Länsirannan viemäri saa sivuhaaroja

Julkaistu:

Aihe:

SYYSKUUN puolivälissä Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus myönsi Lappajärven kunnalle 155 000 euroa valtionavustusta Länsirannan viemäröinnin kakkosvaiheeseen. Kokonaiskustannuksiksi ely-keskus hyväksyi 310 000 euroa.

–Toteuttamisaikaa on vain marraskuun loppuun. Elyn päätöksen jälkeen piti tiukassa aikataulussa viedä asia läpi kunnan organisaatiossa ja saada maanomistajilta luvat rakentamiseen, sanoo kunnan rakennusmestari Asko Kuoppala.

Länsirannan viemäröinnin ykkösvaiheessa vedettiin runkolinja entiseltä Tarvolan koululta Karvalan kautta Ylitaloon.

–Nyt kakkosvaiheessa runkoviemäriin rakennetaan järveen päin vajaat kymmenen sivuhaaraa, vähän kuin oksia puun rungosta.

Kuoppala toteaa, että vesihuoltoavustuksen ansiosta liittymismaksut kattavat paremmin rakentamiskustannukset.

–Mukaan ehtii vielä teknisen lautakunnan päättämällä liittymismaksulla. Myöhemmin hinta voi nousta.

USEIMMISSA viemäröintihankkeissa Lappajärvellä on ollut käytäntönä, että rakentamisen rahoittaa ensin kunta. Menoista vähennetään valtiolta saadut avustukset, minkä jälkeen loput rahat kerätään liittymismaksuina kiinteistöjen omistajilta.

Kunnan tekninen lautakunta päätti viime vuoden elokuussa, että Länsirannalla liittymismaksu on arvonlisäveron kanssa 5 828 euroa. Se ei sisällä liittymispisteen ja rakennuksen välistä tonttijohtoa eikä kiinteistökohtaista pumppaamoa.

Kuoppala huomauttaa, että valtionavustus myös vähentää kiinteistöjen omistajien kustannuksia.

–Kun sivuhaara osittain valtion rahalla vedetään runkoviemäristä lähemmäksi kiinteistöä, monessa tapauksessa riittää lyhyempi tonttijohto liittymispisteestä rakennukseen.

SEKÄ ensimmäisen että toisen vaiheen rakentamisen kunta on hankkinut lappajärveläiseltä Hernesniemen Maanrakennus Oy:ltä.

Työnjohtaja Tomi Paakkarinen kertoi, että kiinteistöliittymien rakentaminen alkaa marraskuussa.

–Kiinteistönomistaja, joka tarvitsee tonttijohdon ja mahdollisesti kiinteistöpumppaamon, voi ottaa yhteyttä minuun tai Marko Kantaseen. Annamme siitä kustannusarvion.

Paakkarinen lisää, että Länsirannalle tulee paljon yhteisiä kiinteistöpumppaamoita, joiden kustannukset jaetaan useille asiakkaille.

–Karvalan alueella kiinteistöpumppaamoja tarvitaan vain vähän. Sinne asennettiin jo ykkösvaiheessa isoja linjapumppaamoja, joihin tulee viettoviemärit kiinteistöiltä.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.