PÄÄKIRJOITUS: Kyllä täälläkin voi harrastaa

Julkaistu:

Aihe:

Hyvänen aika, täällähän on eräs Suomen parhaista kaukoputkista!

Viisivuotiaalle tyttärelleni oli tarjolla monenlaista ihmetyksen aihetta. On kokonaan eri asia katsella tähtiä ja planeettoja vaikkapa YouTubesta, kuin tuijottaa niitä oikealla kaukoputkella.

MONET valittelevat sitä, ettei maalla voi muka harrastaa. Avaruuden havainnointi on yksi hieno esimerkki, jolla moisen väitteen voi torpata. Meillähän on täällä asiat paljon paremmin kuin Avaruuden pääkaupungissa reilun sadan kilometrin päässä, eikä edes valosaaste pääse häiritsemään havainnointia.

Erilaisia liikuntapaikkojakin löytyy joka lähtöön. Pelkästään Lappajärvellä on useampikin kuntosali, ja lenkkibaanaa piisaa vaihtelevissa maastoissa varmasti kyllästymiseen saakka. Tasamaallakin pääsee juoksemaan ihan kylän keskustassa. Intervallitreenillä itsensä saa läkähdyksiin Evijärvellä, mutta vielä uudet juoksuportaat ovat omalta osaltani testaamatta.

KOHTA kouluikäisen lapsen isänä olen ollut erittäin tyytyväinen Järviseudun alueen tarjoamiin lasten harrastusmahdollisuuksiin. On tanssikoulua ja muskaria, elokuvateatterikin löytyy Vimpelistä, ja tarjonta huomioi hienosti perheen pienimmät.

Jos nyt vain lunta saadaan, kohta päästään hiihtämään, ja viime talvena tyttären kanssa aloitettua luisteluharrastusta on tarkoitus myös jatkaa. Tavoitteena on kaivaa vuosien tauon jälkeen laskettelukamppeet vintin päältä, sillä aloittelevalle lumilautailijallekin löytyy sopivaa laskumaastoa ihan kodin lähituntumasta.

KAUPUNKILAISTEN puheet siitä, ettei maalla muka ole mitään, ovat vahvasti liioiteltuja. Täällä ei ehkä ole niitä muotikahviloita, joissa ranskaksi nimetty maitokahvi maksaa seitsemän euroa tai isoa ostoskeskusta, jossa voi maleksia aikaa tappaakseen.

Ehkä kyse on mielikuvista tai yksinkertaisesti siitä tosiasiasta, että tiiviiksi rakennetuissa kaupungeissa kaikki mahdolliset harrastukset ovat vain kävelymatkan päässä? Toki täällä joutuu taittamaan hieman enemmän matkaa päästäkseen harrastamaan, mutta on ihan täyttä pötypuhetta, etteikö myös täällä pääsisi toteuttamaan itseään – ja vieläpä monin eri tavoin.

YRITIN mielessäni koota listaa siitä, millaisia harrastusmahdollisuuksia täältä Järviseudulta puuttuu. Aika tyhjäksi lista jäi, nyt kun tuota tähtitiedettäkin on tarjolla.

Ja onhan täällä alueellisia erikoisuuksiakin. Tuskinpa yhdessäkään kaupungissa pääsee harjoittelemaan tukkilaistaitoja, vieläpä tarkoitusta varten rakennetulla radalla ja asiantuntijoiden opastuksella.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.