Vanhanajan koneneulonnasta tuli hitti Evijärvellä

Anja Niemi neuloo kauluria lapselle käsikäyttöisellä neulekoneella.

Julkaistu:

Aihe:

VANHANAJAN KONENEULONTAKURSSISTA tuli hitti Evijärvellä.

Alajärveläisen Pirjo Huhtakankaan vetämä alkeiskurssi Evijärven kunnantalon Tiira-taidetilassa täyttyi hetkessä.

Hän kutsuu suurinta osaa ryhmän naisista aloittelijoiksi, vaikka osalta löytyikin kaapissa vuosikymmenet pölyttynyt käsikäyttöinen neulekone.

–Asuin pitkään kaupungissa ja silloin neuloin, mutta sitten kun muutimme maalle ja oli lapset ja lypsykarjaa, ei jäänyt aikaa, Eila Kangasmetsä sanoo.

Alkeiskurssilla oli opeteltu syksyisesti sukantekoa. Erja Nyqvist oli hankkinut koneen omin päin muutama viikko aiemmin, ja oli jo onnistunut netistä löytyneillä ohjeilla tekemään sukkaparin.

–Kyllä aluksi oli vesilinnut vähällä saada koneesta, mutta sitten kun pääsin jyvälle, kyllä se siitä, Nyqvist sanoo.

HUHTAKANGAS luonnehtii koneneulontaa retrokäsityöksi.

–Neulekoneet olivat vielä 70-, 80- ja vielä 90-luvulla lähes joka naisen työkaluja. 2000-luvun alussa niiden maahantuonti kuitenkin pikkuhiljaa loppui, kun kysyntä hiipui, ja ne jäivät historiaan.

Mainos

Naiset muistelevat, että Järviseudulla oli 40-, 50- ja 60-luvuilla joka kylässä neulekone tai pari. Ne olivat silloin huoneen kokoisia ja kylän yhteisiä. 80-luvulla niiden tilalle tuli sähkökäyttöisiä koneita ja 90-luvulla tietokoneavusteisia.

Huhtakangas arvelee, ettei neulontamuoto ollut koskaan täysin kadonnut, mutta netti on tuonut harvat jäljellä olleet harrastajat yhteen.

Eräässä Facebookin koneneulontaryhmässä on 1 200 jäsentä, ja kursseja järjestetään naisten mukaan nyt joka puolella Suomea.

Evijärven kurssilla tulijoita on monesta lähikunnasta. Osa heistä oli herätellyt harrastusta henkiin jo viime syksynä ja talvena Sopulan kylätalolla, ja idea kurssiin lähti sieltä.

–Minusta tämä on hirveän kehittävää aivoille ja käsille. Dementian ehkäisyä ja sosiaalista yhdessä oloa, Vieno Maria Mäkelä sanoo.

Opettaja Huhtakangas on aiemmin valmistanut neulevaatteita ammatikseen. Hän innostui niistä voitettuaan nuoruudessaan Kotilieden neulesuunnittelukilpailun joutsenaiheisella työllään. Palkintona oli Pariisin-matka.

–Silloin oli vielä hyvät palkinnot, hän nauraa.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.