Lappajärvi-seura omistaa nyt kotiseutumuseon

Julkaistu:

Aihe:

PARIKYMMENTÄ vuotta toiminut Lappajärven kotiseutumuseosäätiö on purettu.

–Museosäätiö haki itse purkamista patentti- ja rekisterihallitukselta, joka antoi päätöksensä joulukuussa. Säädekirjan mukaisesti omaisuus siirtyi Lappajärvi-seuralle, kertoo säätiön hallituksen puheenjohtajana toiminut Urpo Purola.

Lappajärvi-seuran yleiskokous päätti viime vuonna säätiöltä tulevan omaisuuden ottamisesta vastaan ja museotoiminnan jatkamisesta. Kotiseutuyhdistys omistaa nyt Kotiahonkujan museorakennuksen eli käräjätalon.

Purola oli sekä käynnistämässä että lopettamassa säätiötä. Hänen kanssaan suurimman osan ajasta säätiön asioita hoiti kunnan kulttuurisihteeri Mikko Valo.

–Mikko teki suuren työn museon perustamisessa ja näyttelyjen järjestämisessä. Hän huolehti pöytäkirjoista, toimintakertomuksista, avustusten hakemisesta ja kaikista juoksevista asioista.

Valo kuitenkin jäi eläkkeelle neljä vuotta sitten.

NÄYTTELYJEN järjestämisestä muodostui säätiön tärkein toimintamuoto. Sitä varten avustuksia ovat antaneet etenkin Museovirasto, kunta ja Lappajärvi-seura. Suuri säännöllinen kulu on ollut rakennuksen pitäminen lämpimänä talvisin.

Säätiö omisti museotalon tontteineen eikä sillä ollut velkaa. Purolan mukaan purkaminen ei johtunut taloudellisista syistä.

–Tietysti säätiö ja seura joutuivat maksamaan samantyyppisiä hallintokuluja, mutta varsinainen syy säätiön lakkauttamiseen oli pula vapaaehtoisista.

Purola arvioi, ettei säätiön perustaminen ollut paras ratkaisu jälkeenpäin ajatellen. Kahteen kotiseututyötä tekevään organisaatioon ei riittänyt aktiiveja.

–Siinä hajotettiin pienellä paikkakunnalla vapaaehtoistoiminnan resursseja. Museon siirryttyä kotiseutuyhdistykselle päällekkäisyys vähenee.

MUSEOSÄÄTIÖN hallitukseen kuului Lappajärvi-seuran hallituksen puheenjohtaja Kalevi Pölönen.

–Lappajärvi-seura pitää käräjätalon kunnossa. Lähivuosina eteen tulee ainakin kattoremontti, Pölönen toteaa.

Kotiseutuyhdistyksessä Urpo Purola on hallituksen varapuheenjohtaja, ja säätiön hallituksen puheenjohtajana hän toimi sen koko olemassaolon ajan. Pölönen korostaa, että Purolalla oli keskeinen rooli käräjätalon remontissa ja museotoiminnan pyörittämisessä.

–Ei Urpolle turhaan myönnetty kotiseutuneuvoksen arvonimeä. Onneksi hän jatkaa vielä Lappajärvi-seuran puolella.

Seuraan aiotaan perustaa museotoimikunta. Pölönen kehottaa asiasta kiinnostuneita ottamaan yhteyttä.

–Meidän molempien harras toive on, että toimikuntaan löytyy myös uusia kotiseututyön tekijöitä.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.