Tauno Palon debyyttielokuva ja liian isänmaallisena kielletty jääkärielokuva

Julkaistu:

Aihe:

SUOMEN jääkärimuseo ja Y-Kino esittävät keskiviikkona ilmaisnäytökset Jääkärin morsian -elokuvan molemmista versioista.

Kyseessä on Kalle Kaarnan vuonna 1931 ohjaama mykkäfilmiversio sekä Risto Orkon vuoden 1938 versio. Ne perustuvat Sam Sihvon samannimiseen laulunäytelmään vuodelta 1921.

KAARNAN mykkäelokuva oli hurmurinäyttelijä Tauno Palon (tuolloin vielä Brännäs) esikoisrooli. Ensikertalainen oli myös sittemmin legendaksi noussut Ella Eronen. Naispääosan esittäjä Hanna Taini lukeutui jo tuolloin suomalaisfilmin tähtikaartiin.

Museointendentti Hanna Rieck-Takalan mukaan vuoden 1931 versio on harvinaisuus.

–Sen esitysoikeuksia ei ole aiemmin juuri annettu. Jääkärimuseo sai esitysoikeudet tälle vuosikymmeniä kadonneena ja tuhoutuneena pidetylle elokuvalle.

Vuonna 1990 siitä löytyi joitain keloja helsinkiläisestä kellarista, ja 1997 siitä saatiin yllättäen Yhdysvalloista Suomeen täydellinen esityskopio. Se oli säilynyt 60 vuotta Yhdysvalloissa Ramsayn kaivoskaupungissa paikallisen elokuvateatterin hallussa, koska sitä oli valmistumisvuonnaan markkinoitu ulkomaillekin. Se oli valmistumisvuonnaan Suomen filmimaailman yleisömenestys.

–Sotadraamaksi se sisältää hyvin vähän varsinaista sotilaallista toimintaa. Se on pikemminkin romanttinen seikkailuelokuva aktivisteista, jotka hankkivat sotilaskoulutuksen Saksassa 1915–17 taistellakseen Suomelle itsenäisyyden. 

RISTO ORKON myöhempi ohjaus puolestaan on kiinnostava siksi, että se joutui vuosikausiksi esityskieltoon.

Mahtipontisessa, suurelokuvien luokkaan yltävässä elokuvassa on panostettu joukkokohtauksiin, punottu jännitystä ja rakkausdraamaa ja käytetty uusia elokuvatrikkejä.

–Loppukohtauksen lähes hurmoksellisuuteen yltävää paatosta pidettiin ”liiallisena isänmaallisuutena”, ja filmi joutui jatkosodan jälkeen esityskieltoon, joka kumottiin vasta 1986.

Myös tässä versiossa näyttelee Tauno Palo, joskin eri roolissa. Muissa rooleissa nähdään Tuulikki Paananen, Kullervo Kalske ja Ossi Elstelä.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.