Jamissa tarvitaan isoja päätöksiä

Julkaistu:

Aihe:

JÄRVISEUDUN koulutuskuntayhtymä ylläpitää Järviseudun ammatti-instituuttia Jamia. Viime viikolla yhtymävaltuusto hyväksyi talousarvion ensi vuodelle ja taloussuunnitelman vuosille 2019–2021.

Talouspäällikkö Leila Muukkonen huomautti, että ajanjaksolla vuodesta 2013 ensi vuoteen Jamin saamat valtionosuudet ovat vähentyneet 2,6 miljoonaa euroa eli 34 prosenttia kuntayhtymän vuosittaisista tuloista.

Lähivuosina ei ole näköpiirissä lisää opiskelijapaikkoja, joista saisi enemmän rahaa valtiolta.

Kuluvan vuoden tulos menee todennäköisesti miinukselle 0,9 miljoonaa euroa. Aikaisemmilta vuosilta kertyneitä ylijäämiä jäänee 2,3 miljoonaa.

Ensi vuoden alijäämäksi arvioidaan 1,0 miljoonaa euroa. Nykymenolla alijäämä sitten pienenisi, mutta olisi vajaat 0,8 miljoonaa euroa vuonna 2020 ja 0,6 miljoonaa euroa 2021.

VUONNA 2021 olisi käytetty aikaisempien vuosien ylijäämät. Sen sijaan taseeseen muodostuisi jo alijäämää 100 000 euroa, mikä johtaisi lainvastaiseen tilanteeseen.

–Kuntayhtymällä on kuntalain mukainen alijäämän kattamisvelvollisuus. Taloussuunnitelman tulee olla ylijäämäinen tai vähintään tasapainossa, Muukkonen totesi.

Yhtymävaltuuston hyväksymä taloussuunnitelma sisältääkin tasapainotusvelvoitteen. Siinä edellytetään, että ensi vuoden talousarvioon verrattuna vuoden 2020 menoista leikataan 0,4 miljoonaa euroa ja vuoden 2021 menoista 0,6 miljoonaa.

Sitä, miten säästötavoitteet saavutetaan, ei tarkemmin määritetä taloussuunnitelmassa, koska tarvittavia päätöksiä ei ole vielä tehty.

YHTYMÄHALLITUKSEN puheenjohtajana toimii alajärveläinen Antti-Kalle Levijoki.

Hän sanoi, että toimintaa on sopeutettu vähentyneisiin tuloihin. Neljä–viisi vuotta sitten Jamilla oli henkilöstöä kokopäiväisiksi työntekijöiksi muutettuna lähes 110 ja nykyään alle 80.

–Pitää muistaa, että säästötoimista huolimatta olemme säilyttäneet kaikki toimipaikat ja koulutuslinjat, mutta ensi vuonna kuntayhtymässä joudutaan niiden osalta tekemään isoja päätöksiä.

Ensi vuoden talousarviossa toimintakuluja kertyy 6,5 miljoonaa euroa, joista henkilöstökulut ovat 3,8 miljoonaa.

–Palkkakustannuksia ei pystytä enää merkittävästi alentamaan, jos kaikki koulutuslinjat säilytetään.

Levijoen mukaan kiinteistöjen bruttomenot ovat suuruusluokaltaan lähes miljoona euroa.

–Toivon, että jäsenkunnissa mietittäisiin, voisivatko ne ostaa kiinteistöjä, ja Jami jäisi niihin vuokralle.

Kuntayhtymä omistaa kiinteistöjä Alajärven Kurejoella ja keskustassa sekä Lappajärven keskustassa.

Jäsenkunnat eivät moniin vuosiin ole joutuneet rahoittamaan kuntayhtymää, vaan se on toiminut valtionosuuksilla ja itse hankkimillaan tuloilla.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.