Lintukotia vetää uusi johtaja

Julkaistu:

Aihe:

TOUKOKUUN puolivälissä Attendo Lintukodin johtajana aloitti Jenna-Mari Laine.

Kävin kyllä jo huhtikuussa tekemässä kolmen viikon jakson.

Lappajärven keskustassa sijaitseva Lintukoti tarjoaa ikäihmisten tehostettua palveluasumista, eli käytännössä ympärivuorokautista hoivaa. Aikaisemmin johtajana oli Ritva Päällysaho ja häntä ennen Kaija Mäntylä.

Alun perin Kaustiselta lähtenyt Laine on asunut Lappajärvellä vajaat kahdeksan vuotta. Perheeseen kuuluvat paikkakunnalta kotoisin oleva puoliso ja kaksi lasta.

Laine siirtyi uuteen tehtäväänsä Lappajärven palvelukoti ry:n ylläpitämästä Palvelukoti Maijalasta.

–Ehdin olla Maijalassa seitsemän vuotta sairaanhoitajana ja vastaavana sairaanhoitajana.

Opiskellessaan Seinäjoen ammattikorkeakoulussa hän hankki myös terveydenhoitajan pätevyyden.

LAINE vetää noin neljänkymmenen henkilön työyhteisöä.

–Tässä on paljon henkilöstöhallintoa, työvuorolistojen laatimista, työn suunnittelua ja kehittämistä, henkilöstön rekrytointia. Lisäksi olen tietenkin vastuussa taloudesta.

Attendo Oy:n tarjoamissa ikäihmisten palveluissa Lappajärvi kuuluu Hämeen, Pirkanmaan ja Pohjanmaan alueeseen. Portaan verran Lainetta ylempänä organisaatiossa on aluejohtaja Tiina Talonen. Pohjanmaalla palvelupäällikkönä toimii Anna Rantala.

–Toimenkuva hoivakodin johtajalla on itsenäinen, mutta onneksi löytyy taustavoimia, että voi kysyä, jos jää jotain selvitettävää, Laine kiittelee.

LINTUKODIN toimilupa edellyttää, että hoivahenkilöstöä kertyy vähintään 0,6 laskettuna yhtä asukasta kohden.

–Vaatimus täyttyy, sillä meillä on kolmisenkymmentä lähihoitajaa ja sairaanhoitajaa, siis hoivahenkilöstöä. Muissa tehtävissä työskentelee kymmenkunta erilaisilla koulutustaustoilla.

Attendon hoivakodeista lähimpänä sijaitsevat kauhavalainen Liisankoti sekä alajärveläiset Mäntytuuli ja Villa Toukola.

–Jonkin verran naapurista on tänäkin kesänä käyty tuuraamassa.

Lintukodin henkilökunnalla oli mahdollisuus siirtyä Kuntayhtymä Kaksineuvoisesta vanhoina työntekijöinä Attendon palkkalistoille. Uusien työntekijöiden palkkaus määritetään yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksessa.

–Teemme kovasti töitä rekrytoinnin eteen. Uusin vakituinen työntekijämme aloittaa heinäkuussa, ja sijaisia on aloittanut koko kesän ajan.

Laine huomauttaa, että hoitajista on pulaa sekä yksityisellä että julkisella puolella.

–Toivon, että Lintukodista kiinnostuneita kävisi juttelemassa ja tutustumassa. Tämä on paikkana mahtava ja täällä on töissä hienoja henkilöitä, jotka tekevät tärkeää työtä.

Järvi-Pohjanmaan perusturva valitsee asukkaat

VIIME KESÄNÄ Lappajärven kunta myi Lintukodin rakennuksen Avain Palvelukodit Oy:lle ja vuokrasi tontin samalle yhtiölle. Monilenkkisen sopimusketjun ansiosta Lintukodin asukkaat tekevät silti vuokrasopimuksensa Lappajärven kunnan kanssa.

Vuodenvaihteessa Lappajärvi erosi Kuntayhtymä Kaksineuvoisesta. Järvi-Pohjanmaan perusturvalautakuntaa koskevalla yhteistoimintasopimuksella Lappajärvi ja Vimpeli ovat siirtäneet perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon palvelujen järjestämisvastuun Alajärvelle. Kyse on niin sanotusta isäntäkuntamallista.

Alajärvi ostaa Lintukodin palvelut Attendolta. Asukaspaikkoja on 46 ja intervallipaikkoja kaksi.

–Tällä hetkellä kaikki asukaspaikat ovat täynnä. Vapautuville paikoille uudet asukkaat valitsee Järvi-Pohjanmaan perusturva tehtyään palvelutarpeen arvioinnit, kertoo Lintukodin johtaja Jenna-Mari Laine.

ATTENDO ei saanut vuodenvaihteeseen mennessä Lintukotiin toimilupaa sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolta Valviralta. Väliaikaisesti palvelut sekä järjesti että tuotti Alajärvi, joka vuokrasi henkilökunnan Attendolta.

–Toimilupa tuli helmikuun puolessa välissä, minkä jälkeen palvelut on tuottanut Attendo.

Laine ei ollut vielä johtajana, kun palvelujen tuottaminen siirtyi Kaksineuvoiselta ensin Alajärven kaupungille ja sitten Attendolle. Hän kuitenkin arvioi, että suurin haaste muutoksessa oli asukkaiden potilastietojen saaminen.

–Tarvittiin luvat asukkailta. Nyt tiedot ovat meidän Hilkka-järjestelmässä, mutta siinä piti tehdä iso urakka.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta saadun tiedon mukaan siellä ei ole vireillä yhtään kantelua Lintukodin toiminnasta.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.