Liikenneturvallisuutta parannetaan talkoilla

Erkki Pippola laittoi aluskasvillisuutta matalaksi metsästysseuran talkoissa.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

–Tässä kohdalla liikkuu todella paljon eläimiä ja vuosien mittaan on ollut useita sekä peltikolareita että läheltä piti -tilanteita, kertoi talkoita järjestämässä ollut Niko Luoma-aho.

Kyseessä on noin kaksi kilometriä keskustasta Lakaniemeen päin sijaitseva metsäsaareke, jossa tie tekee mutkan.

–Eläinten liikkuminen on lisääntynyt entisestään, kun ylempää on kaadettu metsiä ja tästä kuljetaan Muurannevan suuntaan sekä Vatpakan rinteille. Metsässä erottuu rapainen ura, jota pitkin hirvet liikkuvat tietä ylittäessään.

Alueella ei ole hirvivaaramerkkiä. Näkyvyyttä parannetaan talkoolaisten voimin 10 metrin vyöhykkeellä molemmin puolin tietä, mikä tuo autoilijalle muutaman sekunnin lisää reagointiaikaa ison eläimen tullessa tielle, verrattuna sankkaan kasvustoon. Pienet puut kaadetaan pois ja isot oksitaan pariin metriin asti. Tielaitos huolehti aiemmin reuna-alueen kasvillisuuden poistamisesta neljään metriin asti, nyt sen velvoite on vain kaksi metriä.

–Mutka on paha. Tässä liikutaan paljon pyörällä ja kävellen. Tukki- ja rahtiajo on ollut Keiteleellä hetken seisoksissa, mutta se tuplaantuu pian, kun toiminta käynnistyy, Luoma-aho totesi.

Auttaisi, jos autoilijat kulkisivat hiljempaa etenkin hämärän aikaan. Sadan kilometrin tuntivauhti on henkilöautolle liian kova törmätessä hirveen.

–80 kilometrin vauhdissa voi siitä jo selvitä, kertoi Heikki Pajala.

Hän muistutti autoilijoita, että myös Hallapurontien, Vatpakan maston, Kellaripuron ja Alajärvellä Pihlajakankaan kohdalla on hirvieläinten aktiivisessa käytössä olevia reittejä, jotka ylittävät tien.

SÄÄKSJÄRVEN metsästysseuraan kuuluva Pekka Heinonen on raivannut tienvarsia aikaisemmin Vinnin suunnalla.

–Sielläkin on useita kohtia, joissa hirvieläimet yleensä ylittävät tien, kuten Tuomalan jokisillan lähellä ja Isokosken tienhaarassa. Toissakesänä paukautin itsekin peuran kanssa yhteen, ensimmäisiä ehdin väistämään, mutta sitten loppui tie kesken.

Kaikkea ei kourallinen miehiä ehtinyt aamupuhteen aikana saamaan valmiiksi. Talkoisiin ehtivät vielä osallistumaan nekin, jotka eivät lauantaina päässeet paikalle.

HIRVIJAHTI käynnistyy 13. lokakuuta. Vimpelin, Hallapuron, Sääksjärven ja Itäkylän metsästysseurojen yhteislupa-alueelle myönnettiin täksi syksyksi 41 lupaa.

–Haimme 45 lupaa. Viime vuonna niitä oli 50. Tavoitteenahan on, että 1 000 hehtaarilla olisi keskiarvollisesti 3,5 hirveä. Viime vuoden jälkeen olemme aika lähellä sitä. Taimikkovaurioita ja kolarimääriä saadaan näin alemmaksi, kertoi yhteisluvan hakija Heikki Pajala.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.