestyessään toukokuussa kirja on siis ajankohtaisempi kuin Karvinen olisi voinut ajatellakaan kirjaa työstäessään.

Kaiken ikäisille sopiva kirja tarjoaa luontoelämyksiä tähtimakuusta ötökkähaavintaan ja paljasjalkakävelystä kuusenkerkkäsiirapin tekemiseen. Sen otsikot on jaoteltu vuodenaikojen mukaan: jokainen vuodenaika tarjoaa omat upeat mahdollisuutensa sukeltaa luonnon rytmiin. Iso osa kokemuksista on sellaisia, joita voi saada kaikkina vuodenaikoina.

–Ajatus kirjasta syttyi jo yli 20 vuotta sitten. Silloin kiinnostuin ystävieni kanssa luonto-opastuksen kehittämisestä. Tuon innostuksen tuloksena syntyi kirja Luonnossa kotonaan –luonto-opastuksen käsikirja (1997). Jo silloin ajattelin, että kirjan jatkoksi pitäisi kirjoittaa perusteellisempi opas siitä, mitä kaikkea muuta siellä luonnossa voisi puuhailla, Karvinen kertoo.

Innokkaana luontoihmisenä hän on nauttinut aikuisikänsä ajan retkeilystä, villivihannesten hyödyntämisestä, ötököiden ja suurempienkin luonnon eläinten tutkimisesta sekä kaikenlaisten luonnon ilmiöiden havainnoinnista, ja kerännyt kirjaan vinkkejä polkunsa varrelta. Monta luontopuuhaa hän on päässyt testaamaan ja opettamaan opiskelijoidensa kanssa, esimerkiksi lumikammin ja pajutöiden tekoa.

Lukija saakin nauttia pieniksi paloiksi annosteltuna luonnonläheisen elämäntavan hedelmiä. Kirjan aloittavassa Juurivoimaa -kappaleessa kerrotaan, kuinka esimerkiksi voikukan juuria voi kaivaa ennen niiden versojen ilmestymistä. –Samalla tulee perattua maata rikkaruohoista periaatteella ”rakastan rikkaruohojani – syön ne”. Puhdistettuna, pätkittynä, suolavedessä keitettynä ja lopuksi muusattuna ne sopivat muhennoksiin ja paahdettuna sekä jauhettuna muun muassa kuumiin juomiin kahvin tapaan.

KIRJAN kuvitus on kirjoittajan tyttären, Ulla Karvisen käsialaa. Ullan kuvataiteen opinnot Lapin AMK:ssa ovat loppusuoralla, ja hän asuu tällä hetkellä Skotlannissa. –Olen aina tykännyt Ullan tyylistä, ja pyysin häneltä näytekuvaa. Kun näin Ota uusi asenne sateeseen -kappaleen kuvituksen, olin myyty. Isän ja tyttären yhteistyö ei olisi voinut onnistua paremmin. Olen todella tyytyväinen lopputulokseen.

Myös luokanopettajana toimiva Leena-vaimo saa kiitokset mukana olosta prosessissa. –Hän on ollut jalostamassa monia näistä ideoista.

Lapsi ja Luonto Säätiö tuki teoksen kuvittamista ja taittoa. Taitosta vastasi alajärveläislähtöinen Jussi Metsäpelto. –Kirja on omakustanne, ja sitä voi tilata suoraan minulta. Verkkojulkaisukin tehdään. Se on ilmainen, kertoi Petteri Karvinen.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.