PÄÄKIRJOITUS: Haluatko kuolla?

Olen aidosti ilahtunut siitä, että heijastinliivejä näkyy liikenteessä huomattavasti useammin kuin vielä muutamia vuosia sitten. Kyseessä pitäisi olla jokaisen jalankulkijan ja pyöräilijän vakiovaruste, sillä muutaman euron hintainen sijoitus saattaa parhaimmassa tapauksessa pelastaa käyttäjänsä hengen.

Ei nimittäin ole yksi tai kaksi kertaa, kun olen joutunut tekemään nopean väistöliikkeen, kun tienviertä on kulkenut mustiin sonnustautunut matkaaja joko jalan tai pyöräillen. Tilannenopeus on ollut rajoitusten mukainen, mutta pimeällä ei normaalissakaan vauhdissa ehdi erottaa, onko siinä rinnalla kulkija. Vielä toistaiseksi olen selvinnyt säikähdyksellä, mutta kenenkään tuuri ei riitä loputtomiin.

ERILAISTEN liikenneturvallisuutta parantavien välineiden käyttö on viime vuosina lisääntynyt selvästi. Nuoriso käyttää mukisematta pyöräilykypärää, kun vielä minun nuoruudessani styroksisen pottakypärän vetäminen päähän tarkoitti hyvin usein sitä, että joku halusi vetää hetkeä myöhemmin lättyyn.

Joukkopaineen vuoksi tällaisia tyhmiä ja aivan turhia riskejä tuli otettua. Sanomattakin lienee selvää, etten liioin pitänyt heijastinta. Ja tietysti kaikki vaatteet olivat mustia.

Pintapuolisen havainnoinnin perusteella onkin melko selvää, että heijastimia käyttävät pääasiassa nuoret ihmiset. Heillä toki on reilusti elämää edessään, mutta jotenkin sitä toivoisi, että myös hieman varttuneemmat ottaisivat oman turvallisuutensa vakavasti. Välinpitämätön suhtautuminen heijastimiin ja pyöräilykypäriin kumpuaa todennäköisesti tottumuksen puutteesta, mutta se ei ole kovin pätevä syy sille, ettei asenteitaan ole valmis muuttamaan.

ONNEKSI asenteet kuitenkin muuttuvat. Heijastin- ja kypärätrendi kulkevat käsi kädessä entistä terveellisempien elintapojen kanssa. Tupakka käryää nuorison suupielissä entistä harvemmin, ja myös humalahakuinen juominen on ollut nuorten keskuudessa jo pitkään laskussa. Kontrasti omaan nuoruuteeni on tässä suhteessa ihan älytön.

Kehotankin vanhempaa väestöä katsomaan välillä mallia nuorista, sillä aina se vanhan kansan konsti ei ole parempi. Käyttäkää heijastimia ja kypärää, sillä oman henkensä riskeeraaminen tällä tavalla on yksinkertaisesti typerää. Vaikka kallo olisikin umpiluuta, ei sekään kestä loputtomiin.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.