Vanhempien väistöön liittyvät huolet ja murheet koottiin paketiksi

Tomi Luoma seurasi Kortesjärven koulun keskustelutilaisuutta.

Julkaistu:

Aihe:

KORTESJÄRVEN koululaisten vanhemmat ja kortesjärveläiset kaupunginvaltuutetut kokoontuivat sunnuntaina keskustelemaan väistöön liittyvistä huolistaan.

–Kokoamme ihmisten huolet ja murheet, ja toimitamme ne eteenpäin kaupungille, vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Juha Autio pohjusti illan tavoitetta.

Koululaiset siirtyivät eilen terveystarkastajan lausunnon perusteella pikavauhtia evakkoon, 1.–9. luokat lentosotakoululle ja esikoululaiset ja kerhot Kortesjärven palvelutoimistolle. Se tarkoittaa Kauhavalle meneville oppilaille lyhyiksi jääviä koulupäiviä ja jopa 3½-tuntisia koulumatkoja muutaman viikon ajaksi. Valtuutetut kuitenkin uskoivat, että syyslukukauden alussa erityisesti kuljetuksia saadaan järkevöitettyä, vaikka lentosotakoululle jäädäänkin ilmeisesti jouluun asti.

–Koska lähtö tuli hyvin nopealla aikataululla, seuraavat muutama viikkoa mennään operatiivisella otteella, mutta sitten, kun elokuussa aloitetaan syyslukukausi, pitää katsoa, että kaikki päätökset ovat kunnossa, että koulukuljetuksiin on sellaiset ratkaisut että kaikki hankaluudet pystytään minimoimaan, ja että opetus on opetussuunnitelman mukaista, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Janne Sankelo (kok.) sanoi.

Tällä hetkellä on teknisen lautakunnan puheenjohtaja Heikki Hakalan (kesk.) mukaan ”erittäin todennäköistä”, että lentosotakoululla oltaisiin jouluun asti, ei siis vain kesälomaan saakka.

–Siihen mennessä saataisiin moduuleista eli elementeistä rakennettua uusi koulurakennus, Hakala sanoi.

Illan aikana useampikin valtuutettu mainitsi, ettei kortesjärveläisten ääntä ole aina ollut helppoa saada kuuluviin Kauhavan päätöksentekokoneistossa. Tuula Mäki-Fränti (kesk.) kuitenkin kertoi, että Kortesjärven kouluun liittyvää päätöksentekoprosessia on jo joudutettu niin paljon kuin se on suinkin mahdollista. Päätöksiä aletaan valmistella toukokuussa, ja ensimmäisiä päätöksiä saatetaan ehtiä tekemään valtuuston kokouksessa 27.5.

–Päätösten vieminen eteenpäin vaatii yhteistyökykyä Kauhavan eri kaupunginosien luottamushenkilöiden välillä, kaupunginvaltuutettu Marita Mattila (kesk.) sanoi.

Janne Sankelo korosti vielä kerran, ettei yläkoulu lähde Kortesjärveltä, vaan hän lupasi, että lentosotakoulun jälkeen Kortesjärvelle palataan ”samalla volyymilla kuin tähänkin asti”.

–Jokaisessa kaupunginosassa säilytetään 7.–9.-tasoinen opetus. Se tarkoittaa sitä, että kun ruvetaan miettimään erilaisia moduuli- ja muita ratkaisuja, siihen tulevaan tilaan varataan tilat 7.–9. luokkien opetukselle, Sankelo sanoi.

Jotkut vanhemmat kysyivät, miksei oppilaita voida hajauttaa väliaikaisesti eri väistörakennuksiin. Sellaista ratkaisua he toivoivat erityisesti pienimmille lapsille, joille valtavan pitkiksi venyvät koulumatkat ovat kaikkein rankimpia. Mäki-Fränti selvensi, ettei se ole mahdollista.

–Yhtenäiskoulun kaikkien oppilaiden pitää kuntalain mukaan mahtua samaan pihapiiriin, Mäki-Fränti sanoi.

Jotkut kuulijat ehdottivat, että laille pitäisi viitata kintaalla, mutta Heikki Hakala totesi, että Kortesjärveltä ei joka tapauksessa onnistuttu löytämään sopivia väliaikaistiloja, eikä koulua voida käyttää edes osittain. Opettaja Antti Asuinmaa lisäsi, että oppilaiden hajauttaminen olisi ainakin kevään aikana lukujärjestyksen kannalta ”erittäin haastavaa.”

–Silloin opetussuunnitelmasta jouduttaisiin karsimaan vielä enemmän kuin siitä karsitaan nyt.

Asuinmaa kertoi myös, että lukuvuoden loppua pyritään helpottamaan karsimalla perinteisiä oppitunteja.

–Itselläni on muun muassa ensimmäiseksi koulupäiväksi LSK:lla suunnitelma, että emme ole kovin paljon sisällä koko päivänä. Meillä on mahdollisuutta käydä retkeilemässä, hän sanoi. –Itse aion kuunnella hyvin herkällä korvalla omia oppilaitani — sitä, miltä heistä tuntuu.

Lentosotakoululle siirtymisen valmistelu oli vaatinut veronsa opettajiltakin.

–Täällä on oikeasti painettu viime viikko todella kovalla tahdilla. Mulla on pakkaamatta omat kamani, jotka huomenna pitäisi ottaa matkaan, koska olen mennyt palaverista toiseen ja ollut järjestelemässä muiden asioita, Asuinmaa sanoi. –Sanoin jollekin, että taidan ottaa mukaan liitupaketin ja siinä kaikki.

VANHEMPIEN suurinta huolenaihetta, huikean pitkiksi venyviä koulumatkoja Kauhavalle, tullaan valtuutettujen mukaan helpottamaan syyslukukaudeksi. Muut vanhempien murheet liittyivät opiskeluun jäävän ajan kutistumiseen, vastaanottokeskuksen turvallisuuteen ja siihen, onko lentosotakoulunkaan sisäilma kunnossa. Heidän mukaansa kaupungin viestintä on myös ollut huonoa, mikä on pannut liikkeelle kaikenlaisia huhuja. Osa epäili, että kortesjärveläisiä syrjitään kaupungin rahan jaossa muiden apua tarvitsevien kaupunginosien kustannuksella. Myös rakennusfirman ja sen palkanneiden kunnan päätöksentekijöiden sekä rakennusprojektia valvoneiden henkilöiden vastuunkantoa vaadittiin. Satu Kielinen-Myllymäki nosti esille sen, että Kortesjärvellä oli kyllä jo etukäteen tiedossa, ettei homeisen koulun korjaaminen tulipalokiireessä tule onnistumaan, mutta paikallisten huolia ei kaupunginjohtaja eikä valtuusto kuunnellut.

–Kiellän näiden kahden asian sanomisen: ”on kiire” tai ”maksaa liikaa”. Älkää, valtuutetut, käyttäkö yhtään kertaa näitä sanoja Kortesjärven koulun rakentamisen yhteydessä. Niitä sanoja käytettiin viimeksi, ja tässä on tulos, Kielinen-Myllymäki vaati.

Sankelo myönsi, että koulun remontit hoidettiin huonosti.

–Ikävä kyllä Kauhava ei ole tässä ainoa. Sitä täytyy laajemminkin miettiä, onko kuntien ja kaupunkien rakentamiseen ja valvontaan liittyvissä kysymyksissä jokin perustavaa laatua oleva valuvavika, Janne Sankelo sanoi.

Moniin kysymyksiin valtuutetut eivät pystyneet vielä antamaan suoria vastauksia. He korostivat useaan otteeseen, ettei kaupunki voi tehdä mitään ennen kuin asiaankuuluvat päätökset ajettu läpi, ja ettei keskeneräisistä asioista voida tiedottaa, ja että osaan kysymyksistä voi vastata vain tekninen johtaja tai sivistysjohtaja.

Antti Asuinmaa kiteytti opettajien näkökulman:

–Toiveemme on, että asioita saataisiin valmiiksi syksyksi, että ei olisi ylipitkiä kuljetusmatkoja ja saadaan opetussuunnitelman mukaiset opetusajat.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.